Ringworm Hond Behandelen? Dit Moet Je Weten

Klik om te stemmen!
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Wist jij dat ringworm een schimmel infectie is? Die bij mensen ringvormige huidontstekingen zal veroorzaken? Die bij honden vaak kale of schilferende plekken met een enorme jeuk veroorzaken? Het beste is om een infectie te voorkomen door voor een schone en hygiƫnische omgeving te zorgen. Maar vaak gaat het om een hardnekkige infectie waardoor soortgenoten elkaar ook gemakkelijk kunnen besmetten.

Je kunt het dus lang niet altijd voorkomen. Daarom is het goed te weten wat je moet doen als je hond last heeft van ringworm schimmel infecties. Een goede en tijdige behandeling is bijzonder belangrijk voor het beste resultaat. Waarbij een dierenarts eenvoudig en snel kan vaststellen dat het om ringworm gaat. Waarbij dierenartsen en specialisten vaak werken met speciale lampen of met een kweek.

Er zijn verschillende effectieve middelen te koop. Voor de verzorging van de huid en haar. Daarover vertel ik je later in dit artikel. Voor nu is het met name belangrijk te weten wat de juiste behandeling ringworm is.

Wat is ringworm infectie bij een hond?

Bij mensen is een ringworm infectie direct te herkennen aan de vorm. Bij dieren en met name bij een hond ligt dit wat anders. Een hond vertoont soms zelfs helemaal geen zichtbare plekken of klachten. Wat vaak door de vacht komt die de plekken (ook kalende plekken) bedenkt.

Het zijn vaak vooral jongere dieren die hier last van hebben. Dit komt door de kwetsbaarheid omdat ze vaak nog niet voldoende afweer hebben voor infectieziekten. Maar vergeet niet dat het bij iedere hond kan voorkomen. Waarbij veel dieren een schimmel kunnen dragen zonder symptomen.

De plekken kun je herkennen aan de rode kleur die scherp begrensd is. Daarbij zijn er vaak ook korsten aanwezig en kan haar uitvallen op de plekken waar de schimmel infectie zich bevindt.

Hoe kunnen honden besmet raken met ringworm?

Anders dan bij de meeste ziekten verspreiden schimmels zich via sporen. Deze sporen kunnen jaren overleven. Waarna je hond ermee besmet kan raken. Vaak vindt een besmetting plaats via een eigen omgeving. Maar honden onderling kunnen elkaar ook besmetten. De ringworm is immers een zeer makkelijk overdraagbare infectie voor honden onderling. Doordat honden met elkaar spelen, door hondenspeelgoed of door ontlasting en vacht dat op een plek achterblijft.

Kunnen ook gezonde honden ringworm krijgen?

Een gezonde hond heeft een hogere immuniteit dan een jonge, oudere of zieke hond. Dat maakt dus een groot verschil bij het besmet raken met ringworm. Maar in de regel kunnen alle honden ringworm krijgen en er behoorlijk last van hebben of juist niet. Wat een hond wel de drager maakt waardoor andere dieren in de omgeving besmet kunnen raken.

Wanneer een hond eenmaal last heeft gehad betekent dit niet dat een hond er immuniteit voor heeft opgebouwd. De hond kan dus opnieuw last krijgen van ringworm. Soms zelfs van achtergebleven schimmels die door niet schoonmaken achtergebleven zijn in een huishouden, tuin of omgeving waar de hond uitgelaten wordt.

De beste ringworm hond behandeling

Het is vaak onontkoombaar om de plekken ruim te scheren om deze vervolgens met speciale zalf en shampoo te behandelen. De gebruikte middelen zijn allemaal op basis van Ketoconazole. Dit is een schimmeldodend middel waardoor nieuwe plekken worden voorkomen.

Het is wel belangrijk om ook andere huisdieren als mensen in het huis direct te controleren.

Een goede verzorging van de geĆÆnfecteerde plekken is dus bijzonder effectief. Er zijn verschillende goede verzorgende zalven en shampoo te koop. Deze hebben het schimmeldodende bestanddeel en zijn toch veilig in gebruik.

Voor de beste ringworm hond behandeling moet deze gedurende 4 tot maximaal 6 weken worden ingezet en herhaald. Waarna het belangrijk is om een tweede test te laten uitvoeren of de hond ook daadwerkelijk vrij is van ringworm infecties. Waarna je veilig kan stoppen met verdere behandeling.

Zorg voor een schone en hygiƫnische omgeving.

Het is bijna vanzelfsprekend dat een schone omgeving belangrijk is. Maar hoe je het schoonmaken het beste kunt aanpakken is vaak onduidelijk. Waarbij het goed is om de eerste periode vaker op een dag te stofzuigen, dweilen en ook tuin bij te houden. Zo ben je er zeker van dat een nieuwe infectie geen kans krijgt.

Voor kleden en honden ligkussens kun je denken aan deze regelmatig wassen op (indien het kan) een hogere temperatuur. Zo voorkom je dat schimmels achterblijven in een kussen waar de hond iedere dag op ligt.

Wanneer een hond ook op de slaapkamer komt (op bed) moet je deze ook goed schoonmaken. Op deze manier voorkom je dat je zelf ringworm schimmel infectie oploopt. Want net als voor dieren is deze ook voor mensen besmettelijk.

Let er dus goed op dat je alles goed schoonmaakt en zorg voor een hygiƫnische omgeving wat belangrijk is voor mens en dier.

Klik om te stemmen!
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties