Doofheid Bij Honden

Klik om te stemmen!
[Totaal: 3 Gemiddeld: 5]

Heel wat honden krijgen tijdens hun leven te maken met al dan niet tijdelijke doofheid. Doofheid bij honden kan heel veel verschillende oorzaken hebben. Ze kan immers aangeboren zijn, maar ze kan eveneens worden veroorzaakt door externe factoren. Het al dan niet beschikken over een aanleg voor doofheid is vaak afhankelijk van het type hond. Tegenwoordig zijn er in totaal 35 hondenrassen bekend die last kunnen hebben van een aangeboren doofheid. Er wordt aangeraden om honden die met deze aandoening te maken hebben uiteraard niet te gebruiken om mee te fokken.

Hoe doofheid bij honden herkennen?

Op het eerste zicht lijkt het misschien alsof doofheid bij honden vanzelf wel duidelijk wordt, maar dat is niet altijd het geval. In eerste instantie kan het namelijk overkomen alsof je hond gewoon niet wil luisteren naar de commando’s die worden gegeven. Een hond die wordt geconfronteerd met doofheid zal echter altijd bepaalde symptomen vertonen. Hiervoor aandachtig zijn zorgt er voor dat doofheid bij je viervoeter snel kan worden vastgesteld. Bij de volgende symptomen is een bijzondere aandacht vereist:

  • De hond vertoont geen enkele reactie op het ogenblik dat je hem of haar roept
  • Je viervoeter reageert alleen op het ogenblik dat er oogcontact wordt gemaakt
  • Je hond slaapt vaker dan normaal het geval is
  • Je hond zal enkel wakker worden bij aanrakingen en niet wanneer je wat luider praat
  • De hond in kwestie schudt vaak met zijn kop en krabt regelmatig achter de oren

Bestaat er een gehoorapparaat voor honden?

Het is vanzelfsprekend dat goede baasjes het beste willen voor hun viervoeter. Dit zorgt er voor dat men vaak kosten nog moeite spaart om een oplossing te vinden voor een medisch probleem. Heel wat baasjes die eigenaar zijn van een dove hond gaan daarom op zoek naar een soort van gehoorapparaat voor hun viervoeter. Er is op dit vlak nog geen systeem op de markt die over een bewezen doeltreffendheid beschikt bij alle honden. Toch zijn er hoopvolle resultaten. Zo werd er een speciale operatietechniek ontwikkeld waarbij een hoortoestel kan worden ingebracht. Daarop volgende onderzoeken brachten aan het licht dat de trillingen van de binnenoorvloeistof wel degelijk werden versterkt. Op deze manier kon meer elektriciteit worden opgewekt en konden de hersenen het geluid beter waarnemen. Ondanks de hoopvolle resultaten blijft het vooralsnog in een experimentele fase steken waardoor niet alle honden hier op dit ogenblik mee geholpen zijn. Het toekomstperspectief is echter zeer hoopvol.

Hoe kan je een dove hond opvoeden?

Heb je te maken met een hond die over een aangeboren doofheid beschikt? In dat geval is het van cruciaal belang om er rekening mee te houden dat deze een aangepaste opvoeding vereist. Commando’s die normaal mondeling worden gegeven zijn dan namelijk niet (meer) mogelijk. In het merendeel van de gevallen wordt er dan voor gekozen om deze te vervangen door handsignalen. Dit lijkt op het eerste zicht misschien complex, maar dat is het niet. Een hond is het namelijk gewend om te communiceren met een groot deel van zijn of haar lichaam. Dit zorgt er voor dat je viervoeter al snel door zal hebben waar bepaalde signalen voor dienen. Een extra belangrijk aandachtspunt heeft betrekking tot het wandelen.

Wanneer je gaat wandelen met een hond die goed hoort wordt het meteen duidelijk dat hij zelf aandachtig is voor aankomend gevaar. Dat geldt niet voor dove honden. Dit neemt niet weg dat elke hond de mogelijkheid moet krijgen om zijn energie kwijt te kunnen. Om toch op een bepaalde manier contact te blijven houden met je hond is het belangrijk om deze niet uit je gezichtsveld te laten verdwijnen. Door te zwaaien met je hand tijdens de dag of door gebruik te maken van een zaklamp tijdens de nacht kan zeer eenvoudig de aandacht van je hond worden getrokken. Het wordt bij dove honden tegenwoordig ook wel eens aangeraden om een naamplaatje met het woord “doof” aan diens halsband te bevestigen. Mocht de hond onverhoopt toch de wijde wereld intrekken is het voor diegene die de hond vindt meteen duidelijk dat hij doof is.

Klik om te stemmen!
[Totaal: 3 Gemiddeld: 5]
Abonneer
Laat het weten als er
guest
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Flora
Flora
3 jaren geleden

Mijn Malthezer Leeuwyje is een jaar geleden plotseling doof geworden. Hij was toen 5 jaar. Kan iemand mij zeggen wat een operatie kost aan zijn gehoor?

Alon Frank
Alon Frank
2 jaren geleden
Antwoord aan  Flora

Heb het zelfde probleem met mijn king charles spaniel.
Gelukkig communiceren wij met gebarentaal.
Ze begrijpt het😃

Annette
Annette
1 jaar geleden

Bestaat er ook tijdelijke doofheid?de lieve hond van mijn moeder is ineens in korte tijd doof geworden. Dierenarts geweest , zag een lichte ontsteking in het oor en daar zalf voor gekregen maar dat was niet de oorzaak van haar doofheid zei de dierenarts. Ik hoop dat het tijdelijk is.. is toch triest dat je hond je stem niet meer hoort en andere geluiden 🙁