Heeft uw hond last van allergie? Symptomen, allergieën en oplossingen

Klik om te stemmen!
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Wanneer er sprake is van een allergische reactie kan er worden vastgesteld dat het lichaam van je hond reageert met een afweerreactie. Deze vindt plaats op stoffen waartegen normaal geen afweerreactie zou mogen ontstaan. Normaal zouden er antistoffen worden aangemaakt tegen ziektekiemen zoals bijvoorbeeld bacteriën en virussen. Een hond die te kampen heeft met een bepaalde allergie gaat deze antistoffen eveneens aanmaken in situaties waarin er geen sprake is van ziekteverwekkende zaken.

Bekende voorbeelden op dit vlak zijn de boompollen evenals bepaalde voedingsstoffen. Een allergie ligt in het merendeel van de gevallen aan de basis van de huidproblemen en jeuk waar een hond mee kan worden geconfronteerd. Vrees je dat jouw hond ook te maken heeft met een bepaalde allergie? Samen gaan we het soort allergie achterhalen, en geef ik je informatie over de beste oplossing.

Wat zijn de symptomen van een allergie?

In het merendeel van de gevallen zal een allergie bij een hond zich uiten onder de vorm van jeuk en huidproblemen. Het is op basis van deze symptomen echter niet mogelijk om uit te maken welke soort allergie je hond daadwerkelijk heeft. Dit neemt echter niet weg dat bepaalde symptomen een zekere indicatie kunnen geven. Merk je bijvoorbeeld op dat de jeuk die je hond heeft zich vooral manifesteert rond de onderrug? In dat geval kan dat een duidelijke indicatie zijn voor een vlooienallergie.

Welke soorten honden allergieën bestaan er?

Net zoals bij mensen het geval is kunnen ook honden geconfronteerd worden met verschillende, uiteenlopende allergieën. Om er zeker van te zijn dat de allergie op correcte wijze kan worden aangepakt spreekt het voor zich dat er eerst moet worden vastgesteld om welke het precies gaat. Wij hebben de verschillende soorten allergieën voor honden daarom alvast even voor jou op een rijtje gezet.

  • Een vlooienallergie. Het betreft hier zoals de naam reeds laat vermoeden een allergie die ontstaat tegen vlooien. In dit geval is er vaak sprake van jeuk aan de onderrug evenals in de liezen. In het ergste geval kan de jeuk zich evenwel verspreiden over het volledige lichaam van je viervoeter.
  • Een atopie. Het betreft in deze situatie een allergische reactie op stoffen die voorkomen in de omgeving. Denk hierbij niet alleen aan boompollen, maar ook aan bijvoorbeeld huidschilfers van andere diersoorten evenals huisstofmijt. In het merendeel van de gevallen duikt de jeuk bij deze allergie op aan de poten (meer bepaald tussen de tenen), de oksels, de bek, de oren evenals de liezen. Ook bij atopie kan de jeuk zich uitbreiden naar het volledige lichaam van de hond.
  • Een voedingsallergie. Het kan voorkomen dat een hond allergisch is voor bepaalde bestanddelen die in eten zijn terug te vinden. De jeuk kan bij een voedingsallergie zeer lokaal optreden, bijvoorbeeld aan de oren of aan de kop, maar kan zich tevens over het volledige lichaam verspreiden.
  • Een contactallergie. Dit is veruit de meest zeldzame allergie waar je hond mee kan worden geconfronteerd. In dit geval heeft je hond te maken met een allergische reactie op bepaalde zaken die in of rond het huis worden gebruikt. Het kan hierbij gaan om een bepaald schoonmaakmiddel, maar bijvoorbeeld ook om een voederbak. De jeuk zal in deze situatie zeer lokaal optreden, namelijk op de plaats die in contact is gekomen met het middel of de stof waar de hond allergisch voor is. Is je hond allergisch voor diens voederbak? Dan zal de jeuk vooral opduiken aan de bek.

het artikel gaat hieronder verder

Hoe wordt een allergie bij honden opgelost?

Voordat er kan worden gekeken naar een passende behandeling dient er eerst zeer concreet te worden achterhaald met welke allergie je hond te maken heeft. Bovendien moeten ook andere oorzaken van jeugd zoals bijvoorbeeld mijten of schimmels worden uitgesloten. Een uitgebreid onderzoek zal uiteindelijk de juiste richting moeten aanwijzen. Zo worden er doorgaans huidafkrabsels gemaakt om schurftmijten uit te sluiten. In bepaalde gevallen wordt er ook voor gekozen om gedurende een termijn van zo’n zes weken een hypoallergeen dieet te geven. Ook eventuele huidinfecties zullen worden behandeld. Mochten al deze handelingen geen oplossing hebben geboden zal er een bloedonderzoek en huidtest plaatsvinden om een mogelijke atopie uit te kunnen sluiten.

Indien de normale onderzoeken geen uitweg bieden kan er door de dierenarts voor worden gekozen om huidbiopten te nemen. Op deze manier kan een mogelijke auto-immuunziekte worden uitgesloten. In het merendeel van de gevallen wordt er door de onderzoeken een duidelijke oorzaak van de allergie vastgesteld waarna deze op passende wijze kan worden behandeld.

Klik om te stemmen!
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties