22 Populaire Middelgrote Honden

Klik om te stemmen!
[Totaal: 10 Gemiddeld: 4.6]

Heb je al een middelgrote hond? Of komt jouw viervoeter binnenkort bij jullie wonen? Dan is het goed om alvast even te oriënteren op de basis zaken die een hond nodig heeft.

Net niet klein, net niet groot maar een middelgrote hond. Voor iedereen is er wel de ideale hond te vinden. Ben jij op zoek naar een viervoeter van ongeveer 40cm schofthoogte? Dan hebben wij voor jou de perfecte lijst van middelgrote honden.

kleine hond Affenpinscher

Australische Cattle Dog

Grootte en gewicht: 43 – 51 cm & 23 – 27 kg

Deze trouwe en moedige hond is vooral een echte veedrijver maar daarom niet minder geschikt als huisdier. Het is een zeer trouwe hond en vertrouwd andere daarom ook niet. Ze zijn van nature niet agressief maar kunnen wel geprovoceerd worden. Wanneer de introductie rustig aan gaat en goed wordt begeleid kan deze hond prima samenwonen met andere honden.

kleine hond Amerikaanse Cocker Spaniël

Australische Herder

Grootte en gewicht: 47 – 60 cm & 22 – 30 kg

De Australische Herder is een zeer neutrale hond. Hij kan goed overweg met vreemden (na eventjes rustig afwachten) en is waakzaam over zijn roedel. Hij kan goed overweg met andere dieren als hij ze kent vanaf puppy. De Australische Herder heeft over het algemeen geen gigantische tuin nodig, maar wel een paar flinke wandelingen per dag.

kleine hond Australische Silky Terriër

Basenji

Grootte en gewicht: 40 – 43 cm & 9 – 12 kg

De Basenji staat bekend als de hond die niet blaft. Dat betekent niet dat hij geen geluid maakt. Hij kan zeker geluiden maken en zal deze ook gebruiken als hij blij is of juist iets ondeugends heeft gedaan. Het is een zeer schone hond waarbij je geen last hebt van de standaard honden geurtjes. De hond wordt beschouwd als een hypoallergene hond.

kleine hond Australische Terriër

Bedlington Terrier

Grootte en gewicht: 38 – 43 cm & 8 – 10 kg

De Bedlington Terrier werd vroeger vooral ingezet voor de jacht, tegenwoordig zal je ze vaker binnen een familie aantreffen. Deze jachthond kan goed met andere dieren wanneer deze vroeg worden geintroduceerd. Let dan wel op met kleinere dieren aangezien het jachtinstinct blijft bestaan. Het is een energieke hond die af en toe echt even moet kunnen rennen. Qua verzorging is het handig om hem af en toe even te trimmen.

kleine hond Bichon Frisé

Border Collie

Grootte en gewicht: 46 – 56 cm & 19 – 20 kg

De Border Collie is zeer leergierig en heel intelligent. Het is de ideale familiehond vanwege zijn gehoorzaamheid. Hij is heel alert, loyaal en gevoelig. Hij vind het zeer fijn om een andere hond in de buurt te hebben, maar het liefst wel van een ander ras. Van oorsprong is het een echte veedrijver, hou daar vooral rekening mee. De verzorging is vrij makkelijk, af en toe borstelen en kammen zal voldoende zijn.

kleine hond Border Terriër

Bretonse Spaniel

Grootte en gewicht: 47 – 50 cm & 13 – 16 kg kg

Dit is een echte familiehond. Hij kan goed overweg met kinderen, is vreedzaam, zachtaardig en uiterst intelligent. Het ras is ontwikkeld voor de jacht dus heeft een onuitputbare hoeveelheid energie, daarom zal je met de Betonse Spaniel veel moeten lopen. Je zal hem af en toe moeten borstelen en waar nodig een bad geven. Omdat de Bretonse Spaniel fysiek veel bezig is zal hij goede en evenwichtige voeding nodig hebben.

kleine hond Bosten Terriër

Chow Chow

Grootte en gewicht: 45 – 50 cm & 23 – 32 kg

Onafhankelijk en toegewijd. Zo kan je het beste de Chow Chow omschrijven. Hij is naar zijn eigen gezien ontzettend genegen en kan zeker liefdevol en speels zijn naar zijn eigen bekende gezin. Naar vreemdelingen is het daarentegen soms wat lastiger. De Chow Chow moet je af en toe uit laten maar heeft niet overdreven veel beweging nodig. Zijn vacht heeft wel de nodige aandacht nodig, hij moet dan ook regelmatig worden gekamd en geborsteld.

kleine hond Cairn Terriër

Engelse Bulldog

Grootte en gewicht: 30 – 38 cm & 20 – 25 kg

Vanwege zijn uiterlijk wordt de Engelse Bulldog vaak ingezet als waakhond. Niet heel gek want hij zal zijn eigen terrein tot op het bot verdedigen. Het is namelijk een hele jaloerse hond. Toch is zijn temperament vrij vriendelijk. Hij krijgt graag aandacht van van zijn baasje en laat waar het kan zijn lieve kant zien. De Engelse Bulldog is wat betreft verzorging geen makkelijk hond. Je zal hem dagelijks moeten schoonmaken en vaseline moeten smeren om scheuren en schuren te voorkomen.

kleine hond Cavalier King Charles Spaniël

Finse Spits

Grootte en gewicht: 38 – 51 cm & 14 – 16 kg

De Finse Spits is een echte iedermands vriend. Hij kan goed overweg met andere huisdieren en kinderen. Een ideale gezindshond dus. Hij heeft een korte vacht die eens per jaar zal verharen. Regelmatig borstelen heeft de voorkeur. Op deze manier kan zijn nieuwe vacht beter door komen.

kleine hond Cocker Spaniël

Franse Bulldog

Grootte en gewicht: 28 – 30 cm & 11 – 13 kg

Dit is zeker de leukste thuis. De Franse Bulldog heeft een vrolijk karakter. Hij is heel intelligent, moedig en lief. Houdt heel erg van gezelschap, vooral van zijn baasje. Voor het gezin een hele leuk hond omdat hij graag mensen om zich heen heeft. Hij heeft een korte en gladde vacht, daarom is er weinig verzorging nodig. Eens per jaar zal hij verharen. Zoals alle honden met een korte neus kan hij ademhaldingsproblemen hebben.

kleine hond Dandie Dinmont Terriër

Golden Retriever

Grootte en gewicht: 51 – 61 cm & 37 – 40 kg

Zoals de naam al aangeeft is deze hond gefokt om dingen op te halen. Voorheen was dit vooral wild en gevogelte, tegenwoordig gaat het eerder om een bal of ander speeltje. Hij heeft een heel vriendelijk uiterlijk, is actief, past zich goed aan en is ook nog eens lief van karakter. Een Golden Retriever is goed te onderhouden ondanks zijn dikke vacht. Borstel hem regelmatig en controleer zo nu en dan op teken, vlooien of andere huidirritatie.

kleine hond Dwergpinscher

Ierse Water Spaniël

Grootte en gewicht: 51 – 58 cm & 20 – 30 kg

Een komische, intelligente gezinshond. Zo kun je de Ierse Water Spaniël het beste omschrijven. Hij wil heel graag bij het gezin horen en is daarmee ook een echte toevoeging tot het gezin. Kan goed samen gaan met andere dieren indien de socialisatie goed is toegepast. Zijn vacht vereist niet super veel verzorging. Eens in de week met een breed getangde kam door zijn haren heen gaan zal voldoende zijn. Dit ras verhaart niet.

kleine hond Engelse Toy Terriër

Keeshond

Grootte en gewicht: 44 – 46 cm & 16 – 25 kg

Een Keeshond kan een beetje koppig zijn en dat zul je af en toe wel merken. Toch is het een echte gezinshond die er graag bij wilt horen. Je kan een Keeshond prima wat trucjes aanleren, hij pakt dit snel op. Ze zijn van zichzelf heel schoon en hebben dus weinig verzorging nodig. In warmer weer kan het nodig zijn om extra aandacht te geven aan de verzorging. Ook bij het verharen is extra aandacht vereist.

kleine hond Italiaans Windhondje

Kooikerhondje

Grootte en gewicht: 35 – 41 cm & 9 – 11 kg

Kooikerhondje? Ja, het verkleinwoord klopt helemaal. Een echte werker, bewaker en verdelger van ongedierte. Het Kooikerhondje heeft wat moeite met nieuwe mensen, maar wanneer de band eenmaal is gesloten dan heb je een vriend voor het leven. Hij houdt van spelen en water en kan prima functioneren binnen een gezin. Het Kooikerhondje verhaart permanent, het teefje verhaart net even wat meer als de reu.

kleine hond Jack Russel

Nova Scotia Duck Tolling Retriever

Grootte en gewicht: 42 – 54 cm & 17 – 23 kg

De Toller is een zeer intelligente, gemakkelijk te trainen hond. Hij kan binnen heel rustig zijn en tegelijkertijd buiten ontzettend levendig als ze mogen apporteren. Hij is speels en lief binnen het gezin, maar gereserveerd naar vreemden. Dit uit zich niet in agressie. De Nova Scotia Duck Tolling Retriever houdt ontzettend van (koud) water en kan daar door zijn vacht ook goed tegen. Dit zorgt ervoor dat je qua verzorging extra werk heb. Wekelijks goed kammen heeft de voorkeur en goed afdrogen na een flinke zwembeurt is belangrijk.

kleine hond Japanse Chin

Petit Basset Griffon Vendéen

Grootte en gewicht: 32 – 40 cm & 15 – 20 kg

Deze van franse afkomstige hond heeft een vriendelijke en betrouwbaar karakter. Hij wil graag overal bij zijn, op onderzoek gaan en overal vooraan staan. Voor de Petit Basset geldt, hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Voor hem maakt het niet uit of dat andere honden of mensen zijn. De Petit Basset heeft wekelijks een goede kam door zijn haar nodig.

kleine hond Japanse Spits

Puli

Grootte en gewicht: 36 – 45 cm & 10 – 15 kg

De Puli valt direct op door zijn uiterlijk. Het is een intelligent ras welke je goed kan trainen. Hij wil graag aanwezig zijn bij zijn gezin en kan dan ook niet alleen zijn. De Puli is erg toegewijd aan zijn baas. De verzorging van de Puli kost behoorlijk wat werk. Uiteraard moet je de Puli niet kammen maar wel wassen. Zijn vacht houdt veel vuil vast en zal er met behoorlijk wat energie en tijd uit worden gehaald.

kleine hond King Charles Spaniël

Schnauzer

Grootte en gewicht: varieert

Het was je misschien al opgevallen dat we geen grootte en gewicht toekennen aan de Schnauzer. Logisch, want er zijn drie rasstandaarden voor de Schnauzer. Namelijk de Dwergschnauzer, de Middelslagschnauzer en de Riesenschnauzer. We spreken daarom hier over de Middelslagschnauzer. Hij is heeft een goedaardig karakter en is ontzettend trouw aan zijn baas. Erg waakzaam voor zijn gezin maar blaft niet en kan goed opschieten met kinderen. De Schnauzer moet regelmatig geborsteld en gekamd worden. De meeste fokkers raden aan om zeker 3 of 4 keer per jaar te trimmen.

kleine hond Lakeland Terriër

Shetland Sheepdog

Grootte en gewicht: 33 – 41 cm & 6 – 9 kg

Met deze hond kan je goed spelen. Hij houdt zich graag bezig met hondensporten zoals agility, flyball en dogdance. Het is een slimme hond die trouw is aan zijn baas. Naar vreemden kan hij wat timide en terughoudend overkomen. Je kan de Shetland Sheepdog goed trainen maar hij heeft wel een eigen wil. Goede socialisatie is, zoals bij elke hond, belangrijk. Ondanks zijn uiterlijk heeft hij weinig verzorging nodig, eens in de week een borstel door zijn vacht halen zal voldoende zijn.

kleine hond Welsh Corgi

Skye Terrier

Grootte en gewicht: 20 – 25 cm & 12 – 18 kg

Zoals de meeste honden werd ook de Skye Terrier ingezet voor de jacht. Het is een rustige, waardige en moedige waakhond. Hij kan zich gaan isoleren binnen het gezin maar met de juiste opvoeding kan hij helemaal opgaan in het gezin. Naar vreemden blijft hij gereserveerd. In tegenstelling tot wat je zou verwachten is hij heel geschikt voor gehoorzaamheids en/of behendigheidstraining. De verzorging van de Skye Terrier valt wel mee, eens per week goed borstelen is genoeg.

kleine hond West Highland White Terriër

Tibetaanse Terrier

Grootte en gewicht: 36 – 41 cm & 8 – 12 kg

De naam verklapt eigenlijk weinig want de Tibetaanse Terrier komt als veedrijver uit Tibet. Hij is heel makkelijk in de omgang met bekende kinderen, mensen en andere huisdieren. Richting vreemde is hij waaks en terughoudend. Deze hond kan je het beste niet alleen thuis laten, daar houdt hij niet van. De Tibetaanse Terrier behoort tot de hypoallergene honden. De vacht moet regelmatig worden geborsteld.

kleine hond Zweedse Valhund

Welsh Springer Spaniel

Grootte en gewicht: 46 – 48 cm & 15 – 25 kg

Zoals het hoort bij een spaniel is de Welsh Springer Spaniel soms wat eigenwijs. Maar ook bij deze hond horen de eigenschappen gehoorzaam, intelligent en volgzaam. In het huis zjin het rustige honden, maar buiten kunnen ze helemaal opleven en flink gaan spelen. Ze zwemmen graag en kunnen dit ook behoorlijk goed. Bij goede socialisatie is het goed mogelijk om een Welsh Springer Spaniel in een gezin met kinderen te plaatsen.

De ideale hond gevonden?

Heb je de ideale hond gevonden? Zorg dat je dan op de hoogte ben van alles wat erbij komt kijken bij het opvoeden van een hond. Wij kunnen je wellicht alvast opweg helpen met de volgende interessante artikelen:

Zie jij er een leuke hond tussen? of heb je een geweldige toevoeging? Laat het ons weten in de reacties.

Klik om te stemmen!
[Totaal: 10 Gemiddeld: 4.6]
Abonneer
Laat het weten als er
guest
6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Sander
Sander
4 jaren geleden

De Australische Cattle Dog is echt een aanrader. Onze ‘Scooter’ is al 8 jaar onze beste vriend. Liefste hond die je maar kan vinden.

Lu Lette
Lu Lette
10 maanden geleden
Antwoord aan  Sander

Zijn ze makkelijk op te voeden?

Laatst bewerkt op 10 maanden geleden door Lu Lette
Koos
Koos
4 jaren geleden

De Puli! Prachthond

Drusella
Drusella
4 jaren geleden

Ik heb de ideale hond. Een Italiaanse windhond. Geadopteerd uit Griekenland. Die staat niet in dit rijtje van de populairste honden helaas.

jenny
jenny
3 jaren geleden

de boelab( kruising berner sennen en labrador) is echt een aanrader ik heb nu een pup het is een echte knuffel en een goede gezinshond mijn zoontje is nogal wild maar Mika (de hod) trekt zich er niets van aan ookal is zij soms het slachtoffer

trackback

[…] Australische Cattle Dog · Australische Herder · Basenji · Bedlington Terrier · Border Collie · Bretonse Spaniel · Chow Chow · Engelse Bulldog … read more […]