Artrose bij honden: dit moet je weten

Klik om te stemmen!
[Totaal: 3 Gemiddeld: 5]

Artrose: het is eens steeds vaker voorkomend probleem bij honden. Tegenwoordig krijgt één op de vijf honden in Nederland er last van. Vooral op latere leeftijd kun je aan je hond merken dat hij minder soepel loopt of echt pijn heeft tijdens het lopen. Je wilt natuurlijk alleen het beste voor je hond, maar wat moet je dan doen? We laten je zien wat artrose precies is, maar ook hoe je je hond kunt ondersteunen met voeding of medicijnen.

Wat is artrose bij honden?

Artrose is een gewrichtsziekte bij honden, officieel bekend onder de naam osteoartritis. Dit kan ontstaan in alle gewrichten. Toch zie je vaak dat er een paar gewrichten veel vaker voorkomen. Denk dan aan de knieën, heupen of wervels van je hond. Ook de ellebogen of heupen kunnen gevoelig zijn voor artrose.

De oorzaak voor artrose is niet bij elke hond hetzelfde. Dit kan ontstaan door een andere aandoening op ongeveer dezelfde plaats. Zo kan artrose in de heup of de elleboog ontstaan door respectievelijk een heupdysplasie of een elleboogdysplasie. Soms kan er ook helemaal geen duidelijke oorzaak gevonden worden. Dit wordt altijd eerst onderzocht door een dierenarts. Als de oorzaak verholpen kan worden, wordt dit eerder gedaan. Mocht de oorzaak niet aan te pakken zijn, kun je je hond goed ondersteunen met een speciaal behandelingsplan. Dit doe je door middel van artrose voeding of een artrosebehandeling voor je hond.

Heeft je hond last van artrose en wil je toch naar buiten? Kijk dan naar een hondenbuggy.

Hoe herken je artrose bij honden?

De eerste stap is het herkennen van artrose bij je hond. In veel gevallen wordt gedacht dat de symptomen simpelweg ouderdomsverschijnselen bij honden zijn. Dit is helaas niet altijd het geval. Soms kan het ook voorkomen dat een hond wel last heeft van artrose, maar dit niet direct laat zien. toch is het erg belangrijk goed op de symptomen te letten, zodat je op tijd in kunt grijpen. Let in elk geval op de volgende symptomen:

  • Stramheid of stijfheid tijdens het bewegen
  • Trager bewegen
  • Last hebben van opstaan of gaan liggen
  • Steeds stoppen met lopen, zitten of liggen tijdens het wandelen
  • Minder enthousiasme in de omgang
  • Een pijnreactie tijdens het aaien

Wat is de leeftijdsverwachting van honden met artrose?

Je hond hoeft door de artrose niet minder oud te worden dan zonder deze ziekte. Wel heeft artrose een flinke impact op de kwaliteit van leven van je hond. Het bewegen gaat minder soepel, waardoor dit voor veel honden een flinke uitdaging wordt. Dingen waar ze eerst veel plezier in hadden, zoals spelen of wandelen, kan een pijnlijke ervaring gaan worden.

Daarom is het belangrijk wat aan artrose te doen. Hoe je dit doet, leggen we je zo uit aan de hand van artrose voeding en een artrose behandeling bij je hond. Mocht dit geen optie zijn en de kwaliteit van leven voor je dier zo hard achteruit gaan, kan het voor je hond beter zijn om hem of haar in te laten slapen.

Welke voeding bestaat er voor honden met artrose?

Een voedingssupplement voor honden met artrose kan de hond ondersteunen in zijn herstelproces. Deze supplementen claimen soms de artrose volledig te verhelpen, maar dit is helaas een utopie.  Ze kunnen je hond goed helpen tijdens de behandeling, maar zijn los niet voldoende.

Je kunt bij de dierenarts vragen welke supplementen goed zijn voor jouw hond. Er zijn namelijk verschillende voedingssupplementen voor honden met artrose beschikbaar. Welke goed bij jouw hond past, is afhankelijk van de ernst van de artrose en de levensfase van je hond. Ga niet zelf een voedingsschema opstellen, maar doe dit altijd in samenspraak met je dierenarts. Alleen dan weet je zeker dat het je hond ook écht helpt.

Denkadog Superior Hypo-Artrose

18,99
Sinds juli 11, 2023 05:58

Veel honden lijden aan artritis of gewrichtsproblemen, en Denkadog wil helpen. Het bedrijf heeft deze voeding ontwikkeld met zalmolie en lecithine om het kraakbeen in het lichaam van uw hond op natuurlijke wijze te ondersteunen en de pijn te verminderen. Zo kan uw hond weer makkelijker bewegen en heeft hij minder last van pijn in zijn gewrichten.

Welke medicatie bestaat er voor honden met artrose?

Gelukkig kun je je hond met medicatie (voor het grootste gedeelte) van artrose afhelpen. Overleg opnieuw met je dierenarts om te bepalen welke medicatie het beste past bij jouw hond. Dit heeft alles te maken met de ernst van de artrose, de locatie van de artrose, de klachten van de artrose en de verdere gezondheid van je hond. Je kunt met natuurlijke pijnstilling voor je hond al een groot deel verhelpen. Een voorbeeld hiervan is glucosamine voor je hond. Deze natuurlijke pijnstiller voor je hond met artrose helpt om het kraakbeen, waar de artrose zich bevindt, te beschermen en bestrijdt hier tegelijkertijd de pijn. Zo kan je hond weer fijner en soepeler bewegen!

Naast glucosamine zijn er nog een aantal natuurlijke pijnstillers voor honden met artrose. Ga in gesprek met je dierenarts om te bekijken welke opties bij jouw hond passen. Sommige pijnstillers koop je direct bij de dierenarts, maar andere supplementen zijn (goedkoper) te krijgen bij een drogisterij of via een online webwinkel. Ga echter nooit zomaar op zoek naar medicatie bij een online winkel of drogisterij zonder advies van de dierenarts gevraagd te hebben!

Dit moet je doen bij artrose

Artrose voor je hond kan een erg vervelende en zelfs pijnlijke aandoening zijn. Artrose bevindt zich in de spieren van je hond, zoals de knieën, ellebogen of heupen. Als je merkt dat je hond last krijgt van een van de symptomen, kun je beter zo snel mogelijk naar de dierenarts gaan. Hoe sneller je er bij bent, hoe groter de kans dat je je hond kunt helpen om de artrose tegen te gaan. Dit kun je doen door je hond medicatie te geven en hem te ondersteunen met supplementen. Ga nooit zelf op zoek naar medicatie of supplementen, maar bepaal samen met de dierenarts wat goed werkt voor je hond.

Klik om te stemmen!
[Totaal: 3 Gemiddeld: 5]
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties