Anaalklieren van je hond herkennen, behandelen en voorkomen

Klik om te stemmen!
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Er bestaan verschillende medische problemen die we nagenoeg specifiek kunnen toeschrijven aan honden. Eén van deze problemen heeft betrekking tot de zogenaamde anaalklieren. Het betreft hier twee zakjes die in de sluitspier van de anus zijn gelegen en nog wel eens voor problemen durven te zorgen. Deze anaalzakken zijn gevuld met een sterk ruikende vloeistof of pasta die normaal tijdig wordt geleegd door passerende ontlasting. In bepaalde gevallen kan het hierbij echter fout lopen waardoor de anaalklieren volledig worden gevuld en voor de nodige overlast kunnen zorgen. Ondanks het feit dat niet alle honden hier even veel last van ondervinden is het toch een probleem waar maar beter de nodige aandacht aan wordt geschonken.

Volle en / of ontstoken anaalklieren

Wanneer de anaalklieren niet regelmatig, automatisch worden geleegd kunnen ze vol raken. Het materiaal dat zich in deze buisjes bevindt kan indrogen wat er voor zorgt dat de anaalzakken in hun totaliteit niet meer geleegd kunnen worden. Een belangrijke oorzaak van overvolle anaalklieren is terug te vinden in diarree of te zachte ontlasting. Te slappe ontlasting kan er voor zorgen dat er te weinig druk ontstaat op de anaalzakken waardoor ze niet meer geleegd kunnen worden.

In bepaalde gevallen kan het gebeuren dat de anaalzakjes scheuren. Dit zorgt er voor dat de inhoud van deze zakjes terecht komt in het omliggende weefsel. Het gevolg is een vervelende ontsteking. Deze ontsteking zal altijd de eenvoudigste weg naar buiten zoeken waardoor er een bult onder de anus ontstaat. Deze bult kan in het ergste geval zelfs openspringen waardoor niet alleen pus, maar ook anaalzakinhoud vlak onder de anus naar buiten komt.

Welke symptomen wijzen op problemen met anaalklieren?

Een probleem met de anaalklieren kan bij je hond op verschillende manieren worden opgemerkt, namelijk:

  • Wanneer de anaalklieren overvol zijn zullen ze jeuk aan de anus van de hond veroorzaken. Het gevolg is dat je viervoeter gaat sleetje rijden. Ook wanneer je hond opvallend vaak aan de anus gaat likken of bijten kan dit wijzen in de richting van een probleem met de anaalklieren.
  • Indien er sprake is van een doorgebroken anaalklierontsteking kan er een open wondje onder de anus worden vastgesteld.
  • Anaalzakken die overvol zijn, zijn in principe eenvoudig te diagnosticeren. Dit gebeurt door het uitvoeren van een rectale palpatie. Een geoefende eigenaar van een hond waarbij dit probleem bekend is zal ook zonder veel problemen van buitenaf de overvolle anaalzakken kunnen voelen.

Hoe een probleem met de anaalklieren behandelen?

Er zijn gelukkig heel veel honden die slechts een enkele keer hinder zullen ondervinden van overvolle anaalklieren. In dat geval is het mogelijk om deze met de hand leeg te knijpen. Is er sprake van ontstoken anaalklieren? Dan zal de dierenarts altijd een kuur met antibiotica voorschrijven. Het is belangrijk dat deze kuur volledig wordt afgemaakt. Is er sprake van een anaalklierabces? Dan zal het abces (eventueel onder narcose) moeten worden gespoeld.

Problemen met anaalklieren beter voorkomen dan genezen

Het kan nooit honderd procent worden uitgesloten dat je hond op een zeker ogenblik geconfronteerd wordt met problemen met de anaalklieren. Wel zijn er heel wat zaken waar je als baasje rekening mee kan houden om het risico op problemen zo beperkt mogelijk te houden. Het is bijvoorbeeld algemeen bekend dat vezelrijke voeding kan helpen om de anaalklieren gezond te houden. Dit komt omdat de ontlasting door de vezels wat harder wordt waardoor de vloeistof uit de anaalklieren eenvoudiger mee naar buiten kan worden genomen.

Klik om te stemmen!
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties