Hond Trekt Aan De Lijn

Klik om te stemmen!
[Totaal: 4 Gemiddeld: 4.5]

Het trekken aan de lijn is voor een hond eigenlijk vrij normaal. Wanneer hij merkt dat hij mag gaan wandelen met zijn baasje is hij vaak zo enthousiast dat elke seconde dat hij moet wachten er één teveel is. Een hond die trekt aan zijn lijn is echter heel vermoeiend. Vergis je niet, dit is niet alleen zeer vervelend voor jou als baasje, ook je hond zal niet echt genieten van de wandeling die hij maakt. Kan je het trekken aan de lijn tegengaan en indien ja, op welke manier moet je dat dan precies gaan aanpakken? We vertellen het je graag!

Begin rustig aan de wandeling

Veel mensen die te maken hebben met een hond die trekt aan zijn riem denken dat de oorzaak van het probleem tijdens de wandeling ontstaat. Dat is echter niet correct. De basis van het probleem duikt reeds voor de wandeling op. In het merendeel van de gevallen is een hond namelijk zo enthousiast en opgewonden dat hij zo snel mogelijk, zoveel mogelijk afstand wil afleggen. Wordt een wandeling zonder rust of controle aangevat? Dan zal je merken dat je hond gedurende de volledige tocht continue aan de leiband zal lopen te trekken. Dit maakt meteen duidelijk dat het belangrijk is om je hond te kalmeren vooraleer naar buiten te gaan. Een hond die kalm is zal gewoon mooi naast je blijven lopen en zal niet de druk voelen om continue aan de lijn te lopen trekken.

Trekkende hond corrigeren, al van bij de start

Vooraleer de riem om te doen bij je hond is het aldus belangrijk om hem te kalmeren. Leer hem te gaan zitten en kalmeer je hond. Doe de riem enkel om wanneer hij rustig blijft zitten. Merk je dat je hond te enthousiast blijft en zichzelf niet onder controle krijgt? Stel de wandeling dan uit tot hij rustiger is. Het merendeel van de honden pikken dit al snel op en begrijpen dat ze niet mogen gaan wandelen als ze zich niet gedragen. Blijf gewoon staan met de riem in je hand en laat je viervoeter maar huppelen en dansen. Op een bepaalde ogenblik zal je merken dat zijn enthousiasme al wat is gedrukt waarna de tijd is aangebroken om samen te gaan wandelen. Leer je, je hond aan om rustig te gaan zitten vooraleer de riem om te doen en de deur uit te gaan? Vergeet dan niet om hem te belonen met een snoepje wanneer hij dit precies doet zoals jij het wil. Reeds aan het begin van de wandeling zal je merken dat het trekgedrag van je hond heel wat minder is.

Een rustig begin hoeft niet te betekenen dat je hond ook tijdens de volledige wandeling rustig zal blijven. Het is belangrijk om hier als baasje aandachtig voor te blijven zijn. Op het ogenblik dat je hond toch terug begint met trekken aan de lijn is het belangrijk om hier altijd gepast op in te spelen. Verder blijven wandelen terwijl je hond blijft trekken werkt belonend en net dit moet worden afgeleerd. Trekt je hond aan de riem? Sta dan stil. Stop met wandelen tot je hond terug rustig is geworden en beloon hem. Hervat de wandeling pas wanneer je hond niet meer aan de lijn trekt en gewoon rustig naast je de tocht verderzet.

Hond trekt aan lijn afleren, een langdurig proces

Vergis je niet, het trekken aan de lijn tijdens het wandelen is voor een hond een zeer hardnekkig gedrag. Dit zorgt er voor dat het vaak heel wat tijd vergt om dit gedrag af te leren. Blijf echter rustig en hou in je achterhoofd dat je hond kalmeren de sleutel is tot succes. Na verloop van tijd zullen de wandelingen zowel voor je hond als voor jou als baasje dan ook een flink stuk aangenamer worden. Maak je ook niet te snel kwaad en doe je hond geen pijn. Het hard terugtrekken van de lijn kan de keel van je hond pijn doen, voor als je geen honden tuigje hebt. Bovendien is een dergelijke manier van corrigeren helemaal niet nodig wanneer je zelf als baasje gewoon rustig blijft. De eerder aangegeven tips op deze pagina zullen je vanzelf helpen om het gaan wandelen met je hond heel wat leuker en rustgevender te maken.

Klik om te stemmen!
[Totaal: 4 Gemiddeld: 4.5]
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties