Een Blinde Hond – Hoe Komt Het En Hoe Ga Je Ermee Om

Klik om te stemmen!
[Totaal: 2 Gemiddeld: 4.5]

In bepaalde omstandigheden kunnen honden te maken krijgen met een al dan niet plots optredende blindheid. Verschillende oorzaken kunnen aan de basis liggen van deze blindheid. Het kan hierbij gaan om een erfelijke aandoening, maar er kan ook sprake zijn van een ziekte of de blindheid kan veroorzaakt worden door een ongeluk. Bovendien zijn er verschillende ziektes bekend die honden kunnen hebben die blindheid als gevolg kunnen hebben. Bekende voorbeelden op dit vlak zijn diabetes, groene staar evenals erfelijke ziektes zoals Progressieve Retinale Atrofie en SARDS.

Hoe ontstaat blindheid bij honden?

Blindheid bij honden kan heel wat verschillende oorzaken hebben. Zo kan ze het gevolg zijn van diabetes, maar kan er ook sprake zijn van groene staar, progressieve retinale atrofie evenals het bekende SARDS syndroom. In het merendeel van de gevallen wordt de blindheid van een hond echter veroorzaakt door grauwe staar. Wat veel mensen niet weten is dat dergelijke staar een erfelijke aandoening kan zijn welke vrij vaak voorkomt bij bepaalde rassen. Bekende voorbeelden op dit vlak zijn de Duitse Herder, de Cocker Spaniël, de Golden Retriever evenals de Labrador Retrievers. Uiteraard zijn dit niet alle rassen die te maken kunnen krijgen met staar waardoor het altijd belangrijk is om goed op de hoogte te zijn van de stamboom evenals de genetica van de hond vooraleer je deze adopteert of koopt.

Ouderdomscataract als oorzaak van blindheid?

Honden die ouder worden kunnen te maken krijgen met ouderdomscataract. Het betreft hier in principe een vrij normaal verouderingsproces van de lens in het oog. Veel mensen denken dat dit pas optreedt vanaf een erg late leeftijd, maar dat is niet correct. Ouderdomscataract verschijnt voor het eerst vaak rond de leeftijd van vijf à zes jaar, hetzij in een zeer milde vorm. De lichte, centrale vertroebeling in de lenskern zal door de eigenaar dan ook veelal zelden opgemerkt worden. De troebele lens zorgt er ook niet voor dat je viervoeter meteen blind wordt, hij ziet alleen alles een beetje troebel. De evolutie van ouderdomscataract verloopt in het merendeel van de gevallen zo traag dat je hond er zelden echt volledig blind van wordt. Doorgaans is de viervoeter dan immers al vredig gestorven.

Wat zijn interessante hulpmiddelen voor een blinde hond?

Wanneer je hond van de ene op de andere dag blind is geworden spreekt het voor zich dat dit voor hem een zeer grote aanpassing is. Een hond die plots blind wordt kan daar logischerwijs maar moeilijk aan wennen. Niet alleen loopt het arme dier overal tegenaan, daarnaast blaft hij ook verdurend als hij voelt of hoort dat er een andere hond aankomt en wil hij waarschijnlijk ook niet meer mee uit omdat hij zich onzeker voelt. Herken je één of meerdere van deze zaken bij jouw blind geworden hond? In dat geval kunnen de volgende hulpmiddelen interessant zijn:

  • Een halo in verschillende uitvoeringen
  • Een soort mutsje
  • Een antennehalsband

In het merendeel van de gevallen kiezen baasjes er voor om een halo aan te schaffen voor hun blinde hond. Het moet dan ook gezegd dat dit één van de meest interessante hulpmiddelen op de markt is. Door gebruik te maken van een halo krijgt je hond namelijk meteen terug heel wat zelfvertrouwen. De halo is in principe een bundel die wordt gewikkeld om de hals evenals de romp van de hond. Door deze manier van bevestigen kan er worden vastgesteld dat de halo fungeert als een soort van buffer. Zo worden het hoofd, de neus, het gezicht evenals de schouders beschermd tegen stoten of harde oppervlakken.

Klik om te stemmen!
[Totaal: 2 Gemiddeld: 4.5]
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties