Inhoudsopgave
Je wilt je hond natuurlijk alles geven wat hij wil, zij geven er immers onvoorwaardelijke liefde voor terug. Je kunt je hond op zoveel mogelijk manieren trakteren. Zo kun je ze traktaties geven, leuke speeltjes of gewoon een keer meenemen naar het bos.
Toch zijn er een aantal dingen die je juist niet aan je hond moet geven. Sterker nog, er zijn een aantal zaken die je van je hond moet ontnemen om te zorgen dat hij gezond blijft.
Hier zijn tien dingen de we voor onze honden moeten doen omdat ze het zelf niet kunnen.
1. Zeg nee tegen giftig voedsel
Je hebt er ongetwijfeld al een keer mee te maken gehad. Een hond die tijdens het bereiden van het eten staat te kijken of er nog iets op de grond valt. Zodra dit gebeurt ben je altijd trager dan de hond. Dit is natuurlijk geen gewenst gedrag en hier moet je dan ook zeker aan werken. Zorg ervoor dat de hond niet in de keuken komt wanneer je bezig bent met het eten. Honden weten niet wat wel en niet goed voor hun. Er is een hele lijst met eten dat een hond niet mag eten. Maar als er een reep chocolade ligt zal je hond er toch direct op af vliegen. Het is dus aan jou als baasje om te zorgen dat je hond dit eten niet binnen krijgt.
2. Jij beslist wanneer genoeg genoeg is
Behalve dat ze niet weten wat goed is om te eten, weten honden ook meestal niet wanneer ze moeten stoppen met eten. Sommige honden zijn in staat droge voeding de hele dag te laten staan en zullen pas iets eten wanneer dat nodig is. Andere honden hebben absoluut een gereguleerd dieet nodig, anders krijgen zo problemen zoals obesitas, diabetes of spijsverteringsproblemen. Het is dus aan jou om te zorgen dat je hond goede porties eten krijgt en niet teveel kan eten.
3. Baden en verzorgen
In tegenstelling tot katten zijn honden niet erg goed in het schoonhouden van zichzelf, en wanneer ze te lang niet in bad zijn gegaan kunnen ze parasieten of bacteriële infecties krijgen. Als hun vacht te lang wordt zonder de juiste verzorging kunnen ze matten en klitten ontwikkelen die kunnen leiden tot huidaandoeningen en verdere infecties.
Natuurlijk hebben ze niet elke dag een bad nodig, maar zorg wel dat je het consequent bij houdt.
Let ook goed op de nagels van je hond. Bij sommige honden gaat dit vanzelf goed door het schuren tijdens het lopen. Bij andere zul je even een beetje moeten helpen, controleer regelmatig hun poten om te zien of ze nagelverzorging nodig hebben zoals het trimmen van de nagels.
4. Help je hond bij de moeilijk bereikbare plekken
Dit gaat eigenlijk hand in hand met het baden en verzorgen maar toch benoemen we het maar even. Honden hebben vooral je hulp nodig als het gaat om het schoonmaken van moeilijk bereikbare plekken. Denk hierbij aan plaatsen zoals achter hun oren of hun achterzijden.
Het is misschien een beetje een vuile opdracht, maar het is een deel van de verantwoordelijkheid van een echte hondeneigenaar. Bacteriën kunnen zich in deze gebieden ophopen omdat ze voor jou hond niet te bereiken zijn. Hier kunnen ze dus niet makkelijk krabben of likken om zichzelf schoon te houden.
Als je merkt dat je hond tekenen van jeuk vertoont is het tijd voor een goede schoonmaakbeurt en een bezoek aan de dierenarts voor advies.
5. Stel socialisatie regels in voor je hond
Honden, net als mensen, worden niet geboren met de sociale vaardigheden die wenselijk is bij andere honden of mensen. Ze moeten dit leren en als hondeneigenaar is het aan jou de taak om je hond hierbij te helpen.
Uiteindelijk worden ook puppy’s groot en zullen ze moeten leren dat springen, speels happen en agressief gedrag niet altijd kan. Ze moeten leren dat er voor spelen een tijd en plaats is. Je zal je hond moeten leren hoe hij moet omgaan met andere honden en mensen zodat dit niet leidt tot vervelende situaties.
Stel de regels al vroeg in en je zal zien dat je puppy in de toekomst veel gemakkelijker overweg kan met andere.
6. Pas de kleding aan op het weer
Sommige honden hebben een hoge tolerantie voor koud weer, andere kunnen juist weer goed tegen warm weer. Omdat elke hond hier anders in is zal je zelf goed moeten opletten wat jou hond nodig heeft.
Kan jou hond niet tegen koud weer maar moet je toch naar buiten? Denk er dan aan om een goede hondenjas aan te schaffen. Vergeet niet dat de poten van een hond erg gevoelig zijn, wellicht wil je overwegen om hun poot te beschermen met schoentjes.
Heeft jouw hond last van de kou? Lees dan: 7 Tips Om Je Hond In De Winter Veilig En Warm Te Houden
7. Vaccineer en ga regelmatig langs de dierenarts
Vaccinaties en regelmatige controles helpen je hond om beschermd te blijven tegen parasieten en vitale infecties. Het is aan jou om te zorgen dat je hond gezond blijft zodat hij een lang en vitaal leven kan leiden.
Hou de gezondheid van je hond up-to-date, een hond zal er zelf niet voor kiezen om naar de dierenarts te gaan dus het is aan jou om te besluiten wanneer dat nodig is. Tip: sluit de juiste verzekering aan voor je hond.
8. Blijf niet te lang wachten met ziektes
Natuurlijk geef je jou hond de beste zorg, de beste voeding en genoeg lichaamsbeweging. Maar zelfs met de beste preventieve zorg kan je hond uiteindelijk ziek worden of vlooien of teken oppikken. Het is belangrijk dat je op zo een moment snel optreedt.
Je hond zal niet altijd begrijpen waarom er iets gebeurt, waarom ze overgeven, jeuk hebben of buikpijn hebben. Je zal ze daarbij moeten helpen.
Ga naar de dierenarts, neem de juiste medicijnen en zorg dat je hond zich weer gezond voelt.
9. Stel grenzen op en hanteer deze
Als het aan je hond zou liggen dan zouden ze waarschijnlijk de hele buurt door lopen voor ze weer thuis zouden komen, en dit alles zonder aan de riem te zitten.
Helaas raken sommige honden de weg kwijt en hebben ze geen idee wanneer ze wel of niet veilig de weg over kunnen steken.
10. Zorgen voor een oudere hond
Honden worden oud en dat is maar goed ook. Het betekent dat jouw hond goed hebt verzorgd. Oudere honden zijn vaak de liefste honden die je tegenkomt. Ze zijn aanhankelijk, niet fel en willen graag bij je zijn. Toch hebben deze honden ook de meeste zorg nodig. Ze zullen last hebben van pijn zoals wij dat ook hebben op een latere leeftijd.
Je kan ervoor zorgen dat de hond zowel mentaal als fysiek een fijn leven heeft, ook aan het einde van zijn leven. Ook nu heb jij de taak als baasje om te zorgen dat hij oefeningen doet die hij zelf niet kan (bedenken).
Honden worden oud en dat is maar goed ook. Het betekent dat jouw hond goed hebt verzorgd. Oudere honden zijn vaak de liefste honden die je tegenkomt. Ze zijn aanhankelijk, niet fel en willen graag bij je zijn. Toch hebben deze honden ook de meeste zorg nodig. Ze zullen last hebben van pijn zoals wij dat ook hebben op een latere leeftijd.
Je kan ervoor zorgen dat de hond zowel mentaal als fysiek een fijn leven heeft, ook aan het einde van zijn leven. Ook nu heb jij de taak als baasje om te zorgen dat hij oefeningen doet die hij zelf niet kan.
Daan lanceerde DeHondenwereld.nl, waar praktische inzichten over honden gedeeld worden. Samen met Kyra bieden we nuttige tips voor hondenouders, van opvoeding tot productkeuzes. Of je nu nieuw bent in deze wereld of ervaren, ontdek eenvoudige adviezen en verken de hondenwereld samen met ons! 🐾