7 Tips Om Je Hond In De Winter Veilig En Warm Te Houden

Klik om te stemmen!
[Totaal: 1 Gemiddeld: 5]

Wanneer de temperatuur ’s nachts daalt hebben honden niet het voordeel dat ze iets uit de kast trekken om te dragen. Hoewel we soms mogen genieten van milde winters zullen honden het toch vaak koud hebben.

Verschillende hondenrassen reageren op verschillende manier op koud weer. Duitse herders houden van regen en sneeuw en maken van alles een speeltuin. Maar kortharige pups zoals Chihuahua’s zijn meestal hittezoekende raketten die graag in stapels donzige dekens willen graven. Een tocht stuurt hen op zoek naar onderdak. Koud weer kan je pup in het huis onprettig voelen, omdat ze hun buik niet warm krijgen. Hier kun je lezen hoe je je hond kan helpen om zich aan te passen aan de kou en zich te beschermen tegen mogelijke gevaren voor de winter.

Vermijd deze potentiële gevaren voor je hond in de winter

Net als elk seizoen biedt de winter unieke gevaren voor je pup. Pas op voor het volgende in de koude wintermaanden:

  • IJs en bevroren water: dun ijs is een reëel gevaar voor honden en puppy’s die zich misschien niet realiseren waar ze in stappen. Voorkom verdrinking en onderkoeling door je hond weg te houden van deze gebieden. Zelfs als het ijs dik genoeg is kan je hond de controle verliezen en een spier of ligament scheuren.
  • Antivries: zelfs een beetje antivries kan dodelijk zijn voor je hond. Het is dus belangrijk om deze spullen op slot te houden en let op eventuele lekkages. Het is ook nuttig om de symptomen van antivriesvergiftiging bij huisdieren te leren herkennen.
  • Koolmonoxide: wees uiterst voorzichtig met het achterlaten van je hond in een rijdende auto terwijl je sneeuw schept. Controleer je uitlaat om zeker te zijn dat deze niet is geblokkeerd.

Stimuleer de groei van de vacht

wintervacht hond warm

Probeer je hond rustig aan de buiten temperatuur te laten wennen. Dit stimuleert de vacht om dikker te worden er daardoor meer beschermend te zijn. Alleen honden die continue binnen blijven zullen niet goed beschermd zijn tegen de kou buiten.

Om je hond wat vaker buiten te krijgen en te zorgen dat ze een dikkere vacht krijgen kun je het beste beginnen om tijdens de herfst wat langere wandelingen te maken. Probeer in periodes van twee tot drie uur de gewenning op te bouwen. Zodra het te koud wordt kun je deze tijd beter beperken tot een half uur. Let wel, het gaat hier om gewenning van de buiten temperatuur. Het is dus niet de bedoeling dat je hond wordt blootgesteld aan teveel kou.

Geef je hond een trui (of jas)

hond in trui winter

Puppy’s kunnen minder goed tegen de kou omdat ze minder spier- en vetmassa hebben dan volwassenen. Spier en vet verhogen hun metabolisme en houden ze warm. De vacht van je puppy zal niet zo dik of lang zijn om bescherming te bieden. Kleine pups hebben minder lichaamsmassa om ook natuurlijke warmte te genereren en hebben vaak baat bij een trui of jas, vooral als ze naar buiten moeten voor hun behoefte. Leer je puppy of kleine hond om een trui te dragen zodat hij goed wordt beschermt.

Opzoek naar een trui of jas voor een hond?

Bescherm de poten van je hond

hond met sokken

Er is niks zo stijlvol als een hond met een trui en laarzen!  Nee, daar doen we het natuurlijk niet voor. Tijdens de winter kan de grond voor je hond heel erg koud zijn. Hierdoor kan hij heel veel last krijgen van zijn voeten en voetkussens. De kou kan zelfs zover doorslaan dat het schade kan opleveren. Pas op voor kleine sneeuw of ijsballen die tussen zijn tenen of haar kunnen komen. IJzige voetpaden kunnen ook heel naar zijn voor je hond, probeer deze zoveel mogelijk te vermijden zelfs met schoenen voor je hond. Wanneer je thuis bent kun je het beste zijn pootjes even schoonmaken en warm maken. Doe je dit niet? Dan kan je hond zijn poten gaan drooglikken en het zout opnemen, dit kan leiden tot hevige irritatie.

Je kan ook hondenschoenen kopen, dit voorkomt schade tegen strooizout en de kou.

Let op zijn vacht

hond vacht winter

Huisdieren ontwikkelen vaak een droge huid, doffe vachten en statisch gevuld haar in de winter als gevolg van de kunstmatige warmte van onze verwarming. Vraag de dierenarts of dierenwinkel of zij vetzuursupplementen hebben om de droogte effecten van winterweer tegen te gaan.

Het kammen van je pup kan de vacht ook statisch maken. In plaats daarvan kun je een kledinghanger gebruiken om de lading te ‘aarden’ en de statische elektriciteit te verwijderen.  Ga met de lange (gladde) onderkant van de (metalen) kledinghanger langs je hond. Ga van zijn nek tot staart en ga langs beide kanten. Vermijd zijn gezicht of andere gevoelige gebieden.

Pas het voedingsschema aan

hond voeding winter

Huisdieren blijven warm door brandstof te verbranden – het voedsel dat ze eten. Ze hebben meer calorieën nodig om meer lichaamswarmte te genereren, vooral als ze buiten zijn in het koude weer kunnen ze hier profijt van hebben. Puppyvoeding en “prestatie” –diëten bevatten meer calorieën, maar je moet wellicht ook de hoeveelheid verhogen, vooral als je hond veel buiten is.  Als hij niet alles eet in de geplande maaltijden verhoog dan de keren dat hij wordt gevoerd.

Wil je weten welke voeding jij moet geven aan je hond? Lees dat dan in ons blog: De basis van hondenvoer: Tips voor het voeren van je hond

Zorg voor een goede buiten opvang

hondenhok winter

Nat worden of in de koude wind zitten is voor niemand fijn, ook niet voor je hond. Hierdoor verliezen ze veel lichaamswarmte en worden ze vatbaar voor een aantal koude risico’s. Wanneer de vacht schoon, gekamd en droog blijft zal dit zorgen voor een fijne en warme luchtlaag naast zijn huid.

Honden die buiten moeten blijven moeten voorzien worden van een hondenhok of ander onderdak, zelfs tijdens gematigde temperaturen. Op die manier hebben ze de tijd om te wenen aan het slapen buiten en leren ze daar te schuilen voor de wind en regen.

Vermijd buiten plekken die te groot zijn. Buitenopvang moet slechts iets groter zijn dan het opgerolde huisdier, zodat de eigen lichaamswarmte de ruimte kan opvullen en hem warm kan houden. Heb je nog een puppy? Zorg dan voor een kleiner hondenhok, een hondenhok voor een volwassen hok zal veel te groot zijn.

Een verblijf in de garage helpt de wind en regen tegen te houden maar zal alsnog hond vriendelijk moeten worden gemaakt. Zorg ervoor dat je hond een eigen plek heeft om in te gaan zitten, zelfs een kartonnen doos kan hiervoor al goed zijn. Eventueel kan je een gloeilamp ophangen om te zorgen dat er wat warmte bij de hond komt. Je kan ook geweldige warmte hondenbedden voor je hond kopen.

Heb je geen goede plek buiten voor je hond? Dan moet hij binnen zijn wanneer het te koud wordt. Voor honden is dit rond de 5 graden en kouder. Ook moet de hond naar binnen wanneer het vies weer wordt, dus bij regen zal hij ook een binnen plek moeten krijgen. Zorg in ieder geval dat je goed voorbereid bent op het winterse weer.

Klik om te stemmen!
[Totaal: 1 Gemiddeld: 5]
Abonneer
Laat het weten als er
guest
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] Geen hondenbuggy maar toch wel zijn poten beschermen? Lees: 7 Tips Om Je Hond In De Winter Veilig En Warm Te Houden […]

trackback

[…] Heeft jouw hond last van de kou? Lees dan: 7 Tips Om Je Hond In De Winter Veilig En Warm Te Houden […]

trackback

[…] Wanneer de temperatuur ’s nachts daalt hebben honden niet het voordeel dat ze iets uit de kast trekken om te dragen. Hoewel we soms mogen genieten van milde … read more […]