Wat Zijn De Kosten Van Mijn Hondenbelasting?

Klik om te stemmen!
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Je gemeente kan er voor kiezen om een hondenbelasting te hanteren. Deze belasting dient verplicht te worden betaald door iedereen die eigenaar is van één of meerdere honden. Er is geen sprake van een algemene belasting, maar wel van een belastbaar tarief per dier. De eerste hond is op dit vlak altijd het goedkoopst. Komt je hond op een zeker ogenblik te overlijden? Vergeet dan niet om dit te melden bij de gemeente. Doe je dit niet, dan blijft deze toch niet onaanzienlijke belasting gewoon verder lopen. Regelmatig worden er door gemeentes steekproeven gehouden die aan het licht moeten brengen of iemand al dan niet eigenaar is van een hond en of deze diens verschuldigde belasting betaalt. Is dat niet het geval? Dan kan je daarvoor een niet onaanzienlijke boete krijgen.

Hondenbelasting afhankelijk van de gemeente waarin je woont

Ondanks het feit dat steeds meer gemeentes er voor kiezen om de hondenbelasting in te voeren geldt dit nog lang niet voor allemaal. In bepaalde gemeentes is het houden van een hond dan ook helemaal niet onderworpen aan de verplichting om een bepaalde belasting te betalen. Woon je in een gemeente waarin dit wel het geval is? Dan zal je nog altijd even de daadwerkelijke hoogte van het belastingtarief moeten navragen. Je kan het namelijk waarschijnlijk al wel raden, het exacte bedrag dat je dient te betalen is sterk afhankelijk van de plaats waar je woont. In het merendeel van de gevallen is het bedrag wel gewoon terug te vinden op de website van je gemeente.

Waarom bestaat er zoiets als een hondenbelasting?

Veel mensen vinden het compleet uit de lucht gegrepen dat er voor het mogen houden van een hond een bepaalde belasting dient te worden betaald. We kunnen ons hier uiteraard ook wel een beetje in vinden, maar toch zit er wel degelijk een goede reden achter deze belasting. Gemeentes dienen namelijk elk jaar opnieuw bepaalde kosten te maken voor het schoonhouden van hun stad. Een deel van deze kosten zijn direct te wijten aan de viervoeters die het straatbeeld sieren. Hier en daar een grote boodschap achterlaten zorgt er voor dat er weer werk aan de winkel is. Daarnaast investeren heel wat gemeenten dezer dagen in het aanleggen van hondenweides die uiteraard moeten worden onderhouden. Een deel van het budget wordt tot slot ook aangewend om bijvoorbeeld op diverse sleutellocaties gratis zakjes aan te bieden voor het opruimen van de hondenpoep. Alles bij elkaar gezien zorgt het betalen van de hondenbelasting dus wel vaak voor een meerwaarde voor zowel mens als dier.

Kan er een boete worden gegeven?

Wanneer de gemeente waarin je woonachtig bent er voor heeft gekozen om een hondenbelasting te hanteren is het belangrijk om er rekening mee te houden dat deze verplicht te betalen is. In bepaalde gevallen is de gemeente dan ook gerechtigd om een boete in rekening te brengen wanneer dit niet of laattijdig gebeurt. In principe kan er in twee situaties een boete worden gegeven, namelijk:

  • Op het ogenblik dat duidelijk wordt dat de belasting actief wordt ontdoken
  • Indien de betaling van de belasting niet gebeurt voor de aangegeven datum

Hoeveel boete er wordt aangerekend is afhankelijk van de situatie, maar ook van de gemeente waarin je woont. Net als het al dan niet moeten betalen van een hondenbelasting is ook de hoogte van de boetes afhankelijk van de gemeente. Neem nu bijvoorbeeld Den Haag. Wanneer het hebben van een hond moedwillig verborgen wordt gehouden om de hondenbelasting te ontduiken kan dit een boete van 2 x het jaartarief met zich meebrengen. Dit betekent in de praktijk voor deze gemeente een boete van een slordige 667,44 euro.

Klik om te stemmen!
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties