Heeft Je Hond Last Van Verlatingsangst?

Klik om te stemmen!
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Even boodschappen doen en thuiskomen in een ravage. De buren die je bij de deur staan op te wachten of zelfs de woningbouw die gebeld is vanwege de geluidsoverlast. Wanneer een hond verlatingsangst heeft kan dit voor grotere problemen zorgen dan je had voorzien.

Een hond wil helemaal niet alleen zijn

Voor een hond is alleen zijn niet vanzelfsprekend. Dit verschilt zowel per het ras van de hond als de training die er voorafgaand gevolgd is of juist niet. Maar ook de plek waar je de hond in huis laat kan invloed hebben. Als er voortdurend mensen langslopen kan dit de trigger zijn om steeds te verwachten dat iemand binnenkomt.

Wanneer het heel stil in huis is zal de hond sneller op elk geluid reageren of als er geen kauwspeelgoed ligt zal de hond misschien wel de meubels kiezen om op te kauwen. Er is dus veel te doen om een hond te wennen aan alleen thuisblijven.

Er bestaat geen enkele hond die perfect is. Je koopt ze niet kant-en-klaar en wat je erin stopt krijg je altijd terug. Dat gezegd hebbende wil ik je graag meer vertellen over de invloed die jij als baasje van een prachtige viervoeter hebt.

Verlatingsangst herkennen? Dit zijn de verlatingsangst symptomen!

Je hebt het misschien al een beetje ondervonden. Een vermoeden en bent verder gaan zoeken naar de kenmerken van verlatingsangst. Dan lees je vaak dat je het merkt aan piepen, blaffen of springen en kauwen aan meubels.

Maar je moet ook begrijpen dat de angst om alleen te zijn ook op andere manieren te herkennen zijn. Wat dacht je van de behoefte in huis doen of de raskenmerken die tot uiting komen. De hond die ineens achter de katten aan gaat bijvoorbeeld.

verlatingsangst-symptomen-hond

Hoe los je verlatingsangst bij honden nu echt op. Het moet toch een keer klaar zijn hoor ik je denken. Helaas, daar gaat toch echt een training aan vooraf.

Soms is er zelfs meer dan een training voor nodig en ben je aangewezen op een specialist of kynologisch gedragstherapeut die je verder helpt met maatwerk.

Maar voor je deze kennis in huis haalt ga je natuurlijk eerst zelf aan de slag om een oplossing te vinden.

De omgeving heeft meer invloed dan je zou denken

Wat is de situatie waarin de hond in huis achtergelaten zal worden. Niet aan gedacht? Dan is dit het moment om eens een kijkje te nemen.

Woon je naast een drukke straat vol voetgangers, fietsers of waar veel auto’s langsrijden. Scherm het zicht dan wat af. Dat scheelt vaak al meer dan de helft.

De stilte in huis is ook een dingetje waardoor de hond sterk kan reageren op geluiden uit de omgeving. Is er ook voldoende te doen voor de hond?

Ga er namelijk niet vanuit dat een hond slaapt wanneer je weg bent. Een beetje afhankelijk van het ras is er soms een grote kauwbehoefte aan gevarieerde hondenspeelgoed. Jij gaat toch ook niet stil in een kamertje wachten tot je partner eens thuiskomt?

  • Kijk naar de plek waar de hond verblijf (visuele en geluidsprikkels)
  • Kijk naar de behoeftes van de hond die je achterlaat (kauwbehoefte)
hond-verlatingsangst-oplossen-met-training

Verlatingsangst oplossen met een goede training.

Als alles dat de hond kan afleiden uit huis is en je aan de behoeften hebt voldaan kan het trainen van de hond beginnen. Dit ga je natuurlijk stap voor stap doen.

Maak er bij voorkeur geen groot ritueel van. Een hond die super enthousiast en druk is achterlaten gaat namelijk niet werken. Maar een hond die rustig is en geen stresssignalen vertoont kun je prima trainen.

Je gaat natuurlijk eerst laten zien dat je ook weer terugkomt. Blijf daarom de eerste paar keer maar een aantal minuten weg. Dit kun je later (als dit goed gaat) verder uitbouwen. 

Lees ook: Een Hond Met Verlatingsangst Kun Je Helpen

Thuiskomen is net zo belangrijk als weggaan bij verlatingsangst training.

Jij bent misschien wel ontzettend trots dat het goed is gegaan. Logisch, je training heeft resultaat. Maar hou thuiskomen net als weggaan altijd rustig. Zo blijft het gewoon!

Enkele tips die je helpen om de training succesvol te maken voor thuiskomst zijn:

  • Blijf vooral rustig bij binnenkomst nadat je weggeweest bent.
  • Geef de hond pas aandacht als deze rustiger is geworden.

Voor het trainen van verlatingsangst zijn er verschillende hulpmiddelen te koop. Je kunt denken aan een bench. Door een kleed over de bench te leggen zorg je voor een rustige plek voor de hond. Een bench hoeft natuurlijk niet gesloten te zijn.

Andere hulpmiddelen die verkocht worden zijn de blafbanden. Deze zijn bij een hond met angst een absolute afrader! Je blokkeert met blafbanden namelijk de uiting. Een hond zal dan mogelijk andere manieren zoeken om stress te kunnen uiten.

Kies bij voorkeur voor het verarmen van prikkels en een goede training. Je inspanning zal absoluut beloond worden!

Heb jij ervaring met verlatingsangst?
Vertel erover! Geef hieronder een reactie.

Klik om te stemmen!
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Patrick Geurds
Patrick Geurds
2 jaren geleden

Mijne jankt alleen blaft niet