Inhoudsopgave
Ben je van plan om een puppy te nemen? Of ben je nog enkel aan het oriënteren? Dan zijn er een flink aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan de puppy training, de bench die je moet kopen of de kosten die erbij komen zoals een verzekering. Maar de belangrijkste taak die staat te wachten is het zoeken van een geschikte hond die bij jou past.
Hoe kom je erachter welke hond het beste bij jou (en je gezin) past? Wat zijn de zaken waar je op moet letten bij het kopen van een puppy. Een aantal van deze zaken zijn al duidelijk en daar zal je allang over nagedacht hebben, maar toch willen we je even wat verder helpen met een paar vragen die je voor jezelf moet beantwoorden om de beste keuze te maken.
Wil je een volwassen hond of een puppy?
Een puppy aanschaffen is heel leuk en zal veel plezier opleveren. Maar heb je hier wel de tijd en aandacht voor? Een volwassen hond is logischerwijs al een stuk verder en heeft dus ook minder aandacht nodig dan een puppy. Je heb geen puppycursus nodig en zal ook minder aandacht hoeven te besteden aan de algemene opvoeding.
Er wordt altijd gedacht dat je bij een hond gelijk aan een puppy moet denken maar zet dat even opzij en denk er goed over na of een volwassen hond voor jou niet veel geschikter is. Je kunt altijd even langs het asiel gaan en kijken of jouw hond niet daar al tussen loopt.
Hoeveel tijd heb je te besteden aan je puppy?
Let erop dat je veel tijd nodig zult hebben voor een puppy. Dit geldt natuurlijk voor elke pup maar de één meer dan de ander. Heb je een langharige hond? Dan zal je meer tijd moeten besteden aan de verzorging van de haren. Heb je een hond die moeilijk te trainen valt? Dan zal je meer tijd moeten besteden aan de training.
Als je wel een puppy wilt maar niet al te veel tijd hebt zorg dan dat je een gemakkelijke hond kiest die helemaal past in jouw huidige situatie.
Hoe vaak moet je de hond uitlaten?
Er zijn een goed aantal honden die prima in staat zijn om lang binnen te zitten maar dat is natuurlijk niet de bedoeling. Elke hond zal aandacht willen en elke hond moet wel naar buiten om zijn behoefte te doen. Toch kan de ene hond er beter tegen dan de andere. Probeer bij het uitzoeken van je hond hier rekening mee te houden.
Ook zal elke hond naar buiten willen om te wandelen en socialiseren. Het zijn zeer sociale beesten dus je zal er niet aan ontkomen om dit soort zaken te ondernemen. Geen enkele hond zal dus geschikt zijn indien je helemaal niet naar buiten wilt.
Hoeveel ruimte heb je?
Woon je in een appartement in een drukke stad? Dan doe je er wellicht niet goed aan om grote rassen te gaan bekijken. Vergeet niet dat deze honden ook graag een grote tuin hebben. Dus als je buiten de stad woont maar een kleine tuin heb dan zal het alsnog een slecht idee kunnen zijn. Een grote hond kan je kleine tuin helemaal omgooien als hij zijn bot wilt begraven. Heb je een grote tuin? Wellicht wil je dan een hondenhok voor je hond aanschaffen.
Wat is je budget?
Elke hond brengt ongeveer dezelfde kosten met zich mee. Je zal altijd een aantal zaken moeten regelen. Denk aan onderdak, een bench, de verzekering etc. Deze zaken zullen veelal hetzelfde zijn voor honden. Natuurlijk zitten hier een aantal verschillen in. Een grotere hond zal een grotere bench nodig hebben en de verzekering kan meer kosten.
Grotere honden hebben ook de neiging om speeltjes sneller kapot te maken en zullen ook meer voeding nodig hebben dan een kleinere hond. Heb je dus een klein budget over dan zal een groot ras niet geschikt zijn.
Waarom wil je een hond?
Denk goed na over de ‘functie’ van de hond. Wil je een hond voor je eigen bescherming? Dan is het niet handig om een Chihuahua aan te schaffen. Wil je een hond om wedstrijden mee te lopen? Dan moet je een hond die makkelijk in de omgang is en goed te trainen.
Het doel van je hond is erg belangrijk wanneer deze buiten de ‘normale’ paden gaat. Als je een hond wilt voor de gezelligheid in huis dan zijn er al meer rassen beschikbaar.
Wil je een rashond of toch liever een bastaard?
Wanneer je gaat kijken voor een hond dan zal je er snel genoeg achter komen wat je leuk vindt. Maar let er dan wel even op wat voor hond het is. Een rashond is aardig voorspelbaar en zullen qua fysieke eigenschappen en temperament goed overeen komen met hun ras.
Een bastaard hond is in zo een geval aardig onvoorspelbaar. Omdat je niet weet welke kan het op gaat kan het zomaar zijn dat je puppy een hond wordt waar je liever niet op zit te wachten. Het zou dus veiliger kunnen zijn om voor een rashond te kiezen wanneer je zeker weet welk ras je wilt.
Zijn er allergieën in het gezin?
Er zijn een hele hoop honden die weinig haar uitval hebben of hypoallergene honden die een goede optie zijn voor iemand die allergisch is. Maar dit alles behalve zaligmakend. Als iemand allergisch is voor honden kun je het beste goed testen voordat je over gaat tot de koop van een pup.
Je kunt van te voren het beste even langs bij de pup en zijn moeder. Probeer hier een tijdje te blijven en te kijken of de allergie een reactie opwekt. Gaat dit goed? Vraag dan of het mogelijk is om de pup een weekje in huis te hebben. Gaat dit goed? Dan kun je overgaan tot koop. Besluit dit echter niet te snel. Je wilt niet de hond onnodig in een asiel plaatsen.
Kies je een mannetje of vrouwtje?
Dit is een zeer persoonlijke keuze, beide zijn natuurlijk fantastische huisdieren. Wees er wel van bewust dat vrouwtjes (teefjes) twee keer per jaar loops worden en dan extra aandacht nodig hebben. Een mannetje (reu) kan daarentegen weer weglopen als een loops teefje in de buurt is. Let vooral op de verschillen tussen een teef en een reu. Als je toch niet van plan bent om een nestje te houden kun je met de dierenarts in gesprek gaan om te kijken of je het beste kunt steriliseren.
Daan lanceerde DeHondenwereld.nl, waar praktische inzichten over honden gedeeld worden. Samen met Kyra bieden we nuttige tips voor hondenouders, van opvoeding tot productkeuzes. Of je nu nieuw bent in deze wereld of ervaren, ontdek eenvoudige adviezen en verken de hondenwereld samen met ons! 🐾
Graag wil ik een klein hondje wel 1 deze klein moet zijn en met katten overweg kan een grote hond heb ik 10 jaar geleden in moeten slapen nu ik een spierziekte heb gekregen dol graag een kleintje liefst een mannetje geen pup dat red ik niet