Help, mijn hond eet niet!

Klik om te stemmen!
[Totaal: 3 Gemiddeld: 4.3]

Regelmatig komt de hulpvraag voorbij: Mijn hond eet niet, of de pup wil niet eten. Het is een veelvoorkomend probleem waar hondeneigenaren mee kunnen kampen. Hoewel je je in eerste instantie geen zorgen zult maken over het niet eten van de hond, moet je toch bij jezelf nagaan waar dit door kan komen. Zolang het niet willen eten van de hond langer aanhoudt, kan het namelijk grote problemen opleveren. Door zo snel mogelijk te reageren kun je jouw hond altijd het beste bieden. Onderstaande informatie kan jou daarom helpen om de juiste handelingen uit te voeren.

Waarom heeft mijn hond geen eetlust?

hond wil niet eten

Valt jou iets vreemds op en denk je ‘mijn hond eet zijn brokken niet meer’? Dan is het goed om hier eerst de oorzaak van te achterhalen. Er kunnen namelijk verschillende oorzaken ten grondslag liggen als jouw hond niet meer eet.

De hond wil niet eten als er bijvoorbeeld te veel stress is. Wanneer er veranderingen in de thuissituatie ontstaan, kan dit al stress opleveren bij de hond. Denk daarbij aan een verhuizing, inpakken voor een vakantie of gezinsuitbreiding. Er veranderen veel dingen. Niet alles is te voorkomen op dit gebied, maar je kunt wel kleine aanpassingen doen om het voor jouw hond zo aangenaam mogelijk te maken.

De hond eet niet meer als er veranderingen zijn in de gezinssituatie. Een nieuw gezinslid zorgt bijvoorbeeld voor een nieuwe verdeling in de aandacht. Als je denkt ‘mijn hond wil niet eten’, ga dan na of je jouw nieuwe baby meer aandacht geeft en de hond daarbij achtergesteld is. Door de aandacht weer te verdelen zal hij vanzelf weer gaan eten.

De pup wil niet eten als er te veel voer gegeven wordt. Na een tijdje zit de pup vol. Een hond weet vaak zelf wanneer het genoeg is en zal dit ook aan gaan geven door de brokken te laten staan.

Verschillende ziektes kunnen er ook voor zorgen dat de hond niet meer wil eten. Voordat je daarom uit gaat proberen met andere brokken of grote veranderingen aan te brengen, kan een rit naar de dierenarts uitkomsten bieden. Door naar de medische oorzaken te kijken kun je ervoor zorgen dat jouw hond sneller geholpen is. De hond eet dan niet meer door een medische oorzaak, wat weer extra problemen op gaat leveren. De dierenarts kan jou hier altijd bij helpen.

Lees ook: mijn hond heeft diarree of mijn hond heeft wormen voor eventuele oorzaken en oplossingen.

Wat te doen als je hond niet wil eten?

‘Help, mijn hond eet niet’? Dan kun je het beste gaan kijken naar goede oplossingen. Ga altijd eerst na bij de dierenarts of er geen medische oorzaak aan ten grondslag ligt. De hond wil niet eten als hij ziek is. Als dit niet het geval is, kun je overgaan op een aantal andere oplossingen. Veel mensen denken dat ze het eten moeten laten staan. Echter kun je de voerbak beter weghalen en pas bij het volgende voermoment weer op de grond zetten. Zo leert de hond dat hij uitsluitend op deze momenten eten krijgt en zal hij na verloop van tijd weer beginnen met eten.

Werkt dit niet? Bekijk dan eens of je op een andere manier kunt voeren. Denk bijvoorbeeld aan het verplaatsen van de voerbak naar een andere plek of het vervangen van de voerbak. Het kan namelijk zijn dat jouw hond zijn eigen voerbak niet fijn vindt. Ook kun je gebruik maken van een Kong voerspeeltje. De hond moet moeite doen om het eten te krijgen en zal daarmee wellicht weer meer interesse krijgen in het eten. Ook kun je naar andere voeding kijken, zoals bijvoorbeeld natvoer. Houd er dan wel rekening mee dat je voor een overgangsperiode moet zorgen. Meng het eten daarom eerst en stap dan langzaam over. Jouw hond zal zo wellicht weer goed gaan eten.

Hoe lang kan een hond niet eten?

In het begin hoef je je nog geen zorgen te maken als jouw hond niet wil eten. Een hond kan namelijk net als mensen voor langere tijd zonder voedsel. Zolang de hond wel blijft drinken, kan dit tot wel vijf dagen aanhouden. Echter is het niet gezond voor jouw viervoeter. Je moet daarom altijd sneller ingrijpen. Houd daarbij dus wel in de gaten of jouw hond nog voldoende drinkt. Zodra hier ook verandering in komt, kun je het beste direct naar de dierenarts.

Bekijk bij iedere verandering die je aanbrengt in het voer of de manier van voeren ook of jouw hond weer iets van voedsel naar binnen krijgt. Zo voorkom je dat de lichamelijke klachten zich ophopen en jouw hond niet meer goed in zijn vel zit.

Voor meer informatie kunt u kijken naar dierenziekenhuizen.nl

Klik om te stemmen!
[Totaal: 3 Gemiddeld: 4.3]
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties