Hond Ontwormen, Welke Middelen Moet Je Gebruiken En Wanneer?

Klik om te stemmen!
[Totaal: 4 Gemiddeld: 4.5]

Ongetwijfeld krijgt elke hondenbezitter wel een keer te maken met het ontwormen van zijn hond. Niet gek, want tijdens de puppyfase worden honden al voorzien van de nodige ontwormingsmiddelen. Honden kunnen op een gegeven moment last krijgen van wormen, deze leven dan in het lichaam van je hond en ontnemen hem van de nodige voedingsstoffen. Dit is uiteraard schadelijk voor de gezondheid van je hond. Om je toch een beetje wegwijs te maken in deze wirwar van informatie hebben zoveel mogelijk op een rij gezet.

Heeft mijn hond wormen?

Honden zijn het slachtoffer van verschillende darmparasieten die vaak wormen worden genoemd. De meest voorkomende zijn de rondwormen, haakwormen, zweepwormen en lintwormen. Van deze vier zijn er maar twee die met het blote oog in de ontlasting te zien zijn. Dit gaat dan om de rondworm en lintworm. Vaak kun je aan je hond al zien of hij last heeft van wormen. De hond vertoond dan de volgende symptomen:

 • Diarree (misschien met bloed)
 • Gewichtsverlies
 • Droog haar
 • Algemene slechte uitstraling
 • Braken (misschien met wormen in het braaksel)
 • ‘Sleetje’ rijden over de vloer

Sommige besmettingen veroorzaken echter weinig of geen symptomen; in feite kunnen sommige wormeieren of larven slapen in het lichaam van het huisdier en alleen geactiveerd worden tijdens stress.

Hond ontwormen, welke middelen moet je gebruiken en wanneer? 1

Soorten wormen

Spoelwormen

Al in de baarmoeder (en daarna via de moedermelk) krijgt een hond een spoelworm. Bij grote aantallen spoelwormen kan de pup hier ziek van worden. Dit uit zich dan door de volgende symptomen:

 • Diarree
 • Slecht eten
 • Slecht groeien
 • Verminderde weerstand
 • Darmafsluiting (ileus)
 • Invaginatie (de darm schuift dan in een ander stuk darm)
 • In het ergste geval kan een dier aan de gevolgen hiervan overlijden

Om dit te voorkomen moet een puppy regelmatig worden ontwormd.

Hoe ziet een spoelworm er uit?

Een spoelworm ziet eruit als een soort elastiekje. Deze elastiekjes zijn 4 tot 12 cm lang en kunnen bij ernstige infecties worden uitgebraakt door je hond. Het zien van deze worm komt niet vaak voor. Zie je toch een worm in de ontlasting maar is deze kleiner? Dan kan het een lintworm zijn. Deze zijn rond de 1cm lang.

Haakwormen

Nederlandse Haakwormen zijn voornamelijk te vinden bij een hond uit het asiel, uit een kennel of bij zwerfdieren. Ze komen ook voor bij een ‘huisdierhond’ maar veel minder.

Gaat je hond vaak naar de kennel? Lees dan: Hond Last Van Kennelhoest? Symptomen En Behandeling

Je hebt vast wel eens meegemaakt dat je hond de grond likt. Uiteraard probeer je dit tegen te gaan maar het gaat toch soms sneller dan je verwacht. Via deze manier is het mogelijk dat je hond besmet raakt met de haakworm. Deze kunnen ook via de huid door dringen maar dit gaat minder goed. Over het algemeen zal zo een larve via de huid door dringen, daar jeuk geven aan je hond en daarna zullen ze sterven. Deze larve bereiken nooit de darmen. Haakworminfecties zijn vaak mild maar kunnen toch ook ernstige darmontstekingen veroorzaken.

De Zuid-Europese haakwormen van de hond zijn veel agressiever dan die van Nederland. Deze dringen wel degelijk binnen via de huid (je hond krijgt dan last van zijn poten) en veroorzaken dan een donkere sluimerige ontlasting en bloedarmoede.

Lintwormen

De lintworm is eigenlijk heel makkelijk. Zoals iedereen weet zorgt een lintworm ervoor dat je afvalt. Toch? Nee, helaas is dat iets wat we vaak denken maar het meest voorkomende symptoom is juist jeuk aan de anus. Hierdoor gaat je hond dan ‘sleetje rijden’. De meeste honden hebben verder geen andere klachten, alleen als er erg veel lintwormen aanwezig zijn dan is er soms lichte buikpijn of diarree.

De meest voorkomende lintworm is de Dipylidium Caninum, de hond besmet zich door het doorslikken van een besmette vlo.

Andere lintwormen worden overgebracht door het eten van rauw vlees, denk hierbij aan; muizen, ratten, konijnen, hazen, onverhit vlees en/of organen. Deze lintwormen kunnen zeer klein zijn maar ook juist ontzettend groot. Dit varieert van 1,2mm tot 5 meter.

Symptomen van een lintworm

Over het algemeen blijven de klachten bij jeuk aan de anus. Ernstigere infecties kunnen buikpijn, diarree en afvallen veroorzaken.

Soorten honden ontwormingsmiddelen

Pasta

Eén van de opties die je kunt gebruiken voor het toedienen van een ontwormingskuur is pasta. Zowel Exil No Worm als Vitaminthe zijn voorbeelden van goede merken die een ontwormingskuur hebben gemaakt in de vorm van een pasta. Om de pasta juist te doseren maak je gebruik van een soort schroef op de tube, dit kan soms onhandig zijn en zorgen voor een verkeerde dosering. Het kan ook voorkomen dat er een dosering injectie bij zit, deze zijn dan geschikt voor honden lichter dan 10kg.

Vloeibaar

Als het wat lastiger is om een tablet of pasta aan je hond te geven dan kun je nog altijd uit wijken naar vloeistof. Je kan dit goed doseren en gemakkelijk door het eten heen gooien. Vaak heeft de hond niet eens door dat er wat door zijn eten zit.

Pipet

Voor de honden waarbij echt niks meer lukt kun je altijd nog denk aan een pipet. Dit ontwormingsmiddel gaat direct via de huid naar de bloedstroom. Het is wel belangrijk dat het middel op een bloot stukje huid wordt geplaatst anders kan de dosering niet correct zijn. Een pipet kan ook worden gebruikt tegen vlooien maar juist niet tegen een lintworm. Voor een ontwormingskuur met een pipet kun je denken aan Advocate.

Tablet

Wellicht één van de meest voorkomende en gebruikte vormen zijn de tabletten. Milbemax en Beaphar hebben wormtabletten beschikbaar. Het grootste verschil tussen de soorten tabletten is dat er tabletten zijn die je maar één keer hoeft toe te dienen en tabletten die je meerdaags moet toedienen.

Let wel: het is altijd belangrijk om de kuur na 2-3 weken te herhalen. De kuur pakt namelijk enkel de volwassen wormen.

Ontwormingsmiddelen voor de hond

Natuurlijk zijn er een grote hoeveelheid ontwormingsmiddelen op de markt. Mocht je door de bomen het bos niet meer zien dan hebben we hieronder enkele producten (per soort) op een rij gezet.

Ontwormingsmiddelen in pasta vorm

Ontwormingsmiddelen in vloeibare vorm

Ontwormingsmiddelen in tablet vorm

Ontworming schema (voor een puppy)

Een pup zal preventief ontwormd moeten worden. Dit gebeurt al vanaf week 2. Ook volwassen honden worden vaak preventief ontwormd. Het is ook mogelijk om pas te ontwormen wanneer je hond last heeft van wormen maar dit is pas echt zichtbaar wanneer de infectie heel ernstig is. Het is dus aangeraden om ook een volwassen hond preventief te ontwormen. Voor het ontwormen van je volwassen hond of puppy kun je het volgende schema hanteren.

LeeftijdOntwormen
2 wekenJa
4 weken Ja
6 weken Ja
8 weken Ja
3 maanden Ja
4 maanden Ja
5 maanden Ja
6 maanden Ja
6 maanden +Elke 3 maanden
Het schema voor het ontwormen van een puppy

Kosten voor het ontwormen van je hond

De kosten voor het ontwormen van je hond is afhankelijk van de leeftijd waarin hij zich begint. Zoals je in het schema hierboven kan zien zal de hond in zijn jongere jaren vaker een kuur nodig hebben dan op een latere leeftijd.

Daarnaast kunnen de kosten ook nog flink verschillen per wormenkuur en merk. Het is dus erg lastig om te zeggen hoe duur het zal zijn voor iedere hond. Toch moet je gauw rekenen op €100,- tot €150,- per jaar.

We geven vaker aan hoe belangrijk het is om een goede verzekering af te sluiten voor je hond. Dit zorgt ervoor dat je de beste zorg kan leveren wanneer dat nodig is. Daar zijn wormen niet van uit gesloten. HEMA verzekerd €75,- voor preventieve zorg en Petplan verzekerd €60,- voor preventieve zorg voor ontworming.

Tip: sluit al op jonge leeftijd een verzekering af, een jonge hond heeft een lagere premie

Bijwerkingen van een ontwormingsmiddel

Zoals vrijwel alle medische middelen heeft ook het ontwormen van de hond bijwerkingen. Let wel; de kans dat deze bijwerkingen intreden zijn bijzonder klein, maar toch het vermelden waard. Het is mogelijk dat jouw hond last heeft van de volgende klachten:

 • Braken
 • Kwijlen
 • Diarree
 • (plaatselijke) huidirritaties
 • Jeuk
 • Traagheid
 • Opwinding
 • (in hele uitzonderlijke gevallen) shock

Mocht één van de bovenstaande gevallen bij je hond gebeuren ga dan vooral langs de dierenarts en laat je goed adviseren. Wellicht is het handiger om voor een ander ontwormingsmiddel te gaan.

Klik om te stemmen!
[Totaal: 4 Gemiddeld: 4.5]
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] ook: mijn hond heeft diarree of mijn hond heeft wormen voor eventuele oorzaken en […]