Inhoudsopgave
Heel wat baasjes twijfelen of ze hun hond nu al dan niet moeten laten castreren of steriliseren. Het is niet meer dan normaal dat je hier even goed over nadenkt, het gaat immers toch om een medische ingreep. Toch is het zo dat castratie of sterilisatie enkele zeer interessante voordelen met zich meebrengt. Bovendien zal je altijd kunnen vaststellen dat je viervoeter heel wat rustiger, aanhankelijker en gewoon aangenamer wordt. De band tussen hond en baasje kan dan ook na een dergelijke ingreep zeker nog sterker worden.
Let op: In de volksmond spreken we over een sterilisatie (verwijderen van eierstokken) en castratie (verwijderen zaadballen). Echter is dit medisch gezien onjuist en spreek je altijd over een castratie. Voor het gemak van het artikel spreken we toch over sterilisatie en castratie.
Vanaf welke leeftijd je hond castreren?
Castratie bij een hond kan worden uitgevoerd vanaf dat de leeftijd van 6 maanden is bereikt. Er wordt tijdens de ingreep een kleine snede gemaakt voor het scrotum. Via deze snede worden vervolgens de testikels verwijderd. Na de ingreep mag je hond doorgaans zonder probleem dezelfde dag terug naar huis. Voor de dagen volgend op de operatie worden er door de dierenarts wel pijnstillers meegegeven. De kleine snede zorgt er gecombineerd met de onderhuidse hechtingen voor dat er in het merendeel van de gevallen geen kap noodzakelijk is. Indien dit toch nodig blijkt is het mogelijk om een diervriendelijke kap te vragen aan de dierenarts. Zo’n tien dagen na de castratie zal je normaal terug een bezoek moeten brengen aan de dierenarts ter controle van de wond.
Wat zijn de voor- en nadelen van castreren?
Het castreren van je reu gaat gepaard met verschillende voordelen. In eerste instantie is het bijvoorbeeld zo dat de paringsdrang zal afnemen. Dit heeft als gevolg dat je hond met zekerheid een aangenamer huisdier wordt. Ook het weglopen van je hond kan op deze manier worden beperkt evenals de vele, vervelende serenades waar je soms mee wordt geconfronteerd. Een ander niet onbelangrijk voordeel gaat schuil in het feit dat een gecastreerde reu minder pussige uitvloeiing uit de penis produceert. Bovendien heeft hij eveneens minder de neiging om in en rond het huis diens territorium af te bakenen. Een gecastreerde hond is tot slot niet alleen aanhankelijker, maar ook gemakkelijker in omgang. Dit niet alleen met mensen, maar tevens met andere honden.
Bovenstaande voordelen zorgen er voor dat heel veel baasjes er voor kiezen om hun hond te laten castreren. Zijn er dan helemaal geen nadelen verbonden aan castratie? Toch wel. Zo moet je hond natuurlijk een operatie ondergaan die bovendien gebeurt onder volledige narcose. Elke operatie brengt in principe een zeker risico met zich mee, ook al is dat in dit geval slechts een kleintje. Door castratie kunnen er ook enkele zaken veranderen zoals bijvoorbeeld de vachtstructuur van de hond. Er wordt gezegd dat het risico op overgewicht ook groter wordt, maar dit is eenvoudig te verhelpen. Na de castratie kunnen inderdaad heel wat honden enkele kilo’s bijkomen. Dit komt doordat de stofwisseling na de ingreep wat lager komt te liggen. Gelukkig is dit eenvoudig op te lossen door een aangepaste voeding te geven aan je viervoeter.
Je teef laten steriliseren? Dit zijn de voor- en nadelen!
De voordelen die gepaard gaan met sterilisatie van een teef zijn vergelijkbaar met de voordelen die optreden na castratie van een reu. Ook een teefje zal immers na het steriliseren haar paringsdrang kwijt zijn wat ze tot een veel aangenamer huisdier zal maken. Daarnaast wordt de kans op weglopen danig kleiner en wordt er uiteraard ook geen bloederige uitvloeiing meer geproduceerd welke het tapijt of de bank bevuilt. Net zoals bij gecastreerde reuen zal je bovendien kunnen vaststellen dat de omgang met mensen, maar ook met andere honden aanzienlijk wordt verbeterd.
Sterilisatie bij teefjes zorgt tot slot nog voor enkele zeer specifieke voordelen. Zo is de kans op het ontwikkelen van kwaadaardige melkkliertumoren een flink stuk beperkter. Bovendien krijgt 25 procent van de ongesteriliseerde teven op een zeker ogenblik in hun leven te maken met melkklierkanker of een baarmoederontsteking. We zouden dus gerust kunnen concluderen dat het laten steriliseren van je teefje er voor zorgt dat deze gezonder wordt.
Daan lanceerde DeHondenwereld.nl, waar praktische inzichten over honden gedeeld worden. Samen met Kyra bieden we nuttige tips voor hondenouders, van opvoeding tot productkeuzes. Of je nu nieuw bent in deze wereld of ervaren, ontdek eenvoudige adviezen en verken de hondenwereld samen met ons! 🐾