Beagle

Klik om te stemmen!
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

De Beagle is een van de meest populaire en herkenbare hondenrassen. Beagles zijn energieke, zorgloze en optimistische honden, maar ze kunnen een koppige houding hebben. De Beagle is een ideaal ras voor actieve huishoudens. De komische en gelijkmatige houding van dit ras maakt het een geweldige keuze voor gezinnen met kinderen, maar verniet dat niet alle honden met kinderen overweg kunnen ongeacht het ras.

Het is toch wel handig om te weten dat de Beagles bekend staan om hun neiging om te vocaliseren, vooral met hun kenmerkende ‘roep’, wat veel op gehuil lijkt. Sommige Beagles schreeuwen uit verveling maar vele doen dat gewoon omdat ze het willen ongeacht de hoeveelheid activiteit die ze krijgen.

Rasoverzicht

Eigenschappen

 • Hoogte mannen: 36-41 cm
 • Hoogte vrouwen: 33-38 cm
 • Gewicht: 9-11 kg
 • Gemiddelde leeftijd: 12-15 jaar
 • Aantal puppies: 2-14, gemiddeld 7

Andere bekende namen

 • English Beagle

Temperament:
Evenwichtig, Zachtaardig, Prikkelbaar, Lief, Doelbewust, Intelligent

Kleuren:
Bruin-wit, Oranje en wit, Wit & tan, Driekleurig, Rood-wit, Chocolade tri-color, Lemon & White

De verzorging van een Beagle

Beagles hebben een korte waterbestendige vacht met een matige tot hoge mate van verlies. Routine- basisverzorging is alles wat doorgaans nodig is om bealges er op hun best uit te laten zien. Gelukkig pakt hun vacht niet veel stof en vuil dus je hoeft niet vaak te baden of je hond schoon te maken.

Zorg ervoor dat hun oren schoon zijn om oorinfecties te voorkomen. Vergeet ook niet om de nagels van je hond regelmatig bij te knippen om overgroei te voorkomen. Het is ook goed om de tanden van je hond minstens een paar keer per week te poetsen om een goede mondgezondheid te behouden.

Hoewel ze soms op het oppervlak lui kunnen handelen hebben Beagles veel energie en hebben ze regelmatig beweging nodig om die energie te gebruiken. Als de Beagle niet genoeg energie verbruikt dan komt de koppige houding van de Beagle naar boven. Loop dus altijd één of twee ker per dag met je hond en geef hem volop kansen om elke dag te rennen en spelen. Als geurhonden houden ze ervan om alles langs je wandelingen te snuiven en dit zal zowel de geest als lichaam van je hond trainen. Maar je zult een goede controle en training nodig hebben om je hond onder controle te houden als hij een geur krijgt die hij wil volgen. Omdat ze het goed met andere kunnen vinden, kan vrij lopen voor jullie allebei leuk zijn.

De Beagle is een hond die graag achter zijn geur aan gaat en dat dus ook doet zonder rekening te houden met de wensen van het baasje. Zorg dus dat de tuin is afgebakend en dat je hond een identificatiekraag en/of microchip heeft. Een Beagle kent vele manieren om toch nog op een ontdekkingsreis te gaan.

Beagles zijn onverschrokken honden en dit maakt ze goed geschikt voor zowel jacht als gezelschap, maar een goede gehoorzaamheidstraining is een absolute noodzaak. Zonder dit kunnen Beagles koppig en uitdagend worden vanwege hun sterke wil. Ze zijn moeilijk te trainen en beheersen en je moet het leuk en interessant voor je hond maken om zijn aandacht te krijgen.

Beagles zijn ontzettend leuke metgezellen en geweldige familie honden wanneer ze goed getraind en gesocialiseerd zijn. Ze zijn gefokt om in een pack te zitten, kunnen goed overweg met andere honden en de meeste doen het goed met katten wanneer ze hiermee zijn opgegroeid. Ze zijn uitstekend met kinderen zolang het kind oud genoeg is om een hond met respect te behandelen. Ze zijn echter wel speels, hebben ontzettend veel energie en willen graag met hun mond spelen. Een Beagle kan dus zeker de arm van een kind in z’n mond nemen om te spelen, hier kan een kind van schrikken.

Een grote overweging bij het nemen van een Beagle kan hun geblaf zijn. Ze ontsnappen wanneer ze een interessante geur opvangen en ze kunnen vervelend worden wanneer ze zich vervelen of wanneer ze verlatingsangst hebben. Beagles hebben de hele dag behoefte aan menselijk gezelschap of het gezelschap van een andere hond.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen

Verantwoordelijke fokkers streven ernaar de hoogste rasstandaarden te handhaven zoals vastgesteld door kennelclubs. Honden die volgens deze normen gefokt zijn hebben minder kans op gezondheidsproblemen. Er kunnen echter enkele erfelijke gezondheidsproblemen optreden in het ras. Over het algemeen zijn Beagles meestal gezonde honden. Ze kunnen echter nog steeds gezondheidsproblemen ontwikkelen. Hier zijn enkele voorwaarden om naar te kijken:

 • Epilepsie
 • Hypothyreoïdie
 • Tussenwervelschijf Ziekte
 • Progressieve retinale atrofie (PRA)

Dieet en voeding

Beagles zijn dol op eten en zijn berucht voor het detecteren, plunderen en eten van alles wat ze kunnen. Je dient twee maaltijden per dag te geven van maximaal ¾ kop droog hondenvoer per maaltijd. De hoeveelheid varieert afhankelijk van grootte, leeftijd, activiteitsniveau en andere factoren van de hond. Houd het hondenvoer en je menselijke voedsel goed beveiligd tegen deze dief. Vanwege hun omnivoren eetlust moet je het gewicht van je hond in de gaten houden en actie ondernemen als je ziet dat hij te zwaar wordt.

Bespreek de behoeften van je hond met je dierenarts om aanbevelingen te krijgen voor het juiste voer-, voerschema en hoeveelheid.

Meer hondenrassen en verder onderzoek

Als je denkt dat de Beagle een goed hondenras voor je is, zorg dan dat je genoeg onderzoek doet voordat je er een krijgt. Praat met andere Beagle-eigenaren, gerenommeerde fokkers om meer te leren.

Als je geïnteresseerd bent in soortgelijke rassen, moet je deze onderzoeken om de voor- en nadelen te vergelijken:

 • Teckel
 • Bluetick Coonhound
 • Redbone Coonhound

Ontdenk de vele hondenrassen die er zijn. Met wat onderzoek kun je de juiste vinden om mee naar huis te nemen.

Klik om te stemmen!
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties