Jouw hond veilig vervoeren in de auto

Klik om te stemmen!
[Totaal: 1 Gemiddeld: 5]

Jouw hond is een belangrijk lid van het gezin. Je wilt er daarom altijd voor zorgen dat er geen problemen ontstaan en je deze ook altijd voldoende veiligheid gaat bieden. Zo ook in de auto. Een hond vervoeren in de auto kan echter niet op dezelfde manier als mensen. In plaats daarvan moet je de hond bijvoorbeeld vast zetten of andere hulpmiddelen aanschaffen die hierbij kunnen helpen. Maar hoe kun je dan het beste voor jouw hond aanschaffen? Welke hulpmiddelen zijn er allemaal nodig? Onderstaande informatie geeft jou alle kennis die je nodig hebt voor een goede aankoop.

Waarom hond niet los in auto?

Als je de weg op gaat met jouw hond, wil je dit altijd veilig kunnen doen. Een hond los in de auto vervoeren is niet veilig. Niet alleen breng je hiermee jouw viervoeter in gevaar, ook kun je jezelf in gevaar brengen. Als je bijvoorbeeld plotseling moet remmen, stuitert de hond al snel door heel de auto als deze niet vastzit. De hond zal hierdoor bijvoorbeeld weer tegen jouw arm aan komen, waardoor je de controle over het voertuig verliest. Met alle gevolgen van dien. De hond moet daarom altijd op zijn plek gehouden worden als je aan het rijden bent.

Ook bij ongelukken kan de hond betrokken raken. Als je jouw hond los op de achterbank hebt zitten kan bij een botsing de hond door het raam vliegen. Als jouw hond door de auto vliegt, kan dit grote medische gevolgen hebben of zelfs dodelijk aflopen. Dit zijn gevolgen die je als hondeneigenaar het liefste niet wilt hebben. Tevens zal dit problemen op gaan leveren met bijvoorbeeld de verzekering. Je moet er daarom altijd voor zorgen dat jouw hond goed in de auto zit en je jouw viervoeter op een veilige manier gaat vervoeren.

Wat zegt de wet over honden in de auto?

In Nederland zijn er geen specifieke wetten opgesteld die vermelden dat je jouw hond vast moet zetten. Je kunt daarom stellen dat we op dat gebied laks zijn. Doordat er geen specifieke regels gelden, kan dit al snel voor gevaarlijke situaties gaan zorgen. Echter wordt er wel wat vermeld over deze gevaarlijke situaties. Als een hond los in de auto voor een gevaarlijke situatie of verkeershinder zorgt, kan het jou wel een boete opleveren. De boete kan oplopen tot wel 230 euro bij hinder aan anderen of jezelf.

De landen om ons heen zijn op dat gebied strenger. Zo mag jouw hond in BelgiΓ« bijvoorbeeld niet naast jou op de passagiersstoel zitten. Zelfs niet als deze vastzit aan een tuigje. In Duitsland mag de hond uitsluitend vervoerd worden als deze voorzien is van een tuig, in een bench zit of op de achterbank achter een rek is geplaatst. Per land is het daarom verstandig om te bekijken wat ervoor nodig is. Daarnaast doe je er goed aan als je deze regels ook hanteert als je in Nederland rijdt. Zo zorg je er namelijk voor dat je niet onverhoopt risico’s loopt en veilig aan de slag gaat.

Hond vervoeren in de auto met een Hondenriem

Je kunt meerdere oplossingen vinden om jouw hond te vervoeren in de auto. Een van deze oplossingen is door gebruik van hondenriemen. Een hondenriem is een betaalbare oplossing om jouw hond vast te zetten. Echter is dit niet de meest veilige oplossing. Jouw hond heeft namelijk nog altijd veel bewegingsruimte en kan ook nog naar voren schieten tijdens het plotseling remmen. Daarnaast kan met een druk van de poot de gordel losschieten. Toch kun je al voor een eerste veiligheid zorgen door een goede hondenriem aan te schaffen. Hiervoor zijn een aantal verschillende varianten te vinden. De specificaties hiervan kunnen verschillen op gaan leveren.

Lees hier alles over hondengordels: Met een hondengordel neem je jouw hond altijd veilig mee in de auto

80 CM Lange Hondengordel

Auto Veiligheidsgordel

β˜…β˜…β˜…β˜…β˜…
3,96
Sinds mei 16, 2024 09:56

De auto veiligheidsgordel van 80 centimeter bij Bol.com is een van de meest betaalbare varianten op het gebied van een goede hondenriem voor de auto. Je kunt het zien als een hondengordel, waarmee jouw viervoeter op zijn plek kan blijven zitten. Deze riem klik je in het kliksysteem van de autogordel, waardoor jouw hond vast komt te zitten. Je kunt de riem tot wel 80 centimeter lang maken, maar ook verkorten om de hond iets meer op zijn eigen plek te houden. Jij bepaalt hiermee dus de bewegingsvrijheid op dit gebied.

Pless Auto Hondenriem

1 + 1 Gratis Luxe Auto Hondenriem Gordel met hondenpoepzakjes

β˜…β˜…β˜…β˜…β˜…
Sinds mei 16, 2024 09:56

Je kunt ook voor een luxe auto hondenriem gaan. Zo heb je de gordel met poepzakjes van Pless. Deze autogordel klik je in het kliksysteem van de gewone autogordel, waarna jouw hond vast komt te zitten. Je kunt de lengte van de riem verstellen. Dit doe je met de gesp. De verstelbaarheid is tot maximaal 72 centimeter. De riem zelf maak je vast aan het tuigje van de hond. De hondenriem is daarbij te gebruiken in vrijwel alle automodellen en hondenrassen. Je hebt met dit gebruik geen afleiding meer tijdens het autorijden. De hond blijft immers op zijn plek en je hoeft hem niet steeds terug te duwen als hij naar voren probeert te komen.

SK Veiligheidsgordel voor

Honden auto riem - Auto gordel voor dieren - Hondenriem

β˜…β˜…β˜…β˜…β˜…
4,36
Sinds mei 16, 2024 09:56

De honden autoriem van SK is een goede veiligheidsgordel voor wanneer je jouw hond van comfort wilt voorzien. De hondenriem zorgt ervoor dat jij jouw ogen op de weg kunt houden. De hond kan namelijk vrijwel niet van zijn plaats komen. De riem is in vrijwel iedere auto te gebruiken. Je moet hiervoor de de gesp in het kliksysteem plaatsen van de auto. De lengte is verstelbaar tussen de 43 en 72 centimeter. Zo geef je jouw hond toch de ruimte die hij nodig heeft. Daarbij weet je zeker dat jouw hond niet naar de passagiersstoel kan springen tijdens het rijden en voorkom je gevaarlijke situaties.

Hond vervoeren met de Autobench

Er zijn echter veiligere oplossingen te vinden om de hond te vervoeren in de auto. Volgens de ANWB is de meest veilige optie het gebruik van een autobench. Er zijn meerdere testen uitgevoerd om te ontdekken hoe veilig de bench is. Niet alleen moet het er namelijk voor zorgen dat de hond op zijn plek blijft tijdens het rijden, ook moet er bescherming zijn bij ongelukken. Met een autobench kun je voorkomen dat jouw hond iets ernstigs overkomt. Een bench wordt altijd geleverd inclusief montageset. Bekijk hiervoor wel de metalen benches. Deze hebben namelijk een hogere kwaliteit dan de kunststof varianten die op de markt te verkrijgen zijn.

Tectake Autobench

Tectake Autobench

β˜…β˜…β˜…β˜…β˜…
79,90
Sinds mei 16, 2024 09:56

Een van de autobenches die jou kwaliteit kan geven is de Tectake autobench. Deze bench heeft een afmeting van 69 x 54 x 50 centimeter. De bench is daarom geschikt voor de kleine en middelgrote honden. De trapeze uitvoering zorgt ervoor dat je hem eenvoudig in de auto kunt plaatsen en altijd een rustplek voor jouw hond hebt. Het aluminium zorgt voor voldoende stevigheid en het hout zorgt voor een mooie afwerking. Je moet de bench wel goed in de auto plaatsen. Hiervoor is een montagehandleiding meegeleverd, zodat je goed voorbereid aan de slag kunt gaan. Jouw viervoeter is te allen tijde beschermd tijdens de autorit.

Proline Scratch Guard G-line

Proline Scratch Guard G line Mat

β˜…β˜…β˜…β˜…β˜…
79,35
Sinds mei 16, 2024 09:56

Een ander model waar je naar kunt kijken is de Proline Scratch Guard G-line. De bijbehorende mat is aan te schaffen om jouw auto altijd goed te beschermen tijdens het instappen en uitstappen van jouw viervoeter. Deze mat is in het rood aan te schaffen. Doordat de mat goed aansluit op de autobenches van het merk is een bevestiging altijd mogelijk. Vuil en krassen zijn verleden tijd. De benches van Proline bieden daarbij alle bescherming die jij nodig hebt om jouw hond te verplaatsen. De metalen buitenkant zorgt voor de stevigheid en kwaliteit, terwijl je hond voldoende ruimte heeft om comfortabel te liggen.

Duvo+ Aluminium Transportbox

Aluminium Auto Transportbox

β˜…β˜…β˜…β˜…β˜…
Sinds mei 16, 2024 09:56

De aluminium auto transportbox van Duvo+ is een autobench die altijd in jouw auto geplaatst kan worden. Het merk staat erom bekend om zoveel mogelijk comfort te bieden aan jouw viervoeter. Ook voor jou als hondeneigenaar is veel comfort. Je krijgt namelijk niet alleen een transportbox, maar ook alle accessoires die de uitstap comfortabel en veilig maken. Ook is er een anti-slipmat meegeleverd. Er wordt veel stabiliteit geboden en is door de metalen buitenkant extreem veilig. Jouw hond kan niet meer voor hinder zorgen en bij een ongeluk zit de hond nog op zijn plek. Het veiligheidsslot zorgt ervoor dat jouw hond tussendoor niet kan ontsnappen. 

Overige handige zaken voor in de auto

Naast bovengenoemde maatregelen om de hond veilig te vervoeren in de auto kun je ook nog naar een aantal andere zaken gaan kijken. Er zijn namelijk altijd hulpmiddelen die het vervoer kunnen vereenvoudigen en voor meer comfort kunnen zorgen. Ga bijvoorbeeld goed na welke tuigjes hiervoor geschikt zijn. Sommige tuigjes zullen openschieten als er veel druk op staat. Bekijk daarom de veiligheidstuigjes van verschillende merken om een goede keuze te maken. In combinatie met een goede riem kan dit al voor iets veiligere situaties gaan zorgen. Houd wel in het achterhoofd dat een hondenriem niet de meest veilige oplossing is voor tijdens het vervoer.

Daarnaast kun je voor een rek kijken. Dit rek is bijvoorbeeld tussen de voorstoelen en de achterbank te plaatsen. Jouw hond kan hierdoor niet bij jou in de buurt komen. Ook zijn er rekken voor tussen de achterbank en de kofferbak te verkrijgen. Het is afhankelijk van jouw wensen welke variant je hiervan aanschaft. Je moet hierbij ook bekijken of je voor een netvariant gaat of voor een stalen variant. Metaal is altijd steviger, maar een net is een universele oplossing voor iedere auto. Hierdoor zal hij altijd in jouw auto geplaatst kunnen worden.

Hondendeken voor in de auto

Als je nog meer comfort wilt bieden aan jouw hond, kun je tijdens het vervoer in de auto ook voor een extra hondendeken kiezen. Deze deken kan zowel op de achterbank als in de kofferbak geplaatst worden. Ook kun je deze in een autobench leggen, zodat jouw hond goed kan liggen en ook de langere autoritten aangenamer worden. Voor jouw auto heeft dit ook voordelen. Zo zullen hondenharen bijvoorbeeld in de deken blijven hangen en zal de bekleding van de auto niet beschadigen. Het zal daarom altijd voordelen opleveren als je een hondendeken aanschaft voor jouw hond.

S.old Hondendeken

Hondendeken Achterbank en Kofferbak

β˜…β˜…β˜…β˜…β˜…
39,99
25,95
Sinds mei 16, 2024 09:56

Een van de hondendekens waar je dan naar kunt kijken is de deken van S.old. Het is een deken van 135 bij 145 centimeter. De deken kan zowel op de achterbank als in de kofferbak bevestigd worden met de meegeleverde ophangriemen. Deze bevestig je met de kliksluitingen. Je creΓ«ert hiermee een soort kom, waardoor jouw hond veilig in de auto zit. De deken zelf is 1400 gram en kent twee gordelingangen. Je kunt jouw hond daarom voorzien van een autogordel, zodat hij niet van zijn plek af kan komen. De PVC rubber antislipbodem zorgt voor extra grip en stabiliteit. De hond zal hierdoor niet zomaar uit de auto kunnen springen en comfortabel liggen tijdens de reis. 

Mister Mill Hondenkleed

Mister Mill Hondenkleed Auto Deken Achterbank

β˜…β˜…β˜…β˜…β˜…
39,95
Sinds mei 16, 2024 09:56

Mister Mill Pets is een waterdichte hondendeken voor in de kofferbak of op de achterbank. De hondendeken heeft een afmeting van 147 bij 137 centimeter en is daardoor een geschikte variant voor vrijwel iedere auto. Je kunt jouw auto altijd beschermen tegen vuil en hondenharen. Daarnaast biedt het veel comfort aan jouw viervoeter. Zodra je de deken hebt vastgemaakt aan de hoofdsteunen ontstaat er namelijk een kuip waar de hond in kan gaan liggen. Het zachte materiaal zorgt voor het comfort zelf. Je kunt de hond ook vastzetten met een autogordel, door deze door de openingen te doen. Ook heb je opbergvakken, waardoor jouw hond nog bij het speelgoed kan en zich vermaakt tijdens een lange rit.

Premium Hondendeken Blaffende Kat

Premium Hondendeken auto achterbank met kijkvenster

β˜…β˜…β˜…β˜…β˜…
34,95
Sinds mei 16, 2024 09:56

De premium hondendeken van De Blaffende Kat is een deken gemaakt van materialen die jouw auto beschermen tegen water, vuil en hondenharen. De deken bevestig je eenvoudig aan de hoofdsteunen van de auto door middel van de bevestigingsriemen. Doordat deze verstelbaar zijn, past de deken in vrijwel iedere auto. De deken is voorzien van een anti sliplaag. Hierdoor is er altijd voldoende stabiliteit voor jouw viervoeter en kunnen gevaarlijke situaties voorkomen worden. Je kunt de deken op 30 graden wassen in de wasmachine. Zo houd je altijd alles schoon in de auto.

Hondenloopplank voor de auto

Solution Store Hondenloopplank

Hondenloopplank - Hondenhelling

β˜…β˜…β˜…β˜…β˜…
Sinds mei 16, 2024 09:56

Heb je een oudere hond? Dan kan een hondenloopplank een goede uitkomst zijn. Hiermee kan de hond namelijk altijd goed in- en uitstappen. De hondenloopplank van Solutions Store is hier een goed voorbeeld van. De plank heeft een afmeting van 40 bij 157 centimeter en is volledig opvouwbaar. Als jouw hond de auto in moet of eruit hoef je hem alleen maar uit te klappen en tegen de auto aan te zetten. Je hoeft jouw hond dus niet meer op te tillen en de viervoeter heeft ook niet veel kracht nodig om te springen. Jouw hond zal hierdoor altijd in de bench komen of in een afgeschermd deel van de auto.

Easy Steps Hondenloopplank

Hondenloopplank easy-steps

β˜…β˜…β˜…β˜…β˜…
Sinds mei 16, 2024 09:56

Ook de hondenloopplank Easy Steps van AK kan een uitkomst bieden. Het is een lichtgewicht plank, welke jouw hond gaat helpen om zonder al te veel kracht de auto in te komen. Je kunt deze plank eenvoudig inschuiven, waardoor hij goed mee te nemen is. Daarbij is de plank voorzien van een anti sliplaag. Jouw hond kan hierdoor veilig gebruik maken van de plank en deze zal ook niet zomaar van de rand van de auto afschuiven. De high tech materialen waarvan de plank gemaakt is, zorgen ervoor dat je goede kwaliteit in handen hebt en jouw hond het beste kan geven.

Topmast Hondenloopplank

Topmast Loopplank voor Hond

β˜…β˜…β˜…β˜…β˜…
Sinds mei 16, 2024 09:56

Als laatste kun je gaan kijken is de inklapbare hondenloopplank van Topmast. Het is een plank van 152 bij 40 centimeter en heeft een belastbaar gewicht tot 50 kilo. Dit maakt de plank geschikt voor zowel kleine, middelgrote als de grote honden. Alleen de allergrootste honden zullen hier geen gebruik van kunnen maken. Je kunt de plank uitklappen en tegen de auto aanzetten. De viervoeter hoeft geen kracht te zetten tijdens het springen, maar loopt de auto in. Je kunt deze loopplank daarom goed combineren met het gebruik van een autobench.

Veelgestelde vragen over een hond in de auto

Hoelang mag een hond in de auto?

Je hond kan een behoorlijk tijd mee in de auto. Voor lange reizen op vakantie kan hij dus prima mee. Let wel op dat je regelmatig pauze neemt zodat hij een plasje kan doen en even kan bewegen.

Waar mag je hond in de auto?

De hond mag overal in de auto, zowel de kofferbak, als achterbank en de bijrijders stoel.

Is het verboden om je hond in de auto te laten?

Laat je hond nooit alleen in een geparkeerde auto. Het is volgens artikel 2.1 van de Wet Dieren illegaal om de gezondheid of het welzijn van een dier te schaden. Als hondenbezitter kan je gestraft worden als je de hond in dergelijke omstandigheden achterlaat.

Is hondenrek verplicht?

In bepaalde Europese landen is het verplicht om een hondenrek te hebben. Dit geldt dan voornamelijk voor Duitsland. Voor andere landen geldt dat de hond geen hinder mag leveren tijdens het rijden. Een hondenrek is dus niet verplicht, wel handig.

Klik om te stemmen!
[Totaal: 1 Gemiddeld: 5]
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] Toch geen fan van een autogordel? Bekijk dan eens een autobench voor de hond. […]