Rottweiler

Klik om te stemmen!
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

De Rottweiler, of “Rottie”, is een grote gespierde en ruige hond met een hardwerkende en zelfverzekerde houding. Het ras is intelligent en zeer loyaal aan zijn familie. De Rottweiler kan een uitstekende werkhond of waakhond zijn.

Rasoverzicht

Eigenschappen

 • Hoogte mannen: 61-69 cm
 • Hoogte vrouwen: 56-63 cm
 • Gewicht: 35-60 kg
 • Gemiddelde leeftijd: 8-10 jaar
 • Aantal puppies: 10-12, gemiddeld 10

Andere bekende namen

 • Rottie
 • RottRottweil Metzgerhund
 • Butchers Dog

Temperament:

Toegewijd, Goedaardig, Alert, Stabiel, Zelfverzekerd, Gehoorzaam, Rustig, Dapper, Onbevreesd

Kleuren:

Zwart, Mahonie, Tan

Verzorging van de Rottweiler

De Rottweiler heeft een korte, ietwat groffe, maar glanzende vacht. Dit ras heeft een gemiddeld haar verliespercentage en heeft weinig meer nodig dan alleen de basis verzorging. Gebruik een curryborstel of soortgelijk hulpmiddel om de Rottweiler regelmatig te poetsen en de vacht gezond te houden. Verwacht zwaarder haar verliest in de lente en de herfst.

Sommige Rottweilers zullen hun nagels natuurlijk sluiten maar het is belangrijk dat je ze regelmatig inspecteert en de nagels knipt wanneer dat nodig is. Hierdoor blijven de poten van de hond gezond en comfortabel.

Een goede mondhygiëne zal je huisdier ten goede komen. Poets de tanden van je hond dagelijks of minstens twee tot drie keer per week.

De Rottweiler heeft de neiging om te werken, een hoog uithoudingsvermogen en een zeer indrukwekkende aanwezigheid. Ook heeft de Rottweiler een potentieel voor territoriaal gedrag. Idealiter zou een Rottweiler elke dag krachtig moeten oefenen. Denk hierbij aan een flinke wandelen, rennen of elke andere sport. Ze zijn niet ideaal voor een appartement omdat het honden zijn die een tuin nodig hebben om in te spelen. Omdat je hond misschien agressief kan zijn tegen nieuwe honden is een Rottweiler niet altijd welkom in een hondenpark. Veel Rottweiler hebben baat bij een ‘baan’, zoals het bewaken van het huis, een gehoorzaamheidswedstrijd of speuren.

Weinig Rottweilers hebben een agressieve aard, ondanks wat sommige mensen denken. Het zijn meestal heel kalme, loyale en liefhebbende metgezellen voor degenen die ze vertrouwen. Ze kunnen echter vanwege hun beschermende karakter achterdochtig tegenover vreemde staan.

Het is essentieel dat alle Rottweilers een strikt trainingsprogramma volgen om hun intelligentie en energie optimaal te benutten, waardoor ze gelukkig, gezond en veilig blijven. Bovendien is een goede socialisatie van essentieel belang en zal de Rottweiler zich in veel situaties comfortabel voelen.

De Rottweiler is intens loyaal en beschermend voor vertrouwde gezinsleden. Dit ras heeft ook een speelse en aanhankelijke kant die het onthult wanneer het op zijn gemak is. De Rottweiler kan uitstekende metgezellen zijn voor alle soorten gezinnen, inclusief een gezin met kinderen (op de voorwaarde dat je de hond leert zich te gedragen rondom kinderen en ook de kinderen leert hoe zij zich moeten gedragen rondom honden). Ze hebben de neiging om kinderen op te drijven en ze een duwtje te geven, waardoor ze een klein kind kunnen omver duwen. Een Rottweiler kan ook te defensief zijn voor de kinderen in zijn familie en ingrijpen als ze ruig spelen met andere kinderen. Zijn prooidrift kan in hem toeslaan en hem ertoe brengen andere kinderen te achtervolgen.

Rottweilers zijn misschien geen goede keuze voor huishoudens met meerdere huisdieren. Hun prooidrift kan hen agressief maken met katten en andere kleine huisdieren. Ze kunnen ook intolerant zijn voor honden van hetzelfde geslacht in hun huishouden.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen

Verantwoordelijke honden fokkers werken hard om de hoogste ras standaarden te handhaven zoals vastgesteld door kennelclubs. Honden die volgens deze normen gefokt zijn, zullen minder snel gezondheidsproblemen overnemen. Er zijn echter enkele erfelijke gezondheidsproblemen die zich in het ras kunnen voordoen. Hier volgen enkele voorwaarden om op te letten:

 • Craniaal kruisbandverband (CCL)
 • Heupdysplasie
 • Osteochondrose (OCD)
 • Entropion

Dieet en voeding

Je moet je Rottweiler twee maaltijden van 2 tot 5 kopjes droog voedsel per dag geven. De hoeveelheid is afhankelijk van de grootte, het activiteitenniveau, de leeftijd en andere factoren van jouw hond. Eten zonder een schema wordt afgeraden omdat Rottweilers niet goed zijn in zelfgematigdheid en de neiging hebben om op gewicht te komen als ze mogen eten wanneer ze maar willen. Obesitas verkort de levensduur van uw hond, dus bespreek dit met de dierenarts om een ​​aanbevolen voedingsschema, hoeveelheid, soort voedsel en trainingsschema te krijgen.

Meer hondenrassen en verder onderzoek

Als je denkt dat de Rottweiler een goed hondenras voor je is, zorg dan dat je genoeg onderzoek doet voordat je er een krijgt. Praat met andere Rottweiler-eigenaren, gerenommeerde fokkers om meer te leren.

Als je geïnteresseerd bent in soortgelijke rassen, moet je deze onderzoeken om de voor- en nadelen te vergelijken:

Ontdek de vele hondenrassen die er zijn. Met wat onderzoek kun je de juiste vinden om mee naar huis te nemen.

Klik om te stemmen!
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties