Knuffelen, kroelen en spelen. De eerste momenten met een nieuwe viervoeter zijn natuurlijk hartstikke leuk en spannend. Dat wil niet zeggen dat de eerste uren met een nieuwe hond zonder enige unieke uitdagingen komen. Er zijn ongelukken, slaapgebrek en je zal jezelf een flink aantal keer afvragen of je het eigenlijk allemaal wel goed doet. Dit is wat jij en je puppy in de eerste 24 uur moeten doen voor een soepele overgang van nestje naar nieuw (t)huis.
Zorg dat je hond zich kan vestigen
Binnen de eerste paar uur na aankomst van je hond wil je ervoor zorgen dat ze alles hebben wat ze nodig hebben om van jouw huis een echt thuis te maken. Zorg daarom dat alle basiszaken alvast op orde zijn, zoals:
- Een riem
- Poepzakken
- Puppyvoer
- Voerbakken
- Traktaties
- Bench (Optioneel) – Lees ons blog over benches en benchmaten
Dit kan je het beste al in huis hebben voordat je hond komt, je wilt toch niet naar de dierenzaak moeten rennen terwijl de pup net in huis komt?

De eerste uren zijn hartstikke leuk, en natuurlijk wil je iedereen je nieuwe puppy laten zien, toch is dit niet handig. Houd bezoekers voorlopig even op een afstand (of heel erg beperkt). Zorg dat de pup ook zijn rust en slaap kan pakken waar dat nodig is. Enige privacy en rust zal je hond alleen maar goed doen. Ook is het handig om andere huisdieren even uit de buurt te houden.
Hou er rekening mee dat je nieuwe puppy tot wel 20 uur per dag kan slapen, en als ze dan wakker worden willen ze eigenlijk direct al naar de wc.
Begin met de eerste routines
Zindelijkheidstraining
Wanneer je puppy niet slaapt (of snuffelt) is het handig om je hond alvast kennis te laten maken met zijn ‘zindelijkheid gebied’. Waar het gebied zich bevindt maakt niet uit, maar zorg dat er een gebied is waar je steevast gaat trainen om te zorgen dat je puppy zo snel mogelijk zindelijk is. Verwacht niet direct wonderen, een puppy die in je huis plast hoort er een beetje bij. Het is handig gelijk regelmaat te introduceren, een voorbeeld hiervan is om elke 2 uur naar dit ‘zindelijkheid gebied’ te gaan zodat hij een plasje kan doen.
Zelfs met een oudere, getrainde hond, hebt geadopteerd is het mogelijk dat er nog een aantal ongelukken zullen gebeuren omdat ze zich moeten aanpassen aan hun nieuwe omgeving. Hoe sneller je kunt beginnen met een vast routine en traktaties des te beter. Je zal hier veel tijd in moeten investeren en gedisciplineerd mee om moeten gaan, maar het zal uiteindelijk zorgen voor een beter resultaat.

Eenvoudig grenzen stellen
Net als de zindelijkheidstraining zijn er nog een aantal andere zaken die je eigenlijk vanaf minuut één in de gaten wil houden.
Let op: als je vanaf het begin alles toe staat zal het alleen maar lastiger zijn om dit gedrag te ontmoedigen.
Wil je niet dat je hond later zomaar op de bank gaat springen? Let hier dan direct op en zorg dat hij dit niet doet. Wil je niet dat hij aan al je mooie meubels gaat kauwen? Zorg dan dat hij zijn tanden in een leuk speeltje of bot kan zetten zodat hij van je spullen af blijft en begrijpt dat hij zijn eigen speeltjes heeft.
Zorg voor huisdiervriendelijke zones
Na de eerste paar uur heb je zelf wellicht even tijd nodig om dingen in het huis te doen of wil je gewoon even pauze. Een puppy heeft eigenlijk 24-uurs aandacht nodig van het gezin, toch wil je af toe even tijd voor jezelf. Dat is precies het moment dat de hondenbench (of kussens) van pas komt. Neem rustig de tijd om je puppy te introduceren tot zijn nieuwe verblijf. Deze plek moet immers geen plek worden waar hij gestraft wordt maar juist een plek waar hij zich zal thuis voelen en graag naar terug gaat om rust te vinden.
De volgende paar uurtjes
Na een paar uur thuis te zijn geweest kunnen de familieleden gaan spelen met de nieuwe pup. Ga vooral op de grond liggen en maak er een leuk momentje van met de hond zodat hij een positieve associatie heeft met zijn nieuwe familie. Wanneer je hond moet eten zorg je dat dit op een vaste plek zal zijn zodat hij de routine hierin gaat herkennen.

Het wandelen of buiten spelen moet altijd gebeuren met iemand in de buurt, een pup is nogal actief en speelt en rent graag. Dit doen ze echter nog wel zonder de gevaren ervan in te zien. Het blijft dus aan jou als nieuw baasje om daar goed voor te zorgen.
De eerste nacht met je puppy
Je kan ervanuit gaan dat de eerste nacht met een puppy niet heel soepel zal lopen. Net als een baby zal je puppy je waarschijnlijk af en toe wakker maken. Zelfs een oudere hond kan zich bang of onzeker voelen in hun nieuwe omgeving. Maak je dan ook niet direct zorgen wanneer je puppy gaat zeuren of huilen, dit hoort erbij. Als je het fijn vindt kan je het overwegen om de bench de eerste paar nachten nog even in je eigen slaapkamer te zetten. Dit maakt de fysieke afstand tussen pup en baasje minder groot wat kan zorgen voor een iets betere nacht. Zorg ook dat de bench een fijne omgeving is door middel van kussens, dekens en speeltjes.
Als het mogelijk is dan zou het nog nuttig kunnen zijn om een deken of handdoek te geven die afkomstig is van hun moeder. Het kan zijn dat je dit kan meenemen van de fokker of het asiel.
Ongeacht van de leeftijd van je nieuwe hond zal het voor hem een hele gewenning zijn met veel nieuwe indrukken, dit zal hoe dan ook even lastig zijn. Maar als je zoveel mogelijk je best doet om hem zich helemaal welkom te laten voelen dan zal dat voor de rest van de relatie alleen maar ten goede komen.