Hondenallergie: Soorten, Symptomen, Behandeling & Preventie

Klik om te stemmen!
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Heeft jouw hond last van allergieën? Het is belangrijk om allergieën bij honden te herkennen en te behandelen, zodat je trouwe viervoeter zich comfortabel en gezond voelt. In dit artikel bespreken we verschillende soorten allergieën bij honden, de symptomen die hierbij kunnen optreden en de mogelijke behandelingen om de klachten te verminderen. Daarnaast delen we handige tips voor preventie en beheersing van allergieën bij honden.

Belangrijke punten

 • Allergieën kunnen voorkomen bij honden en het is essentieel om allergie symptomen bij je hond te herkennen.
 • Voedselallergie en allergie voor huisstofmijt zijn veelvoorkomende allergieën bij honden.
 • Symptomen van allergieën kunnen variëren en kunnen jeuk, huidirritatie, braken en diarree omvatten.
 • Een juiste diagnose is cruciaal voor het starten van een effectieve behandeling voor allergieën bij honden.
 • Behandeling kan bestaan uit het vermijden van allergenen, het voorschrijven van medicatie en het aanpassen van het dieet.
 • Door preventieve maatregelen te nemen, zoals regelmatig schoonmaken en voer van goede kwaliteit te geven, kun je allergieën bij honden helpen voorkomen.
 • Als je vermoedt dat jouw hond allergisch is, neem dan contact op met een dierenarts voor een juiste diagnose en behandeling.
hond is allergisch

Soorten allergieën bij honden

Honden kunnen net als mensen last hebben van verschillende soorten allergieën. In deze sectie zullen we ingaan op drie veelvoorkomende allergieën bij honden: voedselallergie, allergie voor huisstofmijt en andere veelvoorkomende allergieën.

Voedselallergie

Een voedselallergie treedt op wanneer een hond een abnormale reactie vertoont op bepaalde voedingsmiddelen. Dit kan variëren van granen en vlees tot zuivelproducten en vis. Symptomen van voedselallergie bij honden zijn onder andere jeukende huid, oorontsteking, braken en diarree. Het is belangrijk om de voedselallergie te identificeren en de voeding van je hond aan te passen om verdere klachten te voorkomen.

Allergie voor huisstofmijt

Huisstofmijtallergie is een veelvoorkomende allergie bij honden. Huisstofmijten zijn kleine beestjes die in huisstof leven en allergische reacties kunnen veroorzaken bij honden. Symptomen van huisstofmijtallergie bij honden zijn onder andere jeuk, huiduitslag, niezen en hoesten. Het verminderen van de blootstelling aan huisstofmijt en het regelmatig schoonmaken van je huis kan helpen bij het beheersen van de allergische reacties.

Andere veelvoorkomende allergieën

Naast voedselallergie en allergie voor huisstofmijt zijn er nog andere allergieën die vaak voorkomen bij honden. Dit kan onder andere allergieën zijn voor pollen, insectenbeten, medicatie en bepaalde materialen zoals rubber of plastic. De symptomen kunnen variëren, afhankelijk van de specifieke allergie. Het is belangrijk om de oorzaak van de allergie te identificeren en de juiste behandeling toe te passen om verdere klachten te voorkomen.

Symptomen van allergieën bij honden

In deze sectie worden de symptomen van allergieën bij honden besproken. Het is belangrijk voor hondeneigenaren om alert te zijn op deze symptomen om vroegtijdige diagnose en behandeling mogelijk te maken.

Algemene symptomen van allergie bij honden

Honden kunnen verschillende algemene symptomen ervaren als gevolg van allergieën. Deze symptomen kunnen wijzen op een allergische reactie:

 • Jeukende huid
 • Rode en geïrriteerde huid
 • Huiduitslag of bultjes
 • Overmatig krabben of likken
 • Braken of diarree
 • Niezen of hoesten
 • Loopneus of verstopte neus
 • Jeukende en tranende ogen

Als je een of meer van deze symptomen bij je hond opmerkt, is het mogelijk dat hij een allergische reactie heeft. Het is raadzaam om een dierenarts te raadplegen voor een juiste diagnose.

Specifieke symptomen van voedselallergie bij honden

Voedselallergie is een veelvoorkomende allergie bij honden. De specifieke symptomen van voedselallergie kunnen zijn:

 • Jeukende oren
 • Chronische oorontstekingen
 • Maag- en darmproblemen, zoals diarree of braken
 • Huidinfecties
 • Overmatige gasvorming
 • Gewichtsverlies

Als je vermoedt dat je hond een voedselallergie heeft, kan een eliminatiedieet worden gebruikt om de allergieën te identificeren. Een dierenarts kan je begeleiden bij het opstellen van een geschikt dieet en het monitoren van de symptomen.

Symptomen van huisstofmijt allergie bij honden

Huisstofmijt allergie is een andere veelvoorkomende allergie bij honden. De symptomen kunnen zijn:

 • Jeukende huid, vooral rond de oren en poten
 • Overmatig krabben en bijten aan de huid
 • Haaruitval of dunner wordende vacht
 • Rode en gezwollen huid
 • Oorontstekingen

Als je vermoedt dat je hond een huisstofmijt allergie heeft, is het belangrijk om de omgeving schoon te houden en regelmatig te stofzuigen. Een dierenarts kan je adviseren over geschikte behandelingsopties en allergiebeheer.

hondenallergie

Diagnose van allergieën bij honden

In deze sectie gaan we dieper in op het stellen van de juiste diagnose bij allergieën bij honden. Een juiste diagnose is van groot belang om de juiste behandeling te kunnen starten en de allergie van je hond effectief te kunnen beheersen. Daarnaast zullen we bespreken welke allergietesten beschikbaar zijn om allergieën bij honden vast te stellen.

Het belang van een juiste diagnose

Het stellen van een juiste diagnose is essentieel omdat het de basis vormt voor de behandeling van allergieën bij honden. Door een accurate diagnose te stellen, kunnen we de specifieke allergenen identificeren die de allergische reactie veroorzaken. Hierdoor kunnen we gericht aan de slag gaan met het vermijden van deze allergenen en het voorschrijven van de juiste medicatie of behandelmethoden.

Allergietesten voor honden

Er zijn verschillende allergietesten beschikbaar waarmee allergieën bij honden kunnen worden vastgesteld. Een veelgebruikte test is de intradermale huidtest, waarbij kleine hoeveelheden potentiele allergenen in de huid van de hond worden geïnjecteerd om een allergische reactie te kunnen observeren. Daarnaast kan er ook gebruik worden gemaakt van bloedtesten, zoals de serum IgE-test, om een allergische reactie te kunnen bevestigen.

Een andere optie is een eliminatie-provocatie test, waarbij de hond gedurende een bepaalde periode een eliminatiedieet volgt om te kijken of de symptomen van de allergie verminderen. Vervolgens worden mogelijke allergenen één voor één geherintroduceerd om te onderzoeken welke allergenen een reactie bij de hond veroorzaken. Deze testen worden vaak uitgevoerd onder begeleiding van een dierenarts of dermatoloog.

AllergietestKenmerken
Intradermale huidtest– Kleine hoeveelheden allergenen in de huid geïnjecteerd– Allergische reactie kan visueel worden waargenomen
Serum IgE-test– Bloedtest om IgE-antilichamen tegen specifieke allergenen te detecteren– Bevestigt een allergische reactie in het lichaam
Eliminatie-provocatie test– Eliminatiedieet gevolgd door herintroductie van mogelijke allergenen– Identificeert specifieke allergenen die een reactie veroorzaken

Het is belangrijk om te benadrukken dat allergietesten altijd moeten worden uitgevoerd onder begeleiding van een professionele dierenarts of dermatoloog. Zij hebben de expertise en kennis om de testen op de juiste manier uit te voeren en de resultaten te interpreteren.

Behandeling van allergieën bij honden

In deze sectie wordt besproken hoe allergieën bij honden behandeld kunnen worden. Het is belangrijk om te weten dat de behandeling van allergieën bij honden niet eenvoudig is en vaak een combinatie van verschillende benaderingen vereist. Door de juiste behandeling kan de allergische reactie verminderd worden, waardoor de hond een betere kwaliteit van leven kan ervaren.

Algemene behandelingsopties

Er zijn verschillende algemene behandelingsopties beschikbaar voor honden met allergieën. Een van de meest voorkomende behandelingen is medicatie, zoals antihistaminica en corticosteroïden, die de symptomen van de allergie kunnen verminderen. Daarnaast kan ook immunotherapie worden overwogen, waarbij de hond geleidelijk wordt blootgesteld aan kleine hoeveelheden van het allergeen om een immunologische tolerantie op te bouwen.

Een andere belangrijke stap in de behandeling van allergieën bij honden is het vermijden van het allergeen. Dit kan betekenen dat bepaalde voedingsmiddelen, materialen of omgevingsfactoren uit het leven van de hond moeten worden verwijderd. Daarnaast kunnen speciale hypoallergene voedingssupplementen worden gegeven om het immuunsysteem van de hond te ondersteunen en symptomen te verminderen.

Behandeling van voedselallergieën

Voedselallergieën bij honden kunnen worden behandeld door een eliminatiedieet toe te passen. Dit houdt in dat potentieel allergeen voedsel wordt geëlimineerd uit het dieet van de hond en vervangen wordt door hypoallergene voeding. Indien nodig kan een dierenarts aanbevelen om bepaalde ingrediënten te vermijden om een allergische reactie te voorkomen. Het is belangrijk om geduldig te zijn tijdens dit proces, omdat het enige tijd kan duren voordat de symptomen volledig verdwijnen.

Behandeling van huisstofmijt allergieën

Voor honden met een huisstofmijt allergie kan de behandeling gericht zijn op symptoombestrijding. Dit kan onder andere het regelmatig wassen van de hond met een medicinale shampoo om de mijten te doden en de vacht schoon te houden omvatten. Daarnaast kan het gebruik van speciale sprays of medicijnen die mijten bestrijden en allergische reacties verminderen, nuttig zijn. Het is belangrijk om de omgeving van de hond grondig schoon te maken om het aantal mijten te verminderen.

BehandelmethodenMedicijnen
EliminatiedieetAntihistaminica Corticosteroïden Immunotherapie
Hypoallergene voedingssupplementenMedicinale shampoos Speciale sprays Medicijnen tegen mijten

De behandeling van allergieën bij honden kan complex zijn en het is raadzaam om altijd advies in te winnen bij een dierenarts. Zij kunnen de juiste diagnose stellen en een behandelplan op maat maken om de allergische klachten van de hond te verminderen.

allergie hond symptomen

Preventie en beheer van allergieën bij honden

Allergieën kunnen een negatieve invloed hebben op het welzijn van honden. Gelukkig kunnen preventieve maatregelen helpen bij het voorkomen van allergieën en het beheersen ervan. Hieronder worden enkele tips gegeven voor het voorkomen van allergieën en het creëren van een allergievriendelijke omgeving voor uw hond.

Tips voor het voorkomen van allergieën

 • Zorg voor een gezond dieet: Voeding speelt een belangrijke rol bij allergieën. Kies voor hoogwaardige voeding die vrij is van veel voorkomende allergenen, zoals granen, kunstmatige kleurstoffen en conserveringsmiddelen. Overleg met uw dierenarts over de beste voedingsopties voor uw hond.
 • Houd het huis schoon: Verwijder regelmatig stof, pollen en andere allergenen uit uw huis. Stofzuigen, dweilen en het wassen van beddengoed en bekleding kunnen helpen om allergenen te verminderen.
 • Houd uw hond schoon: Regelmatig baden van uw hond kan helpen om allergenen van de vacht te verwijderen. Gebruik hierbij een hypoallergene shampoo die geschikt is voor honden met allergieën.
 • Vermijd bekende allergenen: Als uw hond gevoelig is voor bepaalde allergenen, zoals pollen of bepaalde voedingsmiddelen, probeer deze dan zoveel mogelijk te vermijden.
 • Ondersteun het immuunsysteem van uw hond: Een gezond immuunsysteem kan helpen bij het voorkomen van allergieën. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging, een evenwichtige voeding en voldoende rust voor uw hond.

Door deze tips in acht te nemen, kunt u de kans op allergieën bij uw hond verkleinen en een gezonde omgeving voor uw huisdier creëren.

Levenslange beheersing van allergieën bij honden

Hoewel allergieën niet altijd volledig te genezen zijn, is het mogelijk om ze levenslang te beheersen. Het is belangrijk om nauw samen te werken met uw dierenarts om een passend behandelplan op te stellen voor uw hond. De behandeling kan onder andere bestaan uit:

 • Medicatie: Uw dierenarts kan medicatie voorschrijven om allergie symptomen te verminderen, zoals antihistaminica, corticosteroïden of immunotherapie.
 • Allergeen-specifieke immunotherapie: In sommige gevallen kan uw hond baat hebben bij allergie vaccinaties. Deze vaccinaties worden specifiek afgestemd op de allergenen waar uw hond op reageert.
 • Dieetmanagement: Als uw hond een voedselallergie heeft, kan een speciaal dieet helpen om allergische reacties te voorkomen. Uw dierenarts kan u adviseren over de beste voedingsopties voor uw hond.
 • Omgevingsaanpassingen: Het aanpassen van de leefomgeving van uw hond kan helpen bij het verminderen van blootstelling aan allergenen. Dit kan onder andere het gebruik van hypoallergene materialen in huis en het vermijden van bepaalde planten of pollen omvatten.

Door de juiste behandeling en beheersingstechnieken toe te passen, kunt u ervoor zorgen dat uw hond een comfortabel en gezond leven leidt, ondanks de aanwezigheid van allergieën.

Conclusie

Na het bespreken van verschillende aspecten van allergieën bij honden, kunnen we concluderen dat het herkennen, behandelen en voorkomen van deze allergieën van groot belang zijn voor de gezondheid en het welzijn van honden.

Door alert te zijn op symptomen en het stellen van een juiste diagnose, kunnen eigenaren van honden met allergieën de juiste behandeling vinden om de klachten te verminderen. Daarnaast is preventie een belangrijke factor, waarbij het vermijden van allergenen en het creëren van een allergievriendelijke omgeving essentieel is.

Daarom roepen we alle eigenaren van honden met allergieën op om actie te ondernemen. Raadpleeg een dierenarts voor een juiste diagnose en bespreek de behandelingsopties. Neem preventieve maatregelen om blootstelling aan allergenen te verminderen. Zo kunnen we samen bijdragen aan een betere gezondheid en kwaliteit van leven voor honden met allergieën.

Klik om te stemmen!
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties