Artrose bij honden: dit moet je weten

Klik om te stemmen!
[Totaal: 3 Gemiddeld: 5]

Artrose: het is eens steeds vaker voorkomend probleem bij honden. Tegenwoordig krijgt één op de vijf honden in Nederland er last van. Vooral op latere leeftijd kun je aan je hond merken dat hij minder soepel loopt of echt pijn heeft tijdens het lopen. Je wilt natuurlijk alleen het beste voor je hond, maar wat moet je dan doen? We laten je zien wat artrose precies is, maar ook hoe je je hond kunt ondersteunen met voeding of medicijnen.

Wat is artrose bij honden?

Artrose is een gewrichtsziekte bij honden, officieel bekend onder de naam osteoartritis. Dit kan ontstaan in alle gewrichten. Toch zie je vaak dat er een paar gewrichten veel vaker voorkomen. Denk dan aan de knieën, heupen of wervels van je hond. Ook de ellebogen of heupen kunnen gevoelig zijn voor artrose.

De oorzaak voor artrose is niet bij elke hond hetzelfde. Dit kan ontstaan door een andere aandoening op ongeveer dezelfde plaats. Zo kan artrose in de heup of de elleboog ontstaan door respectievelijk een heupdysplasie of een elleboogdysplasie. Soms kan er ook helemaal geen duidelijke oorzaak gevonden worden. Dit wordt altijd eerst onderzocht door een dierenarts. Als de oorzaak verholpen kan worden, wordt dit eerder gedaan. Mocht de oorzaak niet aan te pakken zijn, kun je je hond goed ondersteunen met een speciaal behandelingsplan. Dit doe je door middel van artrose voeding of een artrosebehandeling voor je hond.

Heeft je hond last van artrose en wil je toch naar buiten? Kijk dan naar een hondenbuggy.

Hoe herken je artrose bij honden?

De eerste stap is het herkennen van artrose bij je hond. In veel gevallen wordt gedacht dat de symptomen simpelweg ouderdomsverschijnselen bij honden zijn. Dit is helaas niet altijd het geval. Soms kan het ook voorkomen dat een hond wel last heeft van artrose, maar dit niet direct laat zien. toch is het erg belangrijk goed op de symptomen te letten, zodat je op tijd in kunt grijpen. Let in elk geval op de volgende symptomen:

  • Stramheid of stijfheid tijdens het bewegen
  • Trager bewegen
  • Last hebben van opstaan of gaan liggen
  • Steeds stoppen met lopen, zitten of liggen tijdens het wandelen
  • Minder enthousiasme in de omgang
  • Een pijnreactie tijdens het aaien

Dit kun je doen bij een hond met artrose

Het is best moeilijk als je harige vriend last heeft van artrose, maar geen zorgen, er zijn dingen die je kunt doen om te helpen.

  1. Vroege Ontdekking is Belangrijk: Het is goed om te weten dat vroege ontdekking belangrijk is. Als je merkt dat je hond een beetje anders loopt of minder energiek is, kan het zijn dat artrose de boosdoener is. Ga naar de dierenarts, zij kunnen helpen.
  2. Aangepaste Beweging voor je Harige Maatje: Een volgende stap is om aangepaste beweging te geven. Dit betekent niet dat je je harige vriend niet meer kunt laten rennen en spelen. Maar, misschien moet je wat rustigere activiteiten kiezen, zoals wandelen in plaats van rennen. Hierdoor blijven de spieren sterk zonder de gewrichten te veel te belasten.
  3. Gezond Eten voor Soepele Gewrichten: Wat je hond eet, speelt ook een grote rol. Vraag de dierenarts om advies over speciaal voedsel voor honden met artrose. Dit speciale voedsel kan helpen de gewrichten soepel te houden en pijn te verminderen.
  4. Complementaire Therapieën voor Extra Ondersteuning: Naast beweging en voeding, kun je ook denken aan extra ondersteuning met complementaire therapieën. Fysiotherapie of zwemmen kunnen de spieren versterken. Je kunt ook overleggen met de dierenarts over natuurlijke supplementen zoals glucosamine, die de gewrichten van je harige vriend kunnen ondersteunen.

Onthoud, het is belangrijk om altijd met de dierenarts te praten voordat je iets nieuws probeert. Samen kunnen jullie het beste plan maken voor jouw speciale viervoeter. En vergeet niet, geef ze wat extra knuffels, want liefde en zorgzaamheid zijn de beste medicijnen!

Wat is de leeftijdsverwachting van honden met artrose?

Je hond hoeft door de artrose niet minder oud te worden dan zonder deze ziekte. Wel heeft artrose een flinke impact op de kwaliteit van leven van je hond. Het bewegen gaat minder soepel, waardoor dit voor veel honden een flinke uitdaging wordt. Dingen waar ze eerst veel plezier in hadden, zoals spelen of wandelen, kan een pijnlijke ervaring gaan worden.

Daarom is het belangrijk wat aan artrose te doen. Hoe je dit doet, leggen we je zo uit aan de hand van artrose voeding en een artrose behandeling bij je hond. Mocht dit geen optie zijn en de kwaliteit van leven voor je dier zo hard achteruit gaan, kan het voor je hond beter zijn om hem of haar in te laten slapen.

Welke voeding bestaat er voor honden met artrose?

Een voedingssupplement voor honden met artrose kan de hond ondersteunen in zijn herstelproces. Deze supplementen claimen soms de artrose volledig te verhelpen, maar dit is helaas een utopie.  Ze kunnen je hond goed helpen tijdens de behandeling, maar zijn los niet voldoende.

Je kunt bij de dierenarts vragen welke supplementen goed zijn voor jouw hond. Er zijn namelijk verschillende voedingssupplementen voor honden met artrose beschikbaar. Welke goed bij jouw hond past, is afhankelijk van de ernst van de artrose en de levensfase van je hond. Ga niet zelf een voedingsschema opstellen, maar doe dit altijd in samenspraak met je dierenarts. Alleen dan weet je zeker dat het je hond ook écht helpt.

Denkadog Superior Hypo-Artrose

31,00
Sinds juli 10, 2024 15:03

Veel honden lijden aan artritis of gewrichtsproblemen, en Denkadog wil helpen. Het bedrijf heeft deze voeding ontwikkeld met zalmolie en lecithine om het kraakbeen in het lichaam van uw hond op natuurlijke wijze te ondersteunen en de pijn te verminderen. Zo kan uw hond weer makkelijker bewegen en heeft hij minder last van pijn in zijn gewrichten.

Welke medicatie bestaat er voor honden met artrose?

Gelukkig kun je je hond met medicatie (voor het grootste gedeelte) van artrose afhelpen. Overleg opnieuw met je dierenarts om te bepalen welke medicatie het beste past bij jouw hond. Dit heeft alles te maken met de ernst van de artrose, de locatie van de artrose, de klachten van de artrose en de verdere gezondheid van je hond. Je kunt met natuurlijke pijnstilling voor je hond al een groot deel verhelpen. Een voorbeeld hiervan is glucosamine voor je hond. Deze natuurlijke pijnstiller voor je hond met artrose helpt om het kraakbeen, waar de artrose zich bevindt, te beschermen en bestrijdt hier tegelijkertijd de pijn. Zo kan je hond weer fijner en soepeler bewegen!

Naast glucosamine zijn er nog een aantal natuurlijke pijnstillers voor honden met artrose. Ga in gesprek met je dierenarts om te bekijken welke opties bij jouw hond passen. Sommige pijnstillers koop je direct bij de dierenarts, maar andere supplementen zijn (goedkoper) te krijgen bij een drogisterij of via een online webwinkel. Ga echter nooit zomaar op zoek naar medicatie bij een online winkel of drogisterij zonder advies van de dierenarts gevraagd te hebben!

Klik om te stemmen!
[Totaal: 3 Gemiddeld: 5]
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties