Bichon Frise

Klik om te stemmen!
[Totaal: 2 Gemiddeld: 5]

De Bichon Frise is een kleine, stevige hond met een levendige, vrolijke persoonlijkheid. Vanwege het pluizige en krullende witte haar lijkt dit ras op een watje of poederdons. Velen noemen het een “levend knuffeldier”.

De Bichon is een energieke, mensgerichte hond, dus ideaal voor actieve huishoudens die een kleine gezelschapshond willen om avonturen mee te delen. De speelse en aanhankelijke houding van dit ras maakt het een uitstekende keuze voor gezinnen met kinderen.

De Bichon is een knuffelbeer. Het is geen verassing dat dit een van de meest populaire kleine hondenrassen is. Het ras is liefdevol en vreugdevol, waardoor het een prachtige hond is voor bijna iedereen.

Rasoverzicht

Eigenschappen

 • Hoogte mannen: 23-30 cm
 • Hoogte vrouwen: 23-28 cm
 • Gewicht: 3-5 kg
 • Gemiddelde leeftijd: 12-15
 • Aantal puppies: 1-6, gemiddeld 4/5

Andere bekende namen

 • Bichon à poil frisé
 • Bichón Tenerife

Temperament:
Temperamentvol, Vrolijk, Aanhankelijk, Speels, Zachtaardig, Gevoelig

Kleuren:
Wit, White & Cream, Wit en buff, White & Apricot

De verzorging van de Bichon Frise

De zachte, gekrulde vacht van een Bichon groeit continue. Vanwege dit type vacht is routine verzorging een absolute noodzaak, anders wordt het mat en verward. Bichons moeten twee tot drie keer per week worden geborsteld en kapsels kunnen om de paar weken noodzakelijk zijn. Ze moeten ook vaak worden gebaad omdat hun witte vacht gemakkelijk laat zien dat de hond vies is. Ze zijn gevoelig voor het ontwikkelen van traanvlekken rond de ogen. Houd het haar rond de ogen geknipt.

Nagels moeten regelmatig worden geknipt om de voeten gezond en comfortabel te houden. Zorg voor een goede mondhygiëne om parodontitis te voorkomen door regelmatig de tanden van de Bichon te poetsen.

De Bichon Frise is één van de vele hypoallergene hondenrassen. Hun krullende vacht zorgt ervoor dat huidschilfers niet in de lucht kunnen ontsnappen en allergische reacties kunnen veroorzaken bij mensen die hier gevoelig voor zijn. Dit betekent niet dat de hond geen allergische reactie veroorzaakt, maar het ras kan geschikt zijn voor mensen die licht of matig allergisch zijn voor honden. Zorg ervoor dat je tijd doorbrengt met een Bichon Frise voordat je er één adopteert om te zien of je allergieën worden geactiveerd.

De Bichon heeft een goede training en socialisatie nodig om gelukkig en goed aangepaste te zijn. Maak niet de fout om deze over te slaan alleen maar omdat de Bichon een kleine hond is. Dit ras leert snel hoewel sommige het gevoel hebben dat het zindelijk maken van de Bichon extra aandacht vereist.

Als actieve kleine hond zou de Bichon dagelijks moeten bewegen. Dagelijks een wandeling en leuke activiteten zoals spelletjes zijn belangrijk om jouw Bichon mentaal en fysiek gestimuleerd te houden. De Bichon-blitz is een bekend fenomeen, hij gaat dan plotseling een minuut of twee door het huis rennen als een gek om vervolgens te gaan liggen.

Bichons spelen graag met andere honden en kunnen goed overweg met katten en andere huisdieren. Ze doen het goed met kinderen die oud genoeg zijn om te begrijpen dat ze een kleine hond niet te stevig moeten hanteren. Een Bichon kan, door zijn omvang, snel geblesseerd raken door een te hardhandig spelletje.

De Bichon kan niet heel lang alleen zijn, als je op de meeste dagen langdurige periode van huis moet zijn dan kan hij verlatingsangst ontwikkelen en destructieve gewoonten ontwikkelen. Het hebben van een andere hond om mee te spelen kan hierbij helpen. Ook kan het helpen om een goede benchtraining door te voeren, dit zorgt voor minder destructief gedrag.

Dit ras zal meestal niet zomaar gaan blaffen bij het minste of geringste maar de Bichon zal wel alert zijn voor bezoekers. Een goede training en socialisatie kan een hond helpen om niet te angstig te zijn en enkel één keer te blaffen als signaal.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen

Verantwoordelijke fokkers zullen er alles aan doen om de hoogste rasstandaard te handhaven zoals vastgesteld door kennelclubs. Honden die volgens goede normen zijn gefokt, hebben minder kans op gezondheidsproblemen. Er kunnen echter enkele erfelijke gezondheidsproblemen optreden in het ras. De volgende zijn enkele gezondheidskwesties waar u rekening mee moet houden in het Bichon Frise:

 • Patella Luxatie
 • Urolithiasis (urinaire stenen)
 • Staar

Dieet En Voeding
Voer de Bichon Frise twee maaltijden per dag van 1/4 tot 3/4 kop droog hondenvoer. De hoeveelheid hangt af van de grootte van de hond, het activiteitenniveau, de leeftijd en andere factoren. Dit ras is gevoelig voor nier- en blaasstenen en heeft mogelijk een speciaal dieet en meer water nodig om te helpen voorkomen.

Obesitas kan de levensduur van een hond verkorten, en zelfs één extra pond is significant voor een kleine hond. Houd het gewicht van de hond in de gaten en bespreek geschikte voedingsinterventies met jouw dierenarts.

Meer Hondenrassen En Verder Onderzoek

Als je een kleine hond wilt die schattig, vrolijk en leuk is, kan het Bichon Frise een goede keuze voor je zijn. Zoals bij elk ras, moet je, als je denkt dat dit de hond voor je is, meer onderzoek doen voordat je er een adopteert. Praat met andere eigenaars van Bichon Frise, gerenommeerde fokkers en reddingsgroepen om meer te leren.

Als je geïnteresseerd bent in soortgelijke rassen, onderzoek dan de volgende rassen om de voor- en nadelen te vergelijken:

 • Maltees
 • Havanese
 • Lhasa Apso

Er zijn veel hondenrassen, met wat onderzoek kun je de juiste vinden om mee naar huis te nemen.

Klik om te stemmen!
[Totaal: 2 Gemiddeld: 5]
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] De Bichon Frise is een kleine, stevige hond met een levendige, vrolijke persoonlijkheid. Vanwege het pluizige en krullende witte haar lijkt dit ras op een … read more […]