Inhoudsopgave
Net als mensen worden honden uiteraard op een zeker ogenblik een dagje ouder. Dat gaat niet alleen het lieve dier zelf merken, maar ook jij als baasje. Honden die ouder worden kunnen zich dan ook wat vreemd gaan gedragen. Merk je dit ook aan jouw hond en doet je dit ergens denken dat er sprake is van enige vorm van dementie? Dat kan. Net als mensen is het immers mogelijk dat ook honden op een zeker ogenblik dement beginnen worden en dat lijkt vooral de voorbije jaren extra op te vallen. Dit heeft voor een groot deel te maken met het feit dat honden net als mensen steeds ouder worden. Kwaaltjes worden vaker en sneller opgelost waardoor de gemiddelde leeftijd van de hond stijgt. Helaas werkt dit inderdaad een beetje in de hand dat meer honden geconfronteerd worden met dementie.
Wat zijn de symptomen van een hond met dementie
Hersenveroudering bij mensen is een tak van de medische wetenschap waar tegenwoordig bijzonder veel onderzoek naar wordt gedaan. Het is algemeen bekend dat de Westerse bevolking aan het vergrijzen is wat er voor zorgt dat ouderdomsdementie, maar ook bijvoorbeeld Alzheimer steeds vaker voorkomen. Jammer genoeg is het vaak pas na de dood mogelijk om de aandoening met honderd procent zekerheid vast te stellen. Het gevolg is dan ook dat een microscopisch onderzoek van de hersenen is vereist. Tijdens een dergelijk onderzoek wordt duidelijk dat Alzheimer patiënten vaak te maken hebben met een overmaat aan seniele plaques in de hersenen. Dit kan niet alleen bij mensen het geval zijn, maar ook bij honden. Onderzoeken die in het verleden werden uitgevoerd toonden zelfs aan dat zomaar even tussen de 50 en 70 procent van de honden ouder dan 8 jaar minstens één van de verschillende, bekende gedragsveranderingen laten zien. Het kan hierbij gaan om:
- Een verminderd concentratievermogen
- Een gewijzigd slaappatroon
- Plots terug onzindelijk worden
- Veranderde, sociale interacties en activiteiten
- Verlatingsangst
Al deze verschillende zaken kunnen in de richting wijzen van een (startende) dementerende hond. Uiteraard hoeft dat niet noodzakelijk zo te zijn, want ook andere aandoeningen of gebeurtenissen kunnen er van aan de basis liggen. Toch is het belangrijk om hier de nodige aandacht aan te spenderen en even de dierenarts te contacteren.
Medicijnen tegen dementie bij honden
Er zijn verschillende medicijnen op de markt terug te vinden die er voor kunnen zorgen dat de mentale achteruitgang van een hond wordt afgeremd. Het is echter belangrijk om er bij stil te blijven staan dat deze de hond niet volledig zullen genezen. Dat is bij dementie dan ook jammer genoeg niet mogelijk. Toch kan er bij het toedienen van bepaalde van deze medicijnen worden vastgesteld dat de honden terug opleven en zich weer heel wat jonger gaan voelen. Welke van de verschillende medicijnen je dierenarts uiteindelijk gaat voorschrijven is afhankelijk van de specifieke klachten. Honden die bijvoorbeeld problemen hebben met alleen zijn krijgen vaak Clomicalm voorgeschreven.
Indien er andere gedragsveranderingen worden vastgesteld dan bovenstaande wordt er ook vaak naar Selgian gegrepen. Het betreft hier trouwens een medicijn tegen dementie welke is gebaseerd op dezelfde werkzame stof als ook aan mensen met Alzheimer en Parkinson wordt gegeven. Tot slot is er ook nog het medicijn Fitergol. Het gaat hierbij om een middeltje welke er voor zorgt dat de hersendoorbloeding wordt verbeterd waardoor de veroudering tegen kan worden gegaan. Al deze verschillende medicijnen kunnen er aldus voor zorgen dat het samenleven met je hond dus voor beide partijen terug heel wat aangenamer en ontspannender wordt. Merk je één van de symptomen op? Contacteer dan dus zo snel mogelijk je dierenarts!
Daan lanceerde DeHondenwereld.nl, waar praktische inzichten over honden gedeeld worden. Samen met Kyra bieden we nuttige tips voor hondenouders, van opvoeding tot productkeuzes. Of je nu nieuw bent in deze wereld of ervaren, ontdek eenvoudige adviezen en verken de hondenwereld samen met ons! 🐾