Hond Last Van Kennelhoest? Symptomen En Behandeling

Klik om te stemmen!
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

We spreken van kennelhoest bij een hond wanneer er een infectie optreedt van de voorste luchtwegen. In eerste instantie kan de naam kennelhoest suggereren dat de aandoening uitsluitend of in het bijzonder in kennels voorkomt, maar dat is absoluut niet het geval. In principe is het dan ook voor elke hond die met andere soortgenoten in aanraking komt mogelijk om met deze aandoening geconfronteerd te worden.

Tip: Denk je dat je hond kennelhoest heeft? Check dan gelijk of je honden verzekering dit dekt

Wat is de oorzaak van kennelhoest?

Het is fout om de kennelhoest als één enkele aandoening te aanzien. Het betreft dan ook eigenlijk eerder een verzameling van luchtweginfecties bij de hond. Aan de basis van deze ziekte ligt het zogenaamde Parainfluenza-virus. De kennelhoest kan bovendien ook worden veroorzaakt door een bacterie die luistert naar de naam Bordetella Bronchisepta.

Hoe krijgt je hond kennelhoest?

De kennelhoest kan zich op verschillende manieren verspreiden. Honden die deze aandoening oplopen zijn altijd op de één of andere manier in contact gekomen met een hond die de ziekte reeds had. De ziekte kan zich verspreiden door niezen en hoesten, maar ook door neus- of bekcontact is het overdraagbaar. Toch zal niet elke hond automatisch ziek worden. Met name de infectiedruk en de weerstand waar het dier over beschikt kunnen op dit vlak van doorslaggevend belang zijn. Plaatsen waar een verhoogde infectiedruk geldt zoals bijvoorbeeld uitlaatveldjes evenals kennels en pensions vormen uiteraard het grootste risico. Beschikt je hond reeds over een verlaagde weerstand, met name door ziekte of ouderdom? Dan is het risico dat deze besmet raakt een flink stuk groter.

De symptomen van de kennelhoest

Wanneer je hond te maken heeft met de kennelhoest is het belangrijk om deze aandoening zo snel mogelijk vast te stellen. Dit kan grotendeels gebeuren door aandachtig te zijn voor bepaalde symptomen. Typische kenmerken van de kennelhoest zijn dan ook:

  • Een harde, droge hoest
  • Kokhalzen met slijm
  • Koorts (die tijdens de acute fase erg hoog kan oplopen)
  • Sloomheid
  • Een sterk verminderde eetlust

Heeft je hond last van één van deze symptomen? Gebruik dan Puur Laryngo.

Puur laryngo 50 ml

★★★★★
24,41
Sinds mei 15, 2024 09:06

Het behandelen van de kennelhoest

Wanneer je vreest dat je hond te maken heeft met de kennelhoest is het een goed idee om een bezoekje te brengen aan de dierenarts. Deze zal de diagnose van de kennelhoest stellen op basis van het verhaal dat wordt gedaan en het lichamelijk onderzoek dat wordt uitgevoerd. In het bijzonder het hoesten van de hond indien er druk wordt uitgeoefend op de luchtpijp is bijzonder suggestief. Het spreekt voor zich dat de dierenarts ook met mogelijke andere oorzaken rekening zal houden zoals bijvoorbeeld hartproblemen.

Op het ogenblik dat de keel de luchtpijp irriteert kan dit leiden tot hoesten. Het hoesten leidt op haar beurt opnieuw tot irritatie van de luchtpijp. Het gevolg is dat het hoesten niet stopt waardoor er een vicieuze cirkel ontstaat. Het doorbreken van deze cirkel is de eerste stap in de richting van genezing. Rust is voor een hond met kennelhoest bijzonder belangrijk. Ga je het dier uitlaten om zijn plasje te doen? In dat geval kan het een goed idee zijn om gebruik te maken van een borsttuig, zeker bij trekkende honden. Een halsband zorgt immers voor teveel druk op de luchtpijp waardoor de hond zal blijven hoesten. Er is in dit geval van rust dan ook nagenoeg geen sprake.

De daadwerkelijke behandeling van de aandoening bestaat uit twee delen. In eerste instantie zal er door de dierenarts namelijk een hoestdrank worden voorgeschreven die uiteraard als functie heeft om de hoest te onderdrukken. Op deze manier kan er rust worden gegeven aan de luchtpijp. Het tweede luik van de behandeling bestaat uit het geven van antibiotica. Dit gebeurt echter eerder zelden. Antibiotica wordt dan ook enkel toegediend op het ogenblik dat er sprake is van een bacteriële infectie.

In principe moet je hond mits een goede verzorging binnen een paar dagen reeds heel wat beter zijn. Let op, een hond met kennelhoest blijft zeker zo’n tien dagen besmettelijk voor andere dieren waarmee hij of zij in contact komt.

Klik om te stemmen!
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] Gaat je hond vaak naar de kennel? Lees dan: Hond Last Van Kennelhoest? Symptomen En Behandeling […]