Hondennagels Trimmen: Hoe Kan Je Makkelijk Zelf De Nagels Van Hond Knippen

Klik om te stemmen!
[Totaal: 1 Gemiddeld: 5]

Het hoe en waarom van nageltrimmen

Nagel trimmen vormt een belangrijk onderdeel van de basisverzorging van je hond. Voor veel hondenbezitters is het een angstig idee om de nagels van je hond te knippen. Daar komt ook nog eens bij dat honden hier zelf ook helemaal geen zin in hebben. Toch hoeft dit helemaal niet zo vervelend te zijn. Elke hondenbezitter kan leren hoe je op de juiste manier zijn nagels kunt trimmen en hoe je jouw hond kan trainen om het knippen te tolereren.

Wij vertellen je stap-voor-stap hoe je het beste de nagels van je hond kunt trimmen. Naast deze instructies kan het ook handig zijn om een dierenarts of trimmer te raadplegen (check dan even de verzekering). Hij of zij kan jou goed laten zien hoe je het beste de nagels van je hond kunt trimmen.

Waarom zou ik de nagels van mijn hond knippen?

Hondennagels groeien voortdurend, net als menselijke nagels. Sommige honden verslijten op natuurlijke wijze hun nagels van het lopen op de stoep, grond of beton. De meeste honden van vandaag leven echter binnenshuis en besteden niet genoeg tijd aan deze oppervlakken om de nagels goed kort te houden. Dit vooral het geval bij kleine honden (zoals chihuahua’s en teckels, twee rassen die het vooral niet leuk vinden dat hun pootjes worden aangeraakt). Als deze nagels ongestoord kunnen doorgroeien dan kruipen de nagels van sommige honden eronder en groeien ze daadwerkelijk in de voetzolen. Dit leidt tot pijnlijke zweren en infecties. Zelfs als ze niet krullen kunnen lange nagels het moeilijk maken voor honden om te lopen, vooral op gladde oppervlakken. Ten slotte kunnen lange nagels gemakkelijk vast komen te zitten en worden ze gedeeltelijk afgescheurd of gespleten. Dit is erg pijnlijk voor je hond en het behandelen van een gescheurde nagel kan een bezoek aan de dierenarts vereisen.

Hoe vaak moet ik zijn nagels knippen?

Het antwoord hangt hier van je hond af. Per hond varieert de snelheid van de groei en de slijtage van de nagel. Ga je vaak met je hond naar buiten of heeft je hond een buitenspeelplaats dan zal het minder vaak nodig zijn om zijn nagels te knippen. Om te bepalen wanneer het tijd is voor het trimmen van zijn nagels is het een goede vuistregel om de nagels van je hond in te korten als deze de vloer raken wanneer hij staat. Over het algemeen hebben de meeste honden elke maand of twee een trimbeurt nodig. De voorste nagels hebben de neiging om sneller te groeien dan de achterste nagels, dus kan het voorkomen dat je alleen de voorste nagels hoeft te knippen. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om de voorste verder te knippen dan de achterste.

Hoe snel moet ik beginnen met het trimmen van mijn nieuwe hond of puppy’s nagels?

Heel simpel gezegd kun je daar het beste direct mee beginnen. Je moet beginnen met het behandelen van de poten van je hond vanaf het moment dat je hem naar huis brengt. Hij moet wennen aan het gevoel en dit gevoel associëren met een positieve ervaring (traktatiesspeelgoed en aandacht). Houd de poten van je hond vast en speel meerdere keren per dag met zijn tenen. Houd het gedrag optimistisch en leuk. Loof hem en beloon hem met traktaties wanneer hij het gebruik tolereert. Zodat je het idee heb dat je kunt gaan beginnen met trimmen begin dan met een klein deel van de nagel en knip dit om de week. Zorg ervoor dat je niet te kort snijdt anders krijgt de hond een naar gevoel en levert dit een nare ervaring op. Frequente en korte nageltrim beurten zal ervoor zorgen dat je hond er niet angstig voor wordt.

De benodigdheden voor het nageltrimmen

Zorg ervoor dat je de juiste spullen hebt voordat je begint met het nagel trimmen. Als eerste moet je de juiste nagelknipper kiezen. Er zijn een paar stijlen van nageltrimmers beschikbaar. De juiste keuze is afhankelijk van de maat van de nagels van jouw hond en je eigen voorkeur. Dit zijn de belangrijkste soorten nageltrimmers die momenteel op de markt zijn:

Tangenstijl: deze trimmers zijn vaak de voorkeur van professionals. Tang-stijl-trimmers werken op dezelfde manier als de schaarstijl-trimmers maar met meer kracht. Ze zijn veer belast en het mechanisme lijkt op snoeischaren. De kleine / middelgrote maat is ideaal voor kleine en middelgrote nagels. Het grote formaat werkt meestal goed op alle nagelgroottes behalve de zeer kleine (ze kunnen de uiteinde van kleine nagels verzwakt achterlaten). Deze zijn gemakkelijk te gebruiken en blijven vaak lang scherp. De bladen zijn echter niet vervangbaar en kunnen uiteindelijk bot worden (hoewel dit meestal jaren duurt).

Guillotine-stijl: deze stijl van nagelknipper heeft een intern met en een gat om de nagelknipper op één lijn te brengen. Wanneer het handvat wordt ingedrukt kom het mes omhoog om de nagel te trimmen, een beetje als een omgekeerde guillotine. Veel beginners vinden dit type trimmer zeer gemakkelijk te gebruiken. Het is echter erg belangrijk om deze trimmer op de juiste manier te houden zodat deze goed werkt. Het handvat moet zich onder de poot van je hond bevinden, met het spijkergat bovenaan. De schroeven op de trimmer moeten in de richting van jouw hond wijzen. De spijker moet dan in het gat op de juiste plek worden geplaatst om de snede te maken. Het interne mes op guillotinetrimmers kan worden vervangen wanneer het bot wordt. Guillotine-trimmers werken het beste voor kleine tot middelgrote nagels. Ze zijn niet ideaal voor hele grote of hele kleine nagels.

Schaarstijl: deze trimmers werken net als een schaar. In plaats van een vlak snijoppervlak hebben ze een gebogen mes om de ronde nagel te snijden. Plaats eenvoudig het mes met de spijker op de juiste plek en maak de snede. Deze trimmers zijn alleen nuttig voor kleinere nagels, omdat ze meestal niet sterk genoeg zijn voor grotere nagels. Dit zijn meestal de goedkoopste trimmers. Bladen kunnen echter na verloop van tijd bot worden en het scharnier kan losraken.

Andere nagel trimmers benodigdheden

Naast de tang is het ook handig om andere spullen aan te schaffen, dit kan helpen bij bloeden of zorgt voor een fijne gladde ondergrond van de nagel.

Bloedstelpende poeder: als je de nagel te kort knipt zal hij bloeden. Zelfs als je je best doet om dit te vermijden kan dit van tijd tot tijd gebeuren. Het bloeden stopt uiteindelijk als er druk wordt uitgeoefend. Dit kan erg moeilijk zijn omdat je hond dan geen zin heeft om zijn poot stil te houden gedurende deze tijd. Bloedstelpende poeder kan het bloeden zeer snel stoppen en het is vrij eenvoudig aan te brengen. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan deze styptic poeder voor het verhelpen van bloeden.

Tip: als je geen bloedstelpende poeder hebt probeer dan een beetje maiszetmeel of bloem op de bloedende nagel te plaatsten. Het is ook handig om katoenen ballen, tissues of toiletpapier bij de hand te hebben voor het opruimen van de nagels.

Een vijl of elektrisch draaiende nagelvijl: als jouw hond het tolereert kun je een van deze gereedschappen gebruiken om de ruwe randen glad te maken nadat de nagel is geknipt. Veel professionals geven er de voorkeur aan om het knippen compleet over te slaan en enkel een draaiend gereedschap te gebruiken om de nagel te vijlen. Vanwege het geluid en de trillingen van het elektrische gereedschap moet je het gereedschap geleidelijk introduceren zodat je hond eraan kan wennen voordat het op zijn nagels wordt gebruikt. Dit kan dagen tot weken duren.

De nagels van je hond knippen

Voordat je daadwerkelijk gaat knippen moet je alles op orde krijgen. Zoek een plek waar jij en je hond zich comfortabel voelen. Sommige mensen zitten liever met hun honden op de grond. Anderen houden ervan om hun hond op de bank of in bed te hebben. Misschien vind je het gemakkelijker om je hond op de tafel te zetten. Zodra je de plek heb gevonden waar jij denkt dat het beste uitkomt moet je ervoor zorgen dat je apparatuur binnen handbereik is.

Honden positioneren voor het trimmen van de nagels

Het is over het algemeen het gemakkelijkst om een hond neer te leggen wanneer je zijn nagels gaat knippen. De voorste nagels kunnen in principe ook zittend worden gedaan als de hond goed naar je luistert. Je kunt naast of voor hem staan, afhankelijk van hoe gemakkelijk het gaat om je hond te knippen. Als de hond wat tegenstribbelt kun je naast je hond gaan staan en een arm om hem heen slaan om hem stil te houden. Je kan ook vragen of iemand anders jou helpt om je hond rustig te houden tijdens het knippen.

Hoe kun je het beste de nagels van je hond trimmen

Wanneer je goed zit kun je beginnen met het knippen van de nagels. Grijp de poot van je hond stevig vast maar zonder te knijpen. Houd de trimmers vast met je dominante hand en pak de poot vast met je andere hand. Voor optimale controle plaatst je je duim op de bodem van het voetzool en je vingers op de bovenkant van de voet bij het nagelbed. Plaats je trimmer op de nagel en plaats deze op een denkbeeldige ‘snijlijn’. Knijp de trimmers in één snelle, doelbewuste beweging. Vermijd snijden als de hond in beweging is (dat is makkelijker gezegd dan gedaan).

Donkere nagels trimmen

Wanneer je zwarte of donkere gekleurde nagels bijsnijdt, moet je slechts een kleine hoeveelheid (ongeveer 2 mm) tegelijk afsnijden. De taps toelopende smalle punt van de nagel (indien aanwezig) bevat meestal geen levend vlees. Het breedste deel van de nagel moet met de nodige voorzichtigheid worden gesneden. Bekijk de dwarsdoorsnede van de nagel tussen elke snede. Het centrum zal een vlezige witte tot grijze kleur krijgen als je dicht bij het levend vlees komt. Sop wanneer je het wit/grijze, vlezige centrum ziet. Als je twijfelt stop dan eerder. Je kunt ervoor kiezen om donkere nagels vaker te trimmen, waarbij je slechts een klein beetje per keer doet.

Problemen oplossen tijdens het afsnijden van de hondennagels

Als je geluk hebt, gaat alles in één keer goed en zien de nagels van je hond er goed uit. Maar het gaat natuurlijk niet altijd zoals gepland. Als je problemen ondervindt is dit waarschijnlijk gerelateerd aan één van de twee problemen:

Je hebt het te snel gedaan

Als je hond krijst van de pijn en de nagel begint te bloeden heb je de nagel te snel ingesneden. Dit betekent dat het bloedvat en de zenuw in de nagel zijn doorgesneden. Geen paniek, dit is geen noodgeval. Pak je bloedstelpende poeder. Als dit niet beschikbaar is gebruik dan wat maiszetmeel of meel uit je voorraad kast (dit is niet zo effectief maar het helpt nog steeds. Gebruik een katoenen bal, tissue of papieren handdoek om zoveel mogelijk bloed weg te vegen. Pak een snuifje poeder en plak het snel op de nagel. Geef je hond een pauze en beloon hem voordat je verder gaat met de andere nagels. Hoewel het pijnlijk is voor je hond zal de pijn niet langdurig zijn en het vermogen van je hond om te lopen niet moeten beïnvloeden. Wees voorzichtig met de resterende nagels, knip of snij kleine stukjes om een foutje te voorkomen.

Tip: Als het bloeden niet stopt of je hond nog altijd pijn blijft hebben ga dan naar de dierenarts.

Als je hond krijst van de pijn maar er is geen bloed te zien is het goed mogelijk dat je heel dichtbij bent. Knip deze nagel niet verder af. Sommige honden houden echt niet van het knippen en zullen dan ook continue schreeuwen, ook als je geen levend vlees heb geraakt. Dit kan dan komen omdat ze al eerder de pijn hebben meegemaakt en dus deze al vooraf willen vermijden.

Lees ook ‘Wat kan ik doen als ik de nagels van mijn hond te kort heb afgeknipt?

Klik om te stemmen!
[Totaal: 1 Gemiddeld: 5]
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties