Wat Kost Een Hond Per Jaar

Klik om te stemmen!
[Totaal: 1 Gemiddeld: 5]

Hoeveel kost het om een hond te bezitten en er goed voor te zorgen? Je hebt misschien gehoord dat honden duur zijn. Hoewel hondenverzorging inderdaad duur kan zijn is het ook allemaal relatief. Je kunt namelijk net zover gaan als je zelf wilt. Dit is natuurlijk niet helemaal waar, elke hond heeft een goede basis verzorging nodig, maar buiten deze basis kun je zelf bepalen hoe ver je gaat om je viervoeter te vertroetelen.

De kosten van het bezitten van een hond gaat over meer dan alleen de kosten van hondenvoer.

Helaas nemen veel mensen niet de tijd te bedenken welk budget ze over hebben voor een hond. Dit leidt vaak tot problemen met als gevolg dat sommige honden worden verwaarloosd of in het asiel terecht komen. Kun je een hond veroorloven? Het financieel verzorgen van jouw hond is een groot deel van een verantwoordelijke hondeneigenaar.

De kosten van het bezitten van een hond kunnen worden geschat op ongeveer €1000-4000 euro per jaar. Er zijn manieren om geld te besparen afhankelijk van de keuzes die je maakt. Bijdragende factoren zijn de grootte en leeftijd van jouw hond, de regio waarin je leeft, jou eigen leefstijl en de individuele behoeften van jouw hond.

Overzicht van alle kosten

KostenpostGeschat Bedrag
Aanschafkosten (ras of adoptie)€50-2000
Eerste bezoek aan de dierenarts€50-300
Vaccinaties en preventieve medicijnen€50-300
Puppy’s dierenartsbezoeken (tot 16 weken oud)€100-300 per bezoek
HondenbenodigdhedenTwee keer het jaarbedrag
Voeding en traktaties€20-60 per maand
Hondenspeelgoed€25-100 per jaar
Hondenbedden€50-200 per jaar
Riemen en halsbanden€20-50 per jaar
Uiterlijke verzorging (trimmen)€30-500 per jaar
Routine dierenartsbezoeken€100-150 per jaar
Tandreiniging€100-200 per jaar
Preventieve medicijnen en supplementen€50-100 per jaar
Gehoorzaamheidsklassen of trainingsbronnen€25-100 per jaar
Huisdieroppas of opvang€100-300 per jaar
Noodsituaties en onverwachte uitgavenVariabel

Let op dat de bedragen slechts schattingen zijn en daadwerkelijke kosten kunnen variëren op basis van verschillende factoren, waaronder de regio waarin je woont, de gezondheid van de hond en persoonlijke keuzes.

De eerste kosten van een hond

Overweeg de kosten bij het kiezen van een hond. Elke nieuwe hond of puppy zal aanzienlijke kosten met zich meebrengen. Als je besluit een rashond bij een fokker te kopen kun je verwachten dat je rond de €500-2000 euro kwijt bent. Dit klinkt als veel geld maar toch is het nuttig om te weten dat een gerenomeerde en professionele fokker op ten duur beter is. Jouw hond zal gezonder zijn dan een hond van een ‘achtertuin handelaar’. Daarnaast is het ook goed voor het welzijn van alle honden dat dit soort handelaren geen handel krijgen.

Als je van honden van verschillende rassen houdt en je wilt je steentje bijdragen om honden in nood te helpen haal dan je hond uit een gerenommeerd asiel of reddingsgroep. Als je nog steeds een rasdier wilt zijn er ook rasspecifieke hulpverleningsgroepen. Het adopteren van een asiel of reddings hondkost slechts €50-200 euro. Je krijgt de meeste kans om een gezond hond te krijgen bij adoptie vanuit een gerenommeerde opvang of reddingsgroep.

Houd er rekening mee dat honden met een onbekende geschiedenis mogelij ziek worden, dus als je een ‘twijfelachtig’ asiel hebt kun je in eerste instantie het beste even langs de dierenarts om er zeker van te zijn dat je hond gezond is.

Ongeacht waar je je nieuwe hond krijgt, het allereerste wat je moet doen is die hond naar een goede dierenarts brengen. Afhankelijk van de behoefte van vaccins, preventieve medicijnen en speciale behandelingen kost dat eerste bezoek waarschijnlijk tussen de €50-300 euro dus wees voorbereid. Dierenartsenrekningen voor een jonge pup zullen waarschijnlijk variëren van €100-300 euro, afhankelijk van de gezondheid van de puppy en de regio waar je woont. Puppy’s moeten de dierenarts om de paar weken bezoeken tot ze ongeveer 16 weken oud zijn en elk bezoek kan €100-300 euro kosten, afhankelijk van de behoeften van jouw puppy. Wil je deze kosten een beetje in bedwang houden dan is het goed om alvast onderzoek te doen naar de beste dierenverzekering voor jouw hond.

De volgende grote kostenpost zal hondbenodigdheden zijn. Deze omvatten hondenvoer, riemen, halsbanden, bedden, speelgoed enzovoort. Je moet ook nadenken over gehoorzaamheidsklassen en/of trainings boeken (of cursussen). Wanneer het tijd is om je pup te laten castreren of steriliseren ga dan uit van kosten rond de €150-700 euro. Kortom, het eerste jaar met jouw nieuwe hond kost twee keer het typische jaarlijkse bedrag van normale jaarlijkse kosten.

Wil je meer weten over de standaard hondbenodigdheden?

De kosten van eten en traktaties voor jouw hond

Het is belangrijk om jouw hond goed hondenvoer en snacks te geven. Dit kost normaal gesproken tussen de €20-60 euro per maand (€250-700 euro per jaar). De voedsel kosten variëren afhankelijk van de grootte en het energieniveau van jouw hond. Houd er rekening mee dat speciaal hondenvoer, zoals dierengeneeskundig therapeautische dieten of vers gemaakte speciale gerechten, €100 euro of meer per maand extra kosten.

Bekijk hier de beste natvoer, lees: Natvoer: De Complete Maaltijd Waar Je Hond Van Smult

De kosten van speeltjes voor jouw hond

Hondenspeelgoed is een belangrijk onderdeel van de mentale stimulatie en lichaamsbeweging van jouw hond. Hoewel sommige van ons misschien meer uitgeven, zal het waarschijnlijk uitkomen op ongeveer €25-100 euro per jaar. Dit is natuurlijk volledig afhankelijk van jezelf, wil je jouw hond graag verwennen dan kan dit bedrag gauw een paar honden euro duurder worden. Een andere reden waarom dit duurder kan worden is de hond zelf. Heb je een hond die graag dingen kapot bijt zorg dan voor speelgoed dat speciaal is ontworden voor de harde doorbijters. Dit zorgt er in ieder geval voor dat het speelgoed niet vaak stuk is en je meubilair niet kapot gaat.

De kosten van een hondenbed

Elke hond verdient een goed hondenbed, vaak heb je één of twee va deze hondenbedden en kost je dit €50-200 per jaar.

Prjizen gaan omhoog in relatie tot grootte en kwaliteit. Duurzame, hoogwaardige en gemakkelijk schoon te maken hondenbedden kunnen de levensduur van de bedden verlengen en de kosten op lange termijn laag houden.

De kosten van riemen en halsbanden

Je hond moet minimaal één riem en één halsband hebben (met ID-tags). Afhankelijk van de grootte en kwaliteit besteden de meeste hondenbezitters €20-50 euro per jaar aan riemen en halsbanden. Het is echter mogelijk dat je een lijn (of hondentuigje) en halsbandstel jaren gebruikt.

De kosten van uiterlijke verzorging

De verzorging van jouw hond is grotendeels gebaseerd op het type haarvacht dat hij heeft. Glad gecoatte, kortharige honden vereisen weinig meer dan eenvoudige verzorging, terwijl honden met constant groeiend haar de trimmer routinematig moeten bezoeken. De kosten van trimhulpmiddelen en bezoeken aan de trimmer zijn ongeveer €30-500 euro per jaar.

De kosten van routine vetenaire verzorging

Routine-veterinaire zorg is een groot deel van het gezond houden van jouw hond. Je zal één a twee keer per jaar naar de dierenarts moeten en dit zal ongeveer €100-150 euro kosten. Het kan zijn dat jouw hond (vaker) tandreiniging nodig heeft, dit zal ongeveer €100-200 euro per jaar kosten. Natuurlijk zullen de kosten van de dierenarts hoger zijn als de hond gezondheidsproblemen ontwikkelt. Overweeg daarom ook de aankoop van een hondenverzekering voor jouw hond, dit kan jaarlijks aanzienlijk helpen. Daarnaast ben je ook gelijk goed voorbereid op noodgevallen.

Preventieve medicijnen en supplementen

Alle honden hebben medicijnen nodig om hartwormvlooienteken en andere parasieten te voorkomen. De dierenarts zal je begeleiden naar de beste producten op basis van de behoeften van jouw hond. Sommige honden kunnen ook profiteren van vitamines en supplementen. In het algemeen besteed je ongeveer €50-100 euro per jaar voor deze zaken, afhankelijk van de grootte van jouw hond en zijn specifieke behoeften.

Gehoorzaamheidsklassen of trainingsbronnen

Hoewel de meeste honden in hun eerste jaar of twee alleen naar de gehoorzaamheidsschool gaan, is training iets dat gedurende het hele leven van je hond zou moeten duren. Of je nu boeken en dvd’s koopt voor thuistraining of inschrijft voor gehoorzaamheidsklassen, je kan het beste uitgaan van een €25-100 euro per jaar.

Huisdieroppas of opvang

De meeste mensen zullen hun honden één of twee keer per jaar moeten achterlaten. Meestal kost die zo rond de €100-300 euro per jaar. Als je echter vaak reist kan het duurder uitpakken. Een opvang kost vaak minder dan een oppas maar veel hondenbezitters geven de voorkeur aan de individuele aandacht die een oppas kan bieden. Als je besluit om de hond mee te nemen op reis dan zullen de reiskosten uiteraard stijgen.

Noodsituaties en andere onverwachte uitgaven

Niemand kan de toekomst voorspellen; het onverwachte gebeurt de hele tijd in het leven. Als goede hondeneigenaar moet je je best doen om klaar te zijn voor de kleine verassingen die kunnen gebeuren. Noodsituaties, chronische ziekten, rampen en andere ongeplande uitgaven kunnen oplopen tot honderden of zelfs duizende euro’s per jaar. Denk hierbij aan een bezoek bij de spoedeisende dierenarts of een chirurgische ingreep.

De beste manier om hierop voorbereid te zijn is om, indien mogelijk, extra geld opzij te zetten op de spaarrekening. Naast het sparen is het altijd handig om goed verzekerd te zijn zodat deze verassingen deels gedekt worden. Een dierenverzekering is niet verplicht maar kan je in de toekomst vele duizenden euro’s besparen terwijl een verzekering zelf niet eens heel duur hoeft te zijn.

Klik om te stemmen!
[Totaal: 1 Gemiddeld: 5]
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties