Gehoorzaamheidstraining Oefeningen Voor Je Hond

Klik om te stemmen!
[Totaal: 7 Gemiddeld: 4.7]

Een hond in huis kan je enorm veel plezier en zelfs een mooier leven bieden. Het is echter altijd belangrijk om er rekening mee te houden dat ook het omgekeerde waarheid kan worden. Om te voorkomen dat je viervoeter je ergste vijand wordt is het altijd belangrijk om hem (of haar) te leren gehoorzamen. Dit is een belangrijke taak die jij als baasje tot een goed einde moet zien te brengen. Wacht bovendien niet te lang met de gehoorzaamheid voor je hond. Hoe langer je wacht, des te moeilijker het namelijk zal worden.

Oefeningen om de gehoorzaamheid van je hond te trainen

Er bestaan heel veel oefeningen die uiteindelijk stuk voor stuk als doel hebben om je hond beter te leren gehoorzamen. Het is belangrijk dat deze verschillende oefeningen op min of meer chronologische volgorde worden aangeleerd. We hebben alvast even de drie belangrijkste voor jou op een rijtje gezet.

Oefening 1: Aandachtstraining voor je hond

Dit is de eerste, maar meteen ook één van de belangrijkste oefeningen die je ooit aan je hond zal aanleren. Het is altijd van belang om er rekening mee te houden dat je een hond pas iets kan aanleren op het ogenblik dat je zijn aandacht hebt. Een hond die is afgeleid kan zelfs zomaar denken dat hij het gegeven commando probleemloos kan negeren. Dat is uiteraard niet de bedoeling. Om er zeker van te zijn dat je de aandacht van je pup hebt neem je een snoepje, hou je dat voor z’n neus en breng je het langzaam naar die van jou. Op deze manier wordt er oogcontact gemaakt met je hond en ben je er zeker van dat je zijn aandacht hebt. Volg deze manier van handelen door het commando ‘kijk’ en geef je hond wanneer hij dit doet meteen het snoepje. Beloon bovendien ook met je stem zodat je later het snoepje ook eens achterwege kan laten.

Oefening 2: Verschil tussen goed en fout

Het trainen van de gehoorzaamheid van je hond kan ook pas gebeuren op het ogenblik dat je viervoeter het verschil begrijpt tussen goed en fout. Er zijn verschillende oefeningen die je hiervoor kan gebruiken, maar de bekendste en ook eenvoudigste is deze met het snoepje in één van je beide handen. Laat het snoepje van de ene hand naar de andere gaan. Je hond zal aan beide handen snuffelen en zal er waarschijnlijk niet meteen de juiste uithalen. Toon je hand en geef aan dat deze keuze ‘fout’ is. Blijf dit herhalen tot je hond er de juiste hand tussenuit haalt waarna je het commando ‘goed’ of ‘goed zo’ gebruikt. Beloon je hond niet alleen met het snoepje, maar ook met je stem. Na enige tijd is het voor je viervoeter gelijk duidelijk wat nu het verschil is tussen iets goed en iets fout doen.

Oefening 3: Oefeningen zitten, liggen of staan

De derde en laatste reeks oefeningen hebben betrekking tot het zitten, liggen of staan van je hond. Dit zijn oefeningen waarbij je als baasje een handje kan helpen. Een klein, zacht tikje of een beetje druk uitoefenen op de onderrug van je hond kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat hij automatisch gaat zitten. Begeleid deze handeling met het commando ‘zit’ en beloon hem wanneer hij dit doet. Hetzelfde geldt voor het laten liggen of staan van je hond. Door op de juiste manier je hond te helpen zijn dit commando’s die in geen tijd aangeleerd kunnen worden en waar jijzelf en je hond heel wat plezier aan zullen ondervinden. Uiteraard is dit slechts de basis, maar ze zijn essentieel voor een goede gehoorzaamheid van je hond.

Alle honden commando’s aanleren

Werkelijk alle honden commando’s aanleren die er bestaan is een opdracht waar je een behoorlijke tijd mee kan bezig zijn. Voor de meeste mensen is het echter vooral van belang dat de basiscommando’s worden begrepen. Dit zorgt er voor dat het leven zowel voor jou als voor je viervoeter een behoorlijk stuk aangenamer kan worden gemaakt. Onder de basiscommando’s voor honden begrijpen we op z’n minst: blijf, volg, wacht, zoek, nee, zit, lig & vrij. Dit lijstje kan uiteraard nog heel wat worden uitgebreid. Het aanleren van de basiscommando’s is eigenlijk één van de eerste zaken die je aan je puppy zal willen meegeven. Dit kan niet alleen noodzakelijk zijn om het leven samen nog leuker te maken, bovendien kan het soms ook van cruciaal belang zijn voor de veiligheid van jouw viervoeter. Het commando ‘hier’ is daar een mooi voorbeeld van. Loopt je pup in een onbewaakt moment de straat op, dan kan dit commando er voor zorgen dat hij snel en in alle veiligheid terug de weg vindt naar zijn baasje. Dit maakt meteen het belang van een goede gehoorzaamheidstraining duidelijk.

Klik om te stemmen!
[Totaal: 7 Gemiddeld: 4.7]
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mireille
Mireille
4 jaren geleden

Tja, dat is wel lastig als je hond al 3 jaar is, heel wat heeft meegemaakt en soms onverwachts reageert. Hij bijt soms. En hij gaat echt niet zitten wanneer ik op haar onderlichtaam druk. ‘Kom’ doet ze uiteindelijk wel, maar ik moet heel veel geduld hebben. Ik geeft dit commando als ze aan een uitrollijn een eind voor mij uit loopt. Soms laat ik haar los. Dan luistert ze de ene keer wel en de andere keer komt ze pas als het haar uitkomt. Laatst liep ze al op straat. Ik denk dat ze de basis commando’s nooit heeft geleerd. Wel loopt ze prima mee aan de voet en kan ze heel goed alleen zijn. Ik persoonlijk denk dat ik met haar een basiscursus moet doen om een vertrouwensband op te bouwen. Naar mijn man luistert ze veel beter.

trackback

[…] Ze zijn ook zeer intelligent en zijn snelle leerlingen. Ze zijn gemakkelijk te trainen en hebben een sterk verlangen om te behagen en te werken. Dit maakt hen geschikt voor allerlei soorten werk, waaronder politiewerk, zoek- en reddingswerk en zullen ze het bijvoorbeeld gelijk al goed doen tijdens gehoorzaamheidstrainingen. […]