Inhoudsopgave
Bijzonder veel honden krijgen tijdens hun leven op een zeker ogenblik te maken met een bepaalde hoeveelheid jeuk. Jeuk is voor een dier bijzonder vervelend, zelfs nog meer dan voor mensen het geval is. Bovendien is het vaak erg lastig om een snelle diagnose te stellen omdat er heel veel verschillende oorzaken aan de basis van jeuk kunnen liggen. Uiteindelijk is het gelukkig wel nagenoeg altijd mogelijk om je viervoeter van die vervelende jeuk af te helpen.
De verschillende oorzaken van jeuk
Het optreden van een overmatige hoeveelheid jeuk bij honden kan te wijten zijn aan verschillende aandoeningen. In het merendeel van de gevallen is een erg klein diertje die we beter kennen als de vlo er echter verantwoordelijk voor. Eén enkele vlo die zich in de huid van een hond nestelt kan reeds zorgen voor een zeer ernstige, allergische huidontsteking. Omwille van deze reden zal de huisarts tijdens het uitvoeren van diens onderzoek dan ook altijd eerst controleren op vlooien. In principe is het ook voor jou als baasje echter eenvoudig mogelijk om dit in het oog te houden. Gebruikmaken van een speciaal vlooienkammetje kan op dit vlak immers reeds heel wat aan het licht brengen. Je zal namelijk niet alleen kunnen vaststellen dat de vlo op de kam blijft zitten, daarnaast zijn er ook zwarte vlooienpoepjes te vinden. Ondanks het feit dat de vlo verantwoordelijk is voor heel veel gevallen van jeuk bij je viervoeter kunnen ook andere aandoeningen er van aan de basis liggen, zoals:
- Andere parasitaire infecties zoals met name Demodex, Schurftmijt evenals Cheyletiella.
- Een schimmelinfectie die zich uit onder de vorm van kale, ronde plekken.
- Een voedselovergevoeligheid met Malassezia als gevolg.
- Atoptie (vergelijkbaar met hooikoorts of huisstofmijt)
Tot slot kan jeuk ook het gevolg zijn van bepaalde hormonale huidaandoeningen. Op dit vlak onderscheiden we hypothyreoidie van de Ziekte van Cushing. Dit is alles bij elkaar gezien echter de minst vaak voorkomende oorzaak van jeuk bij een hond.
Middel tegen jeuk bij honden
Wanneer je de jeuk bij je hond wil verzachten (en wie wil dat nu niet) is het eerst belangrijk om je dierenarts de oorzaak van de jeuk te laten vaststellen. In principe wordt er altijd volgens een vaste volgorde gewerkt. In eerste instantie zal er door de dierenarts immers een controle worden uitgevoerd die een aantal oorzaken moet zien uit te sluiten. Het gaat hierbij om vlooien, parasieten, mijten en schimmels. Wanneer blijkt dat één van deze oorzaken aan de basis liggen van het jeukprobleem bij je hond wordt hier meteen een passende behandeling voor opgestart waarna hij in geen tijd van zijn jeukprobleem is verholpen.
Heeft jouw hond last van jeuk? Probeer eens antibacteriële hondenshampoo
Zijn de bovenstaande oorzaken voor jouw hond niet van toepassing? In dat geval is het mogelijk dat er sprake is van een voedselallergie. Indien dit wordt vastgesteld wordt er voor gekozen om te starten met een eliminatiedieet. Het betreft hier een dieet op basis van één dierlijke eiwitbron evenals één koolhydraatbron. Dit zorgt er voor dat de voeding over een hypoallergeen karakter beschikt. In principe is de kans op een allergische reactie van je viervoeter dan ook bijzonder klein. Let op, een eliminatiedieet dient voor een periode van tussen de zes en acht weken te worden gegeven, zonder extraatjes. Eén verkeerd stukje voeding geven kan er voor zorgen dat de uitkomst van het dieet volkomen onbetrouwbaar wordt.
Allergietest bij honden met jeuk
Bieden de bovenstaande oplossingen geen uitweg? In dat geval is het een goede keuze om een allergietest te laten doen bij je huisarts. Je hond wordt dan uitgebreid getest op verschillende omgevingsallergenen. Het betreft hier niet alleen mijten en pollen, maar ook grassen. Blijkt uit één van deze onderzoeken dat je viervoeter daadwerkelijk allergisch is? In dat geval zal je verplicht zijn om te desensibiliseren. De behandeling van de jeuk bestaat er dan aldus in om je hond minder gevoelig te maken aan deze stoffen. Let op, dit kan vrij veel tijd in beslag nemen, tot wel 10 maanden. In totaal worden 70% van de honden op deze manier wel geholpen.