Dit moet je weten over hondenpoep

Klik om te stemmen!
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Jouw hond moet vaak meerdere keren op een dag poepen. Alle voeding die erin gaat, moet er immers ook weer uit. Je hebt dan ongetwijfeld al eens gekeken naar de ontlasting van jouw hond. Je merkt dan ook dat de hondenpoep er soms anders uitziet. Daarnaast voel je tijdens het opruimen van de drollen dat de substantie anders aanvoelt dan de keer ervoor. Dit brengt soms vragen met zich mee. Want welke ontlasting is eigenlijk normaal en wanneer moet je je zorgen gaan maken? Onderstaande informatie vertelt jou daarom alles over hondenpoep en wanneer je de hulp van een professional in moet schakelen.

Wat is normale ontlasting bij een hond?

Jouw hond hoort gemiddeld een tot twee keer per dag te poepen. Sommige honden zullen dit ook nog een derde keer doen. In dit geval hoort het bij de spijsvertering van jouw hond. De hondenpoep zelf moet dan wel altijd in de gaten worden gehouden. Je moet dan namelijk ontdekken of het een normale ontlasting is.

De voeding die de hond krijgt, zal een grote invloed hebben op de samenstelling en de hoeveelheid. Als er minder ontlasting is, toont dit aan dat er meer voedingsstoffen in het lichaam opgenomen worden. De hondenpoep is dan vast van vorm en heeft een bruine kleur. Ook moet er geen indringende geur aanwezig zijn. Als je de ontlasting eenvoudig op kunt pakken, kun je er dus vanuit gaan dat jouw hond gezond is.

Welke kleur hondenpoep is niet goed?

De kleur van de hondenpoep is mede afhankelijk van wat jouw huisdier eet. Ook het functioneren van de darmen, lever en alvleesklier zullen een grote rol spelen. Indien er iets niet klopt, zal je dit terug gaan zien aan de kleur van de ontlasting. Er zijn een aantal kleuren waarbij je je zorgen moet maken. Ook kan het zijn dat je met jouw hond naar de dierenarts moet gaan. Bij het eten van rijst en een slechte vertering hiervan, zal de hond een lichte ontlasting hebben. Als er bleke of gele ontlasting is, heeft dit te maken met te veel melkproducten en te veel kauwen op botten. Ook bij bleke stippen kan dit al op problemen in het lichaam duiden.

Bij donkere voeding zal jouw hond automatisch ook donkere hondenpoep hebben. Wanneer dit richting zwart gaat of al zwart is, moet je direct naar de dierenarts. Dit kan namelijk duiden op een maagdarmbloeding en kan ernstige gevolgen hebben voor jouw hond. Als jouw hond gras eet, kleurt de ontlasting groen. Gras eten doet de hond echter als hij zich niet lekker voelt en moet overgeven. Dit moet je dus altijd in de gaten blijven houden. Heb je te maken met oranje poep? Dan heeft dit vaak te maken met een verhoogde afbraak van bloedcellen. Bij rode ontlasting is een rit naar de dierenarts ook een vereiste. Bloed in de ontlasting is namelijk nooit een goed teken en moet direct onderzocht worden.

Te zachte ontlasting

Hondenpoep kan ook te zacht zijn. Te zachte ontlasting moet altijd in de gaten worden gehouden. Jouw hond kan bijvoorbeeld diarree hebben. Als dit het geval is, wil het lichaam stoffen kwijt die er niet horen te zitten. Je kunt het dus zien als een reactie van het lichaam. Bij diarree wordt onderscheid gemaakt tussen dun en brijachtig.

Ook is er een onderscheid tussen acuut en chronisch. Bij de acute vorm moet de hond er binnen een week vanaf zijn. Deze zachte ontlasting komt bijvoorbeeld door wormen, de middelen tegen wormen, veranderingen in voedsel, vervuild water of een virus. Een gezonde hond komt hier vanzelf overheen. Als het chronisch is, komt de dunne ontlasting regelmatig terug. In dit geval is het aan te raden om onderzoeken te laten doen bij de dierenarts.

Te harde ontlasting

Jouw hond kan ook te maken hebben met een te harde ontlasting. Harde of droge hondenpoep valt vaak uit elkaar of is afgeplat. Daarnaast zal jouw hond regelmatig persen zonder dat er iets uit komt. In dit geval heeft jouw hond een verstopping. Deze verstopping komt bijvoorbeeld door voeding met weinig vezels, te veel vlees binnen het dieet of het na het eten van veel botten.

Daarnaast kan er sprake zijn van een darmvernauwing. Laat jouw hond bij een te harde ontlasting die langer aanhoudt altijd nakijken door een dierenarts op darmpoliepen, vreemde voorwerpen die niet in het darmkanaal thuishoren of littekenweefsel.

Afwijkende ontlasting door ziektes

Een vreemde ontlasting kan ook ontstaan door ziektes. Als de hond last heeft van slappe bekkenbodemspieren, ontstekingen rond de anus, prostaatproblemen of een tumor in de bekken zal dit grote invloed kunnen hebben op de hondenpoep. Hoewel niet alle ontlasting direct een medische oorzaak heeft, kan het geen kwaad om dit allemaal uit te sluiten.

Ruim je hondenpoep altijd netjes op

Hoe vervelend ook, het is wel zo netjes om de hondenpoep altijd op te ruimen. Gaat het niet goed met je hond en merk je dat zijn hondenpoep niet goed is? Dan is het vooral belangrijk om de hondenpoep op te ruimen. Bewaar de hondenpoep (gesloten) in de koelkast en zorg dat je 2-3 dagen aan hondenpoep heb liggen. Dit mag natuurlijk gewoon één ontlasting per dag zijn. Deze kun je vervolgens bij je dierenarts inleveren en laten onderzoeken. Je kan de hondenpoep gemakkelijk opruimen met een poepschep en bewaren in zakjes.

Klik om te stemmen!
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties