Inhoudsopgave
Clickertraining is op dit moment wellicht de beste methode om jou hond goed gedrag aan te leren.
Het principe van de clickertaining is vrij simpel. Op het moment dat je hond goed gedrag vertoond dan click je met je clicker en geef je hem een beloning. Het is uitermate belangrijk dat deze beloning altijd wordt gegeven.
Clickertraining benodigdheden
Voor je gaat beginnen wil je natuurlijk weten wat er ĂŒberhaupt nodig is om een clickertraining te doen. Logisch want een clickertraining doe je niet zonder de juiste benodigdheden.
Eigenlijk is het beginnen met een clickertraining heel simpel, je heb namelijk enkel een clicker en een beloning nodig. Zoals je verderop in het artikel zal lezen kun je het beste het voer gebruiken dat je al aan je hond geeft dus dat hoef je verder niet aan te schaffen.
Bij het kiezen van een clicker kan het niet heel gauw fout gaan. Let er alleen wel even op dat je een clicker heb zonder volume regelaar. Waarom dit niet handig is dat leggen we verderop in het artikel uit.
Voor het gemak hebben we een top 3 aangemaakt waarvan wij denken dat het uitstekende clickers zijn.
Eventueel is het nog mogelijk om een beloningstasje aan te schaffen, zo hou je je broekzakken schoon en je handen vrij.
Beginnen met clickertraining
Je gaat beginnen met clickertraining, dat is top want dit is de beste methode om een puppy of volwassen hond te training.
Toch even een paar zaken uit de weg ruimen voordat we gaan beginnen. Er zijn een paar opvattingen op het internet die niet kloppen:
- Je kan gerust beginnen met de clickertraining voordat je een clicker heb door dingen te roepen zoals âgoed zoâ en âyesâ.
- Je kan de clicker ook gebruiken voor negatief gedrag, zoals blaffen.
- Een clickertraining kan eigenlijk niet fout gaan.
- Je kan vanaf dag 1 gelijk aan de slag met je clicker.
Alle bovenstaande zaken zijn niet waar.
Een hond alvast laten wennen aan âgoed zoâ zal later alleen maar onduidelijk zijn.
Een clicker gebruiken voor blaffen zal zorgen dat je hond een traktatie komt halen en blaffen associeert met goed gedrag.
Een clicker verkeerd introduceren zorgt er eigenlijk al direct voor dat je de clicker in de prullenbak kan gooien.
Vanaf dag Ă©Ă©n aan de slag gaan met de clicker kan ervoor zorgen dat je nog geen goed voer heb gevonden om de hond mee te belonen.
Wat moet je dan wel doen als je wilt beginnen met clickertraining?
Het is als eerste handig om te zorgen dat je een clicker besteld zodat deze binnenkort op de mat ligt. Je gaat deze uiteindelijk wel gewoon nodig hebben. Neem vooral geen clicker met volume regeling, de bedoeling is consistentie.
Bekijk hier vooral de clickers die we aanbevelen.
Als tweede gaan we leren waar de hond voor wil weten. Het liefst gebruik je hiervoor gewoon het voer dat je hond eet.
Dit deel is dan ook het moeilijkste deel maar zeker het belangrijkste. We willen namelijk zorgen dat je hond helemaal gek is op het voer dat hij normaal gesproken eet.
Stap voor stap clickertraining: stap 1
Hopelijk is het al gelukt om te zorgen dat je hond helemaal gek is op zijn voer en kan je Ă©Ă©n brokje gebruiken als traktatie.
Maar waarschijnlijk niet.
Vandaar dat stap Ă©Ă©n van de training ook bestaat uit het voeren van de hond zonder gebruik te maken van de bak.
Je zal moeten trainen op de tijden dat je hond normaal gesproken gaat eten. Zo ga je bijvoorbeeld âs ochtends je hond voeren vanuit je hand. Je geef Ă©Ă©n voor Ă©Ă©n een brokje aan je hond zodat hij leert zijn brokken te waarderen.
Lukt dit niet? Dat stop je gewoon met de oefening en geef je hem op dat moment geen voer meer. Je moet je hond dus niet straffen. Uiteraard ga je later wel weer opnieuw zitten om hem te voeren vanuit je hand.
Dit is een zeer belangrijke stap die veel geduld zal vragen en hier zal helemaal geen clicker bij komen kijken. Vandaar dat er ook genoeg tijd is om de clicker even te bestellen.
Stap voor stap clickertraining: stap 2
Dan nu eigenlijk de makkelijkste stap, het belonen van de hond wanneer hij de clicker hoort.
We gaan nu de hond trainen dat hij na een click direct naar je toe komt om de beloning te halen. Zorg dat je van te voren alvast een brokje in je hand heb en click op de clicker. Geef vervolgens de beloning aan de hond.
Herhaal dit een paar keer âs ochtends en een paar keer âs avonds om de hond zover te krijgen dat hij echt gaat reageren. Let er even op dat je bij puppyâs duidelijk minder kunt trainen dan volwassen honden. Je zal dus even wat meer geduld moeten hebben en langer moeten trainen met een puppy.
Ondanks dat dit een toch vrij makkelijke stap is zijn er toch een paar dingen die fout kunnen gaan. Even een klein lijstje met aandachtpunten:
- Gebruik een clicker met Ă©Ă©n volume stand
- Wees er heel snel bij als je hond de beloning komt halen, niet te laat zijn
- Geef altijd een beloning als je de clicker gebruikt
- Geef ook een beloning als je de clicker per ongeluk gebruikt
- Begin pas als je zeker weet dat stap 1 goed is uitgevoerd en echt werkt
- Gebruik enkel en alleen een clicker, ga niet aan de slag met âgoed zoâ
Stap voor stap clickertraining: stap 3
Bij stap 3 gaan we stap 2 uitbreiden en een beetje veranderen. We gaan namelijk niet meer direct het voer geven en daarnaast gaan we ook nog eens aandacht van je hond vragen.
We doen dit natuurlijk stap voor stap.
Begin met het aandacht vragen van je hond door bijvoorbeeld voor hem te gaan staan en te wachten op oog contact. Let wel: we moeten wachten op oogcontact, we vragen het niet.
Zodra je dit oogcontact heb pak je de beloning en geef je deze. Voorheen moest je ervoor zorgen dat je het voer als in je hand had maar vanaf nu kun je dit gerust pakken.
De tijd tussen het clicken en het belonen mag steeds langer worden. Je heb je hond aangeleerd dat er een beloning aankomt, dus de tijd is minder belangrijk geworden, zolang de beloning maar komt.
Je probeert deze stap telkens langer te maken, zowel de aandacht als de tijd. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je hond jou een minuut lang moet aanstaren, dit is onrealistisch. We hebben het hier over enkele seconde.
Zijn al deze stappen gelukt? En heb je volledig de aandacht van je hond? Test het dan eens!
Een voorbeeld hiervan is om te clicken op een volledig willekeurig moment te clicken en te kijken of je de aandacht krijgt van je hond.
Als dit lukt dan heb je een succesvolle clickertraining voldaan. Let op: je moet de clicker niet gaan misbruiken om aandacht te trekken. Blijf consequent in het gebruik en gebruik het enkel bij gewenst gedrag.
Stap voor stap clickertraining: het einde
In feite heb je nu een succesvolle clickertaining gedaan. Daar blijft het echter niet bij.
Je zal moeten blijven trainen en het liefst wil je van het voer af. Probeer het voer om te zetten naar een andere beloning zoals een bal of ander speeltje.
De voordelen van clickertraining
Als je het stuk hiervoor goed heb doorgelezen dan kun je zien dat er aardig wat voordelen zijn van het gebruik maken van een clicker.
- Toch nog benieuwd naar (meer) voordelen van een clicker? Wij hebben ze even op een rijtje gezet:
- Het is een vorm van trainen zonder negatief effect (zoals straffen dat wel is)
- De timing van een clicker is heel precies
- Bij het goed uitvoeren van de training is het heel consequent, dit is belangrijk voor honden
- Je kan elk gedrag makkelijk belonen dus leert je hond sneller nieuwe oefeningen
- Het zorgt voor een super goede relatie tussen baas en hond
De nadelen van clickertraining
Zijn er dan ook nadelen te benoemen? Jazeker!
De nadelen van een clickertraining zijn:
- Het vergeten van de clicker
- Het is geen makkelijke training, vergt veel geduld
Daan lanceerde DeHondenwereld.nl, waar praktische inzichten over honden gedeeld worden. Samen met Kyra bieden we nuttige tips voor hondenouders, van opvoeding tot productkeuzes. Of je nu nieuw bent in deze wereld of ervaren, ontdek eenvoudige adviezen en verken de hondenwereld samen met ons! đŸ
Zelf geprobeerd en dat lukt behoorlijk goed!