Wat Kan Ik Doen Als Ik De Nagels Van Mijn Hond Te Kort Heb Afgeknipt?

Klik om te stemmen!
[Totaal: 3 Gemiddeld: 5]

Hondenliefhebbers weten dat de meeste honden hun nagels afgeknipt moeten worden. Het gaat om hygiëne (en soms veiligheid, als je hond op je tenen staat of met klauwen tegen je aan staat). Lange nagels kunnen de huid en vloeren beschadigen. Uiteindelijk kan nagelgroei je hond ook schaden door dat het hem dwingt abnormaal te lopen. Of het kan zelfs in de huid groeien. Ouch! Dit alles wil je de hond toch besparen.

Maar de meeste hondenbezitters (en hun honden) haten nagelknippen. Honden hebben geleerd dat de nagels soms te kort worden afgeknipt, en zo wij als hondenliefhebbers ook. Toch wil geen hond pijn hebben en geen eigenaar wil z’n hond pijn doen.

Toch kan het voorkomen dat de nagels te kort worden afgeknipt. Hier kan dan veel bloed bij te pas komen omdat je te dicht bij zenuwen en bloedvaten bent gekomen. Je kan dan ervaren dat er veel meer bloed bij te pas komt dan normaal.

Tip: zorg ervoor dat je een goede nagelknipper in huis haalt, dat scheelt een hoop ellende.

Bloeden de afgeknipte nagels erg veel? Geen paniek, wel actie

Tenzij je hond een stollingstoornis heeft (wat je vast wel zou weten) zal het bloeden uiteindelijk wel stopen. Toch is het niet onverstandig om te helpen bij dit proces. Deze tips helpen bij het stoppen van bloeden bij te kort afgeknipte nagels:

 • Oefen druk uit: Een stabiele druk vertraagt de bloedstroom door het letsel en laat de bloedplaatjes (componenten van het bloed die verantwoordelijk zijn voor stolling) vasthouden aan de wondranden. Zo kunnen zijn hun werk doen en zorgen voor een snellere stop van het bloeden. Houd een schoon doek op de bloedende nagel als je hond dat toelaat en verdraagt. Druk stevig op de bloedende nagel zolang je hond het toelaat.
 • Breng een koud compres of ijs aan: Koele temperaturen zorgen ervoor dat de vaten krimpen. Dit verkrimpen van de vaten zorgt er ook voor dat de bloedstroom naar het letsel wordt vertraagd. Hoewel het koelen van het letsel het helingsproces zal versnellen zullen veel honden het niet fijn vinden om een al pijnlijke plek te laten behandelen door kou. Als dit toch lukt, zorg er dan wel voor dat u het ijs niet direct op de hond plaatst maar er een doek tussen gebruikt.
 • Breng Styptic poeder aan: Er zijn in verschillende winkels en webshops poeders verkrijgbaar die helpen bij het stollen van het bloed in de nagel. Er zijn hier veel merken van aanwezig maar het belangrijkste is dat dit brandt. Dit zal je hond dus absoluut leren en als zeer onprettig ervaren. Deze oplossing betreft dan ook zeker niet onze voorkeur. Mocht dit nodig zijn dan zou het wellicht verstandig zijn om de dierenarts te raadplegen.
 • Breng een bandage aan: wat je ook doet om het stollen te stoppen elke wond heeft bandage nodig. Dit zorgt ervoor dat zowel de wond als je meubilair beschermt zal blijven. Wikkel in dit geval de hele poot in en niet enkel de teen. Dit moet stevig genoeg zijn dat het niet zal glijden wanneer de hond loopt, maar nooit te strak. Je moet een vinger onder de wikkel kunnen plaatsen. Verbindingen die te strak zijn veroorzaken dat de huid sterft en valt. Wederom kun je hiervoor de dierenarts raadplegen.

Alternatieve methode voor het knippen van nagels

Wanneer het aankomt op nagelverzorging, is knippen niet de enige optie. Overweeg alternatieve methoden die minder stressvol kunnen zijn voor zowel jou als je harige metgezel:

Vijl de nagels van je hond

Nagelvijlen bieden een zachtere benadering voor hondennagelverzorging. Kies voor vijlen die geschikt zijn voor honden en volg deze stapsgewijze instructies om nagels veilig te vijlen:

 1. Kies het juiste type vijl: Er zijn verschillende soorten nagelvijlen beschikbaar, waaronder houten, metalen, en slijtvaste vijlen. Kies een vijl die past bij de nagelgrootte en gevoeligheid van je hond.
 2. Creëer een comfortabele omgeving: Zorg voor een rustige plek waar je hond kan ontspannen. Begin met het laten wennen aan het geluid en gevoel van de vijl door het zachtjes tegen de nagel aan te tikken zonder te vijlen.
 3. Houd de nagel op de juiste hoek: Houd de vijl in een hoek van 45 graden onder de nagel en vijl voorzichtig in één richting. Vermijd heen en weer bewegingen om splijten te voorkomen.
 4. Let op de lengte: Stop regelmatig om de nagellengte te controleren. Vijl tot net voorbij de quick zonder deze te raken om pijn te voorkomen.

Slijp de nagels van je hond

Slijpapparaten bieden een geleidelijke manier om nagels te verkorten. Hier is een overzicht van hoe ze werken, welke types beschikbaar zijn en praktische tips voor veilig gebruik:

 1. Hoe slijpapparaten werken: Slijpapparaten werken door geleidelijk materiaal van de nagel te verwijderen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende modellen, waaronder elektrisch aangedreven en batterijgevoede varianten.
 2. Selecteer het juiste type slijpapparaat: Kies een slijpapparaat met de juiste korrelgrootte voor het nageltype van je hond. Grovere korrels zijn geschikt voor dikke nagels, terwijl fijnere korrels geschikt zijn voor kleinere, delicate nagels.
 3. Veilig gebruik: Laat je hond wennen aan het geluid van het slijpapparaat voordat je begint. Houd het apparaat lichtjes tegen de nagel en vermijd langdurig contact om oververhitting te voorkomen.

Train je hond voor het knippen van de nagels

Benadruk het belang van positieve associaties met nagelverzorging door je hond te trainen. Gebruik deze suggesties om het proces te introduceren:

 1. Start met aanraking: Laat je hond wennen aan het aanraken van zijn poten en nagels zonder directe verzorging. Beloon rustig gedrag met traktaties en lof.
 2. Geleidelijke introductie van tools: Introduceer langzaam de nagelknipper, vijl of slijpapparaat. Laat je hond de tools ruiken en positieve ervaringen associëren met hun aanwezigheid.
 3. Beloon positief gedrag: Prijs en beloon je hond na elke succesvolle sessie. Maak van nagelverzorging een plezierige ervaring om weerstand te verminderen.

Maak gebruik van professionele hulp voor het knippen van de nagels

Soms kan het beter zijn om professionele hulp in te schakelen voor het knippen van de nagels. Het kan geen kwaad om deskundig advies in te winnen.

 1. Deskundig advies: Professionals kunnen de nagels veilig knippen of alternatieve methoden aanbevelen op basis van de specifieke behoeften van je hond.
 2. Mogelijke gezondheidsproblemen: Een professional kan eventuele gezondheidsproblemen, zoals ingegroeide nagels, vroegtijdig identificeren en behandelen.

Maak gebruik van de juiste producten

Het is niet heel erg handig om simpelweg aan de slag te gaan met een simpele schaar. Schaf de juiste producten aan om het vijlen en slijpen niet alleen makkelijker maar ook veiliger te maken.

Voor en nadelen

Het verkennen van alternatieve methoden voor hondennagelverzorging brengt zowel voordelen als overwegingen met zich mee. Hier is een overzicht van de voor- en nadelen om eigenaren te helpen een weloverwogen beslissing te nemen op basis van hun hond en comfortniveau:

Voordelen:

 1. Minder Stress voor de Hond:
  • Alternatieve methoden, zoals vijlen en slijpen, kunnen minder stress veroorzaken bij honden die angstig zijn voor het knippen van nagels.
 2. Geleidelijke Verzorging:
  • Vijlen en slijpen bieden de mogelijkheid om nagels geleidelijk te verzorgen, waardoor eigenaren meer controle hebben over de lengte.
 3. Positieve Associaties Opbouwen:
  • Training voor nagelverzorging stelt eigenaren in staat positieve associaties op te bouwen, wat kan resulteren in een meer ontspannen ervaring voor de hond.
 4. Minder Risico op Bloedingen:
  • Met zorgvuldig gebruik van vijlen en slijpapparaten kan het risico op het per ongeluk knippen van de quick verminderen, waardoor bloedingen worden voorkomen.

Nadelen:

 1. Tijd en Geduld Vereist:
  • Alternatieve methoden kunnen meer tijd en geduld vergen, vooral bij het trainen van de hond of bij het gebruik van vijlen of slijpapparaten.
 2. Initiële Investering in Apparatuur:
  • Het aanschaffen van specifieke producten zoals nagelvijlen of slijpapparaten vereist een initiële investering, in tegenstelling tot het gebruik van traditionele nagelknippers.
 3. Mogelijk Oncomfortabel voor de Hond:
  • Sommige honden kunnen het geluid of de sensatie van vijlen of slijpen als ongemakkelijk ervaren, en het kan tijd kosten voordat ze eraan gewend zijn.
 4. Professionele Expertise Mogelijk Nodig:
  • Voor eigenaren die zich niet volledig zelfverzekerd voelen, kan het inschakelen van professionele hulp nodig zijn, wat extra kosten met zich mee kan brengen.

Voorkom het te kort afknippen van de nagels

Hoewel het heel belangrijk is om te weten wat je moet doen bij een bloedende nagel is het nog belangrijker om te weten hoe je de nagels goed moet onderhouden. Een paar kleine tips welke hiervoor kunnen helpen zijn:

 • Zorg ervoor dat je de trimmers vasthoudt met het mes aan de zijkant van de zenuwen van de hond zodat het snijvlak niet dieper komt dan je bedoelde.
 • Zorg ervoor dat je hond al heb getraind te genieten van het feit dat je aan z’n voeten zit voordat je daadwerkelijk gaat knippen.
 • Zorg ervoor dat je een goede nageltang hebt aangeschaft voor het knippen. Gebruik geen schaar of tang die niet bedoelt is voor het knippen van de nagels.

Mocht het er toch van zijn gekomen dat je te diep heb gesneden dan zal de hond altijd de pijn herinneren en dan zal je opnieuw moeten werken aan het vertrouwen van de hond. Maak je niet teveel zorgen, elke hondenliefhebber heeft dit helaas al een keer meegemaakt en het zal zeldzaam zijn als de bloeding niet vanzelf stopt.

Conclusie

In de schijnbaar eenvoudige handeling van nagelverzorging schuilt een wereld van keuzes en overwegingen voor hondenbezitters. Het verkennen van alternatieve methoden zoals vijlen, slijpapparaten en doordachte training biedt een scala aan mogelijkheden om nagelverzorging minder stressvol te maken voor zowel eigenaren als hun harige metgezellen.

Door de voordelen van geleidelijke verzorging, het opbouwen van positieve associaties en het verminderen van het risico op bloedingen af te wegen tegen de benodigde tijd en investeringen, kunnen eigenaren een weloverwogen keuze maken die past bij de behoeften van hun hond en hun eigen comfortniveau.

Of je nu kiest voor traditioneel knippen, vijlen, slijpen of professionele hulp, het ultieme doel blijft het welzijn van je trouwe vriend. Met zorgvuldige aandacht en liefdevolle aanpak kun je een gezonde nagelverzorgingsroutine creëren die bijdraagt aan de algehele gezondheid en geluk van je geliefde viervoeter. Dus, op weg naar gelukkige poten en gezonde nagels!

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet ik de nagels van mijn hond knippen?

De frequentie hangt af van de snelheid waarmee de nagels van je hond groeien. Over het algemeen wordt aanbevolen om het ongeveer om de twee tot vier weken te doen. Controleer regelmatig op tekenen van overmatige groei.

Wat als ik per ongeluk de quick van mijn hond knip en het begint te bloeden?

Oefen direct druk uit op de bloedende nagel met een schoon doek. Breng een koud compres aan en overweeg het gebruik van stollingspoeder. Als het bloeden aanhoudt, raadpleeg dan een dierenarts.

Hoe kan ik mijn hond trainen om nagelverzorging te tolereren?

Begin met het aanraken van de poten en nagels zonder verzorging. Beloon positief gedrag met traktaties en langzame introductie van nagelknippers of andere tools. Maak het een positieve ervaring voor je hond.

Welke alternatieve methoden zijn geschikt voor nagelverzorging?

Alternatieven zoals vijlen en slijpapparaten bieden een zachtere benadering. Kies geschikte tools, train je hond geleidelijk en beloon positief gedrag.

Zijn er specifieke producten die ik kan gebruiken voor nagelverzorging?

Ja, er zijn specifieke nagelvijlen en slijpapparaten voor honden beschikbaar. Merken zoals PetsGoods bieden betrouwbare producten. Zorg ervoor dat je geschikte tools gebruikt voor de grootte en gevoeligheid van je hond.

Klik om te stemmen!
[Totaal: 3 Gemiddeld: 5]
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] Zo kunnen zijn hun werk doen en zorgen voor een snellere stop van het bloeden. Houd een schoon doek op de bloedende nagel als je hond dat toelaat en verdraagt. read more […]