Puppy Socialisatie: De Eerste Stap In De Opvoeding En Ontwikkeling Van De Hond

Klik om te stemmen!
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Socialisatie is de eerste stap in het opvoeden van een goed opgevoede hond. Tijdens de eerste weken van hun leven maken puppy’s een kritieke periode van ontwikkeling door. Wanneer een puppy in deze periode op een positieve manier wordt geïntroduceerd aan nieuwe mensen, plaatsen en situaties, is de kans groot dat hij kalm zal zijn wanneer hij deze later weer ervaart.

Wat is socialisatie?

Socialisatie is precies hoe het klinkt; het is socialiseren. Een puppy moet zoveel mogelijk mensen, dieren en omgevingen ontmoeten en ermee leren omgaan. Hij moet zoveel bezienswaardigheden en geluiden ervaren en leren dat er niets te vrezen valt. Tegen de tijd dat hij ongeveer 4 maanden oud is moet jouw puppy leren accepteren dat hij wordt geaaid door vreemden, andere honden ontmoet, wordt behandeld door een dierenarts of trimmer en een breed scala aan mensen ontmoet.

Wanneer moet de socialisatie plaatsvinden?

Puppy socialisatie moet plaatsvinden wanneer de hond tussen 8 en 16 weken oud is. Omdat ze niet al hun puppyvaccinaties hebben ontvangen, kun je het beste even met de dierenarts overleggen wanneer het veilig is om de pup aan nieuwe mensen te introduceren. Het is belangrijk dat jouw hond geen interactie heeft met onbekende dieren of wandelt in gebieden waar onbekende dieren mogelijk zijn geweest. Er zijn veel ziekten die een puppy kan oppikken voordat de vaccins zijn voltooid.

Waarom is socialisatie zo belangrijk?

Door de pup te socialiseren wordt hij gelukkig, gezond en een braaf lid van het gezin. Goed gesocialiseerde puppy’s zullen minder snel gedragsproblemen ontwikkelen als ze volwassen worden. Honden die geen vroege socialisatie krijgen reageren mogelijk met angst of agressie wanneer ze worden blootgesteld aan nieuwe dingen. Het is veel gemakkelijker om je puppy te leren nieuwe dingen te accepteren dan om hem om te trainen nadat ze slechte gewoonten hebben ontwikkeld.

Hoe moet een puppy worden gesocialiseerd?

Socialisatie zou zoveel mogelijk mensen en situaties moeten omvatten. Stel je puppy voor aan een breed scala aan mensen, waaronder mannen, vrouwen, kinderen van alle leeftijden, rolstoelgebruikers, mannen met een baard en mensen met allerlei soorten kleding (bv. Uniformen, zonnebrikkelen, regenjassen en paraplus, hoeden en handschoenen, etc.) Voordat jouw puppy al zijn vaccinaties heeft gekregen kun je beginnen hem te socialiseren door mensen bij jou thuis uit te nodigen om hem te ontmoeten.

Laat jouw puppy grote voorwerpen zien vallen of bewegen. Laat hem geluiden van vachtwagens, mensen en auto’s horen. Blijf vooral zelf kalm en beloon hem voor zijn kalmte. Probeer zoveel mogelijk dagelijkse en enigszins enge situaties op te zoeken maar ga niet tot het uiterste, grote gevaren zoals vuurwerk kun je beter niet doen.

Zogenoemde behandelingsoefeningen is een ander belangrijk onderdeel van het socialiseren. Denk aan de manier waarop jouw hond in zijn leven kan worden behandeld. Een kind kan aan zijn staart trekken, een dierenarts moet hem wellicht in bedwang houden en je moet mogelijk zijn voeten vasthouden om zijn nagels te knippen. Wanneer je jouw puppy nu alvast laat wennen aan dit soort handelingen zal je zien dat hij hier in de toekomst minder snel moeite hiermee heeft.

Zodra de dierenarts het goed vindt om jouw puppy naar andere plekken mee te nemen is het een goed moment om verder te gaan met de socialisatie.

Dit is een goed moment om hem te laten wennen aan het rijden in de auto, andere honden te ontmoeten, de kapper- en dierenwinkel te bezoeken en wandelingen in de buurt te maken.

Socialisatie moet altijd positief worden gehouden. Laat de pup nieuwe dingen in zijn eigen tijd benaderen. Je kunt snoep of enthousiasme gebruiken om jouw puppy aan te moedigen onbekende personen en objecten te benaderen. Denk eraan, zorg dat jouw puppy nooit over zijn comfortniveau heen gaat, anders wordt hij bang om andere nieuwe dingen te accepteren.

Kan een hondentrainer socialisatie helpen?

Puppytraining is een geweldige manier om de socialisatie van jouw puppy te verbeteren. Hondentrainers noemen deze klassen meestal ‘puppy kleuterschool’. Ze gaan aan de gang met de gebruikelijke vragen die de meeste nieuwe hondeneigenaren hebben zoals zindelijkheidstraining en het kapot bijten van het meubilair. Een goede puppy cursus helpt je puppy ook om vertrouwd te raken met nieuwe mensen.

De dierenarts kan jou het beste helpen bij het vinden van een geschikte cursus. Wil je toch alvast zelf aan de slag?

Klik om te stemmen!
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties