Een hond met verlatingsangst kun je helpen

Klik om te stemmen!
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Het komt bijzonder vaak voor dat honden te maken hebben met verlatingsangst. Wanneer je viervoeter alleen thuis is kan hij zijn ongenoegen of angst op tal van verschillende manieren laten blijken. De ene hond gaat zich bijvoorbeeld vocaal uitdrukken door te¬†blaffen, te janken of te huilen terwijl bij de andere een gedrag van onzindelijkheid wordt gecre√ęerd. De hond gaat dan in huis urineren en zich ontlasten. Ook vernielzucht en depressiviteit zijn kenmerken van een hond die te kampen heeft met verlatingsangst. Heb je als baasje ook te maken met een hond die te kampen heeft met verlatingsangst? bekijk de tips en maak zo het leven van je hond een stuk gemakkelijker.

Waarom kunnen sommige honden niet alleen zijn?

Wanneer je een hond in huis neemt is het van belang om er rekening mee te houden dat deze van nature een roedeldier is. Dit zorgt er voor dat het alleen achterblijven in een territorium geen aangeboren eigenschap is. Het is voor jou als baasje van een pup dan ook erg belangrijk dat je hem of haar dit op correcte wijze aanleert. In een groot aantal gevallen wordt dit stukje van de opvoeding merkwaardig genoeg vergeten. Toch is het foutief of niet aangeleerd krijgen van alleen thuis te zijn de belangrijkste reden waarom honden hier (op latere leeftijd) moeite mee hebben. Let echter op, ook een wijziging van de omstandigheden die er voor zorgt dat de hond plots wordt gedwongen om gedurende een lange tijd alleen te zijn kan problemen opleveren.

Hoe ontstaat verlatingsangst?

In het merendeel van de gevallen ontstaat verlatingsangst door een traumatische ervaring die de hond heeft opgelopen terwijl hij alleen thuis was. Denk hierbij niet alleen aan vuurwerk in de brievenbus, maar ook een inbraak of een brand kan een grote impact hebben op je huisdier. Wanneer je in één van deze situaties niet aanwezig was thuis had je niet de mogelijkheid om het gedrag van je hond bij te sturen. Dit kan er voor zorgen dat je viervoeter de link gaat leggen tussen het feit dat jij niet thuis was en een onaangename ervaring.

Kan verlatingsangst opduiken bij een oudere hond?

Verlatingsangst is absoluut niet uitsluitend voorbehouden voor puppy‚Äôs, in tegendeel. Wanneer een hond op latere leeftijd wordt geadopteerd en daardoor een grote verandering meemaakt in diens leven kan er een haast ongezonde hechtingsband ontstaan met zijn nieuwe gezin. Het gevolg is dat de hond in paniek raakt op het ogenblik dat hij voor een bepaalde tijd alleen moet zijn. Hou er bovendien rekening mee dat honden op latere leeftijd automatisch een vorm van verlatingsangst kunnen cre√ęren omdat ze zelf vaststellen dat ze er fysiek en mentaal op achteruit gaan. Symptomen zoals optredende doofheid of¬†blindheid¬†of een beperkte mobiliteit kunnen er voor zorgen dat honden zich onzeker en kwetsbaar gaan voelen. Het geborgen gevoel van een warm gezin kan op dit vlak heel wat oplossen.

Hoe verlatingsangst hond oplossen?

Gedragsproblemen zoals bijvoorbeeld verlatingsangst zijn niet eenvoudig op te lossen. Dit heeft grotendeels te maken met het feit dat het probleemgedrag opduikt op het ogenblik dat het baasje zelf niet aanwezig is. Ingrijpen op het ogenblik zelf is dan ook vrijwel onmogelijk. Bovendien zijn er meerdere facetten waar er aandacht aan moet worden besteed. Zo dient de hond te worden getraind om er voor te zorgen dat hij zijn (nieuwe) omgeving als voldoende vertrouwd ervaart. Pas wanneer dit is gelukt kan er worden begonnen met het opbouwen van alleen thuis blijven. Het is in het begin echter van cruciaal belang dat je terug thuis bent vooraleer de hond angstig of gestresseerd raakt. Op het ogenblik dat de hond wel in je nabijheid is dient er een duidelijke en consequente leiding te worden gegeven. Alleen op deze manier zal je viervoeter namelijk leren op jou te vertrouwen.

Mogelijke oplossingen tegen verlatingsangst

Zoals reeds aangegeven is het oplossen van verlatingsangst geen eenvoudige zaak. Bovendien kan het enige tijd duren vooraleer er daadwerkelijk vorderingen worden gemaakt. De onderstaande tips kunnen echter een mogelijke oplossing met zich meebrengen.

  • Je kan er voor kiezen om gebruik te maken van √©√©n van de verschillende supplementen die op de markt zijn terug te vinden. Deze kunnen er voor zorgen dat je hond net iets relaxter wordt. Bekende voorbeelden op vlak van rustgevende producten zijn Zylkene evenals Adaptil. Bovendien is er eveneens speciale voeding op de markt verkrijgbaar met als doel om je hond rustiger te maken. Een bekend voorbeeld hiervan is het Royal Canin Calm Diet.
  • Probeer een nieuwe link te cre√ęren tussen het alleen thuis blijven van je hond met iets leuks. Geef je viervoeter bijvoorbeeld pas eten op het ogenblik dat je naar je werk vertrekt. Het helpt ook altijd wanneer je dan iets extra lekkers, iets exclusiefs geeft dat je hond anders niet krijgt. Zo sla je twee vliegen in √©√©n klap. In eerste instantie is je hond niet meer zo gefocust op het feit dat hij alleen thuis moet blijven terwijl er daarnaast ook een positieve associatie ontstaat met het alleen zijn in huis.
  • Een andere mogelijkheid om verlatingsangst aan te pakken is gebruik maken van benchtraining. Het kan immers gebeuren dat een grote ruimte zoals bijvoorbeeld een woonkamer voor een (jonge) hond zeer onoverzichtelijk is. Dit kan een structurele bijdrage leveren aan de stresssituatie. Door gebruik te maken van een hondenbench wordt de oppervlakte danig verkleind met als gevolg dat je hond een veiliger gevoel krijgt. Let wel op, het is in deze situatie belangrijk dat je hond vertrouwt is met een bench en hij het ziet als een veilige slaapplaats.

Weet je de verlatingsangst uiteindelijk toch niet op te lossen met de bovenstaande tips? In dat geval is het altijd een goed idee om een beroep te doen op een professionele gedragstherapeut. Hij is als geen ander geschikt om je hond precies die begeleiding te bieden waar hij behoefte aan heeft.

Klik om te stemmen!
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties