Hartproblemen Bij Je Hond

Klik om te stemmen!
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Bijzonder veel honden krijgen tijdens hun leven te maken met hartproblemen. Het is een beetje een algemeen kwaad dat zich op verschillende manieren kan uiten. Bij kleine honden worden er bijvoorbeeld vaak problemen vastgesteld met de hartkleppen terwijl grotere honden dan weer niet zelden geconfronteerd worden met hartspierziektes. Gelukkig is het tegenwoordig met de juiste medicatie mogelijk om honden met hartproblemen gedurende een lange tijd goed te behandelen. Ondanks het feit dat er bij honden sprake kan zijn van zowel een aangeboren als een verworven afwijking is het vooral deze laatste die het vaakst voorkomt.

Een vergroot hart bij een hond

Eén van de hartproblemen die op regelmatige basis kan worden vastgesteld bij honden is een vergroot hart. Verschillende aandoeningen kunnen hiervan aan de basis liggen. In eerste instantie kan er bijvoorbeeld sprake zijn van de ziekte DCM. Het betreft hier een hartspierziekte die er vaak voor zorgt dat het hart in haar totaliteit aanzienlijk wordt vergroot. Een andere situatie waarin een vergroot hart kan optreden is bij klepgebreken en aangeboren hartproblemen. In dit geval kan er wel worden vastgesteld dat slechts een deel van het hart is vergroot. Bij een vergroot hart kan er veelal worden vastgesteld dat de wanden van het hart net dunner en zwakker zijn. Dit is te wijten aan een afnemende functie van de hartspier.

Symptomen van hartproblemen

Wanneer er sprake is van een hartprobleem bij je hond zal je al snel kunnen vaststellen dat er enkele symptomen de kop op zullen steken. Jij als baasje van je hond weet uiteraard als geen ander hoe je hond normaal functioneert. Wijzigingen in diens karakter, maar ook in de lichamelijke ingesteldheid van je viervoeter zullen dan ook veelal snel opvallen. Wij hebben de belangrijkste symptomen die het gevolg zijn van een hartafwijking alvast even voor jou op een rijtje gezet:

 • Beduidend minder levenslustig, je viervoeter doet alles een stuk slomer
 • Je hond slaapt aanzienlijk meer dan voorheen
 • Een sterk verminderde eetlust
 • Last van kortademigheid
 • Een droge hoest
 • Een zwelling en pijn in de streek van de maag
 • Intolerantie voor warmte
 • Intolerantie voor inspanningen
 • Aanzienlijk meer dan 30 ademhalingen per minuut (30 is het gemiddelde)

Hoe wordt hartfalen bij een hond behandeld?

Op het ogenblik dat de uitgevoerde onderzoeken bij je hond hartfalen aan het licht hebben gebracht is het belangrijk dat er zo snel mogelijk met een gepaste behandeling kan worden begonnen. Ondanks het feit dat er tegenwoordig zeer goede behandelingen bestaan is het van belang om er rekening mee te houden dat je hond nooit helemaal zal genezen. De medicijnen die worden toegediend hebben dan ook vooral als doel om de levenskwaliteit en bovendien ook de levensverwachting van je viervoeter te verbeteren. De behandeling van honden die lijden aan hartfalen bestaat uit vier onderdelen, namelijk:

 • Een juiste hoeveelheid beweging
 • Een aangepaste voeding
 • Het toedienen van specifieke medicijnen
 • Therapietrouw

De impact van een hartprobleem op de levensverwachting

Het is erg lastig om op voorhand in te schatten welke impact een hartprobleem kan hebben op de levensverwachting van je trouwe vriend. Het spreekt voor zich dat een hartafwijking niet ongevaarlijk is, maar met de juiste medicijnen en door rekening te houden met een aangepaste levensstijl is het toch mogelijk om lang samen met je huisdier te kunnen genieten.

Klik om te stemmen!
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties