Wat Kan Ik Doen Als Ik De Nagels Van Mijn Hond Te Kort Heb Afgeknipt?

Klik om te stemmen!
[Totaal: 2 Gemiddeld: 5]

Hondenliefhebbers weten dat de meeste honden hun nagels afgeknipt moeten worden. Het gaat om hygiëne (en soms veiligheid, als je hond op je tenen staat of met klauwen tegen je aan staat). Lange nagels kunnen de huid en vloeren beschadigen. Uiteindelijk kan nagelgroei je hond ook schaden door dat het hem dwingt abnormaal te lopen. Of het kan zelfs in de huid groeien. Ouch! Dit alles wil je de hond toch besparen.

Maar de meeste hondenbezitters (en hun honden) haten nagelknippen. Honden hebben geleerd dat de nagels soms te kort worden afgeknipt, en zo wij als hondenliefhebbers ook. Toch wil geen hond pijn hebben en geen eigenaar wil z’n hond pijn doen.

Toch kan het voorkomen dat de nagels te kort worden afgeknipt. Hier kan dan veel bloed bij te pas komen omdat je te dicht bij zenuwen en bloedvaten bent gekomen. Je kan dan ervaren dat er veel meer bloed bij te pas komt dan normaal.

Tip: zorg ervoor dat je een goede nagelknipper in huis haalt, dat scheelt een hoop ellende.

Bloeden de afgeknipte nagels erg veel? Geen paniek, wel actie

Tenzij je hond een stollingstoornis heeft (wat je vast wel zou weten) zal het bloeden uiteindelijk wel stopen. Toch is het niet onverstandig om te helpen bij dit proces. Deze tips helpen bij het stoppen van bloeden bij te kort afgeknipte nagels:

  • Oefen druk uit: Een stabiele druk vertraagt de bloedstroom door het letsel en laat de bloedplaatjes (componenten van het bloed die verantwoordelijk zijn voor stolling) vasthouden aan de wondranden. Zo kunnen zijn hun werk doen en zorgen voor een snellere stop van het bloeden. Houd een schoon doek op de bloedende nagel als je hond dat toelaat en verdraagt. Druk stevig op de bloedende nagel zolang je hond het toelaat.
  • Breng een koud compres of ijs aan: Koele temperaturen zorgen ervoor dat de vaten krimpen. Dit verkrimpen van de vaten zorgt er ook voor dat de bloedstroom naar het letsel wordt vertraagd. Hoewel het koelen van het letsel het helingsproces zal versnellen zullen veel honden het niet fijn vinden om een al pijnlijke plek te laten behandelen door kou. Als dit toch lukt, zorg er dan wel voor dat u het ijs niet direct op de hond plaatst maar er een doek tussen gebruikt.
  • Breng Styptic poeder aan: Er zijn in verschillende winkels en webshops poeders verkrijgbaar die helpen bij het stollen van het bloed in de nagel. Er zijn hier veel merken van aanwezig maar het belangrijkste is dat dit brandt. Dit zal je hond dus absoluut leren en als zeer onprettig ervaren. Deze oplossing betreft dan ook zeker niet onze voorkeur. Mocht dit nodig zijn dan zou het wellicht verstandig zijn om de dierenarts te raadplegen.
  • Breng een bandage aan: wat je ook doet om het stollen te stoppen elke wond heeft bandage nodig. Dit zorgt ervoor dat zowel de wond als je meubilair beschermt zal blijven. Wikkel in dit geval de hele poot in en niet enkel de teen. Dit moet stevig genoeg zijn dat het niet zal glijden wanneer de hond loopt, maar nooit te strak. Je moet een vinger onder de wikkel kunnen plaatsen. Verbindingen die te strak zijn veroorzaken dat de huid sterft en valt. Wederom kun je hiervoor de dierenarts raadplegen.

Voorkom het te kort afknippen van de nagels

Hoewel het heel belangrijk is om te weten wat je moet doen bij een bloedende nagel is het nog belangrijker om te weten hoe je de nagels goed moet onderhouden. Een paar kleine tips welke hiervoor kunnen helpen zijn:

  • Zorg ervoor dat je de trimmers vasthoudt met het mes aan de zijkant van de zenuwen van de hond zodat het snijvlak niet dieper komt dan je bedoelde.
  • Zorg ervoor dat je hond al heb getraind te genieten van het feit dat je aan z’n voeten zit voordat je daadwerkelijk gaat knippen.
  • Zorg ervoor dat je een goede nageltang hebt aangeschaft voor het knippen. Gebruik geen schaar of tang die niet bedoelt is voor het knippen van de nagels.

Meest gekozen

Trixie nagelschaar 12 cm

★★★★★
11,10
Sinds november 16, 2023 11:56

Mocht het er toch van zijn gekomen dat je te diep heb gesneden dan zal de hond altijd de pijn herinneren en dan zal je opnieuw moeten werken aan het vertrouwen van de hond. Maak je niet teveel zorgen, elke hondenliefhebber heeft dit helaas al een keer meegemaakt en het zal zeldzaam zijn als de bloeding niet vanzelf stopt.

Klik om te stemmen!
[Totaal: 2 Gemiddeld: 5]
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] Zo kunnen zijn hun werk doen en zorgen voor een snellere stop van het bloeden. Houd een schoon doek op de bloedende nagel als je hond dat toelaat en verdraagt. read more […]