Akita

Klik om te stemmen!
[Totaal: 6 Gemiddeld: 4.8]

De Akita is een nobele, loyale en moedige hond van enigszins grote omvang. Over het algemeen is de Akita rustig, opzettelijk en wilskrachtig. Het ras zal blaffen als hij dat nodig acht. Over het algemeen is de Akita een uitstekende beschermer van het huis en een gewaardeerde metgezel.

Rasoverzicht

Eigenschappen

 • Hoogte mannen: 62-70 cm
 • Hoogte vrouwen: 60-66 cm
 • Gewicht: 30-35 kg
 • Gemiddelde leeftijd: 10-13
 • Aantal puppies: 3-12, gemiddeld 7

Andere bekende namen

 • American Akita
 • Hakita

Temperament:
Volgzaam, Intelligent, Moedig en Onverschrokken

Kleuren:
Roodgeel, sesam (roodgele haren met zwarte punten), brindle (gestroomd) en wit

Hoe moet je een Akita verzorgen?

De Akita heeft een stijve, rechte buitenvacht met een zachte, dikke ondervacht. Het ras verhaart in een relatief hoog tempo en zal ongeveer twee keer per jaar buitensporig veel haar verliezen. Dit ras heeft enkel een goede basis verzorging nodig. Wekelijks borstelen houdt de vacht gezond en vermindert het verharen. Het borstelen zal tijdens piekperiode wellicht wat vaker moeten.

Akita’s zijn zeer slimme honden maar staan ook bekend als eigenzinnig en eigenwijs. Dit maakt een training dan ook een uitdaging maar ook noodzakelijk. Bovendien is een vroege socialisatie van cruciaal belang. De Akita heeft een sterke prooidrift, is vaak aarzelend rond vreemden en kan niet altijd goed opschieten met andere honden. Het is bekend dat ze vooral gevoelig zijn voor agressie van hetzelfde geslacht en het beste zijn in een één hond huishouden.

Een goede gehoorzaamheidstraning en socialisatie kan helpen om te zorgen dat je jouw Akita onder controle houdt en de betere persoonlijkheidskenmerken laat doorschijnen. Bovendien heeft dit ras een relatief energieniveau en moet het voldoende bewegen – tenminste een dagelijks wandeling, en liever twee. Maar let wel dat het wellicht niet handig is om naar een groot park te gaan met andere honden, je Akita kan aggresief gedrag vertonen richting andere honden. Een Akita kan wat destructieve gewoonten ontwikkelen wanneer hij zich verveelt of te vaak alleen is.

De Akita kan een fijne hond zijn in het juiste huishouden en toont affectie en grote loyaliteit aan zijn familie. Dit is echter mogelijk niet het ideale ras voor de eerstvolgende hondeneigenaar. Het ras kan het goed vinden met kinderen als het zorgvuldig wordt gesocialiseerd en zal behoorlijk beschermend zijn. Maar over het algemeen wordt het niet aanbevolen om een Akita te nemen in een huishouden met kleine kinderen. Dit is extra lastig wanneer je niet voldoende tijd heb om de Akita te begleiden en trainen. Als je besluit dat de Akita het juiste ras is voor je zul je een trouwe en standvastige vriend voor het leven hebben.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen 

Verantwoordelijke fokkers streven ernaar de hoogste rasstandaarden te handhaven zoals vastgesteld door kennelclubs. Honden die volgens deze normen gefokt zijn, hebben minder kans op gezondheidsproblemen. Er kunnen echter enkele erfelijke gezondheidsproblemen optreden in het ras. Hier volgen enkele voorwaarden om op te letten:

 • Heupdysplasie: dit is een overgeerde aandoening die kan leiden tot artritis en kreupelheid. Honden met heupdysplasie mogen niet worden gefokt.
 • Maag dilatatie-Volvulus: dit is een opgeblazen gevoel als gevolg van te snel eten en drinken, wat leidt tot gasproductie. Als de maag kronkelt wordt de bloedtoevoer afgesloten en wordt het een medisch noodgeval.
 • Hypothyreoïdie: dit is een trage schildklier en kan worden gecorrigeerd met dieet en medicatie.
 • Sebaceous Adenitis (SA): dit is een erfelijk auto-immuun huidaandoening bij Akita’s die leidt tot de ontsteking en vernietiging van talgklieren in de huid. Het is meestal een cosmetisch probleem met verlies van haar op het hoofd en de rug.

Dieet En Voeding
Akita-puppy’s zullen snel groeien en hebben een hoogwaardig, caloriearm dieet nodig, zodat ze niet te snel groeien. Volwassen Akita’s zouden twee keer per dag gevoerd moeten worden met in totaal 3 tot 5 kopjes droogvoer. Zorg ervoor dat je de Akita controleert op gewichtstoename en bespreek eventuele speciale behoeften met de dierenarts. 

Meer Hondenrassen En Verder Onderzoek

Voordat u beslist of een Akita de juiste hond voor jou is, moet je voldoende onderzoek doen. Praat met andere eigenaren van Akita, gerenommeerde fokkers en reddingsgroepen voor meer informatie.

Als u geïnteresseerd bent in vergelijkbare rassen, vergelijk deze dan: 

 Er zijn veel hondenrassen, met wat onderzoek kun je de juiste vinden om mee naar huis te nemen.

Klik om te stemmen!
[Totaal: 6 Gemiddeld: 4.8]
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
emma
emma
3 jaren geleden

cute hond en veel info heel goed