Inhoudsopgave
Bull Terriër, soms “bullebakken” genoemd, zijn honden van gemiddelde tot grote omvang met gespierde, atletische lichamen. Een van de meest memorabele fysieke kenmerken van de Bull Terriër is de afgeronde voorkant van zijn hoofd. Sommigen hebben het gevoel dat Bull Terriërs door hun uiterlijk stoere honden zijn maar dit ras is eigenlijk heel aanhankelijk, speels en zelfs een beetje grappig. In feite wordt de Bull Terriër vaak een “kind in een hondenpak” genoemd.
Rasoverzicht
Eigenschappen
- Hoogte mannen: 53-61 cm
- Hoogte vrouwen: 51-58 cm
- Gewicht: 22-38 kg
- Gemiddelde leeftijd: 10-14
- Aantal puppies: 1-9, gemiddeld 5
Andere bekende namen
- English Bull Terrier
- Standard Bull Terrier
- Mini Bull Terrier
- English Standard Bull Terrier
- English Miniature Bull Terrier
- GladiatorBully
Temperament:
Trainbaar, Zachtaardig, Scherp, Beschermend, Actief
Kleuren:
Wit, Brindle en Wit, Rood-wit, Driekleurig, Fawn & White, Zwart wit gestroomd
De verzorging van de Bull Terriër
De extreem korte, gladde laag van de Bull Terriër vereist heel weinig onderhoud. Alleen routine verzorging is noodzakelijk. Dit ras verhaart nauwelijks maar dit loopt wel per seizoen op. Deze hond heeft elke drie maanden een goed bad nodig.
Knip regelmatig de teennagels bij, vooral als je op asfalt steeds meer getik begint te horen. Het is goed om de hond te helpen bij het poetsen van zijn tanden. Poets regelmatig zijn tanden en zorg dat er genoeg speeltjes zijn om een schoon gebit te bevorderen.
De Bull Terrier is een actieve hond die een geschikte uitlaatklep nodig heeft voor zijn hoge energieniveau. Hoewel het ras niet heel veel uithoudingsvermogen heeft, is het een sterk en atletisch hondenras dat elke dag voldoende beweging nodig heeft. Regelmatige korte hardloop rondes, gematigde wandelingen en af en toe spelen zal ervoor zorgen dat je Bull Terrier blij en gezond blijft. Het is bekend dat ze aan de lijn trekken of andere dieren achtervolgen, dus je moet zorgen voor een consistente lijntraining om van je Bull Terrier een volgzame hond te maken.
Als je een tuin hebt om in te spelen moet deze worden omheind. Deze honden kunnen in de winter verkouden worden en moeten mogelijk een trui dragen of beperkt buiten zijn.
Een goede training in gehoorzaamheid is absoluut noodzakelijk om de Bull Terrier te beheren. Dit hondenras kan koppig, ondeugend en soms zelfs destructief zijn. Je Bull Terrier heeft structuur, routines en grenzen nodig om hem gefocust te houden. Ze staan bekend als moeilijk te trainen en zijn misschien niet de beste honden voor de beginnende hondenbezitter.
Socialisatie is belangrijk met Bull Terriers. Ze moeten vanaf jongen leeftijd worden opgeleid om niet agressief te zijn tegenover andere honden en rond nieuwe mensen. Deze hond kun je het beste niet loslaten in een hondenpark. Over het algemeen heeft de Bull Terrier een vriendelijke, speelse instelling. Dit ras kan een liefhebbende hond zijn voor vele huishoudens.
Deze bullenbakken kunnen opmerkelijk goed om gaan met oudere kinderen, mits goed getraind en gesocialiseerd. Bull Terriërs kunnen te energiek zijn rond kleine kinderen. Ze kunnen ook overdreven beschermend zijn in het verdedigen van kinderen van het gezin.
Het kan echter een enige tijd duren voordat dit ras met andere huisdieren overweg kan. Als ze samen zijn grootgebracht, goed getraind en onder nauw toezicht staan kunnen ze mooi met elkaar opschieten. Maar wees ervan bewust dat ongecastreerde mannen agressief kunnen zijn tegenover andere reuen. Veel eigenaren zeggen dat ze niet goed omgaan met katten en andere kleine huisdieren.
Bull Terriërs zijn erg aanhankelijk en hebben de neiging om nauw samen te werken met hun eigenaren. Als je actief bent en in staat bent om veel één op één aandacht te besteden aan je hond dan kan de Bull Terriër een goed hondenras voor jou zijn.
Veel voorkomende gezondheidsproblemen
Verantwoorde fokkers nemen zorgvuldige maatregelen om de ras standaarden te handhaven zoals vastgesteld door kennelclubs. Honden die volgens deze normen gefokt zijn, hebben minder kans op het ontwikkelen van erfelijke aandoeningen. Over het algemeen is de Bul Terriër een gezond hondenras. Er kunnen echter enkele erfelijke gezondheidskwesties in het ras voorkomen. Houd rekening met de volgende voorwaarden:
- Neurologische aandoeningen
- Erfelijke nefritis – een ernstige vorm van nierziekte .
- Dodelijke acrodermatitis
Dieet En Voeding
De Bull Terriër heeft twee maaltijden per dag nodig van maximaal twee kopjes hondenvoer. Individuele vereisten zijn afhankelijk van de grootte, activiteitsniveau, leeftijd en gezondheidsomstandigheden. Het is beter om specifieke maaltijden aan te bieden in plaats van vrije voeding (het hondenvoer de hele dag laten staan) toe te staan, anders zie je dat je hond overtollig wordt. Obesitas kan de levensduur van een hond verkorten. Bespreek de voedingsbehoeften van uw hond met uw dierenarts om aanbevelingen te krijgen voor voederschema’s, hoeveelheden en soorten voedsel. Zorg voor toegang tot schoon, zoet water.
Meer Hondenrassen En Verder Onderzoek
Om meer te weten te komen over de Bull Terriër en te beslissen of dit ras geschikt voor jou is, praat dan met bull terrier-eigenaren, de dierenarts, fokkers, reddingswerkers en andere huisdierenprofessionals.
Als je geïnteresseerd bent in soortgelijke rassen, onderzoek dan de volgende rassen om de voor- en nadelen te vergelijken:
- American Staffordshire Terrier
- Staffordshire Bull Terrier
Er zijn veel hondenrassen, met wat onderzoek kun je de juiste vinden om mee naar huis te nemen.
Daan lanceerde DeHondenwereld.nl, waar praktische inzichten over honden gedeeld worden. Samen met Kyra bieden we nuttige tips voor hondenouders, van opvoeding tot productkeuzes. Of je nu nieuw bent in deze wereld of ervaren, ontdek eenvoudige adviezen en verken de hondenwereld samen met ons! 🐾