Inhoudsopgave
Als goed baasje probeer je je hond zo goed mogelijk te trainen. Het feit alleen al dat je daarmee bezig bent is een goed teken. Let alleen op dat je het trainen zo effectief en effecient mogelijk doet. Er zijn veel kleine fouten in een training die onbelangrijk lijken maar het zal je verassen hoe groot het gevolg daarvan is. Hier zijn de 10 meest voorkomende fouten bij het trainen van je hond. Ben jij schuldig aan één van deze fouten?
1. Te lang wachten met trainen
Begin direct met het trainen van je hond. Dit begint al vanaf het moment dat je thuis komt met je puppy of asielhond. Welke leeftijd je hond heeft dat maakt niet uit. Het is belangrijk dat je niet wacht tot je hond ouder wordt of slechte gewoontes ontwikkelt. Een hond trainen is niet hetzelfde als gedrag trainen. Bij een hondenopleiding is het doel om het gedrag van je hond te vormen en je hond te leren hoe hij moet reageren op specifieke zinnen.
Jonge puppy’s zijn misschien niet direct in staat om geavanceerdere acties te leren maar je moet beginnen met het werken met een thuis training en basisopdrachten. In verloop van tijd zal je een diepere band creëren met je hond. Hij zal volwassen raken en gewend raken aan de routine van het trainen. Op dit moment kun je proberen leuke dingen proberen zoals behendigheidstrainingen.
2. Niet voldoende trainen
Het trainen van je hond is niet iets waar je zomaar mee stopt wanneer je er klaar mee bent. Je krijgt het beste resultaat als je de hond met regelmaat traint. Probeer één onderdeel te kiezen wat je wilt trainen en ga hier gedurende de week twee tot drie keer mee aan de slag. Elke sessie mag in dit geval 5 tot 10 minuten duren. Zoek elke keer leuke nieuwe dingen op voor je hond om te oefenen maar herhaal soms ook nog de oudere oefeningen die je hond al kan.
Een hond is nooit echt klaar met trainen. Idealiter zal je hond dus ook altijd blijven trainen. Een bijkomend voordeel is dat je hond het ook erg leuk vind en dat de band tussen jullie twee beter zal worden.
3. De “One-Size-Fit-All” aanpak
Verschillende honden zorgt voor verschillende trainingsmethodes. Het lezen van een boek is een goede start maar nooit het hele werk. Probeer van verschillende bronnen zoveel mogelijk informatie te krijgen.
Lees blogs, koop niet één maar een paar boeken en praat eens met die vriend die zoveel weet over honden. Vaak zal een hond op de ene methode beter reageren dan de ander. Om deze reden is het dan ook handig om zoveel mogelijk informatie te hebben en hieruit de beste aanpak te ontwikkelen. Geef niet snel op maar wees ook niet bang om dingen te veranderen als er iets niet werkt. Uiteraard blijft een goede puppy cursus een goede start.
4. Tegenstrijdigheid in de training
Consistentie reacties zijn cruciaal voor het trainen van je hond. Wanneer je inconsistent bent in je training zal je merken dat het je hond in verwarring kan brengen. Dit kan tot gevolg hebben dat je hond ongewenst gedrag gaat vertonen.
Even een makkelijk voorbeeld: Je hond mag niet op de bank zitten of liggen. Maar op een bepaald moment vind je het oké dat hij toch wel op de bank mag. Heel leuk natuurlijk maar de volgende keer dat je kwaad reageert omdat hij weer op de bank gaat zitten zal je hond dit niet begrijpen. Het is niet logisch wanneer hij wel of niet op de bank mag zitten.
Een ander voorbeeld is bedelen: Je hond zal ongetwijfeld een keer naar de tafel komen om te kijken of je iets zal geven. Zolang je dit blijft negeren of zelfs commando geeft om naar de mand te gaan zal dit goed komen. Je hond zal leren dat het niet is toegestaan om te komen bedelen bij de tafel. Wanneer iemand dan toch ineens een stukje geeft zal dit worden gezien als een beloning. En daardoor is al je training verdwenen.
5. Geen geduld bij de opvoeding
Een hondentraining kost tijd en elke hond leert in een ander tempo. Wanneer je hierdoor actief gefrustreerd raakt dan zal dat de training niet bevorderen. Sterker nog, het zal de training alleen maar erger maken als je hond ook gestrest raakt.
Als je hond moeite heeft om iets te leren kun je je afvragen of het wel het goede moment is om te oefenen. Vergeet niet dat een trainingssessie niet al te lang mag duren. Na 5-10 minuten is het eigenlijk al genoeg geweest. Daarnaast is het handig om de training positief af te sluiten. Probeer ook de training eventueel in te delen in hapklare stukken zodat je hond stap voor stap de gehele oefening leert.
Een ander voorbeeld van ongeduld komt ook vaak voor. Je vraagt je hond om te gaan zitten maar dat doet hij niet. Dus je vraag het nog een keer, en nog een keer. Dit kan wel doorgaan tot 5 keer hetzelfde commando. Uiteindelijk gaat de hond dan toch zitten en geef je de beloning. Dit kan de hond aanleren dat het commando slechts een suggestie is. Het beste kun je het commando roepen en even wachten op resultaat. Geen resultaat? Wacht even een paar seconde voordat je weer aandacht heb en ‘opnieuw’ kunt beginnen met het commando.
6. Harde discipline
De meeste hondentrainers zijn het ermee eens dat het gebruik van straf in hondentraining niet erg effectief is. In het algemeen zijn honden gevoeliger voor een positieve beloning dan een straf. Het gebruik van zogenoemde zachte ‘straffen’ zoals een spuitfles kan in sommige situaties nuttig zijn en hebben geen neiging om schade te veroorzaken. Andere dingen kunnen echter wel een gevaarlijke situatie veroorzaken. Methodes zoals schreeuwen, slaan en grijpen kunnen een paar gevolgen hebben:
- Ze kunnen een agressieve reactie van de hond veroorzaken, waardoor jij of andere mensen in gevaar komen
- Ze kunnen ervoor zorgen dat je hond angstig wordt
- Ze kunnen lichamelijke schade voor je hond veroorzaken
Als je toch denkt dat je hard handige methodes nodig hebt om je hond te trainen dan heb je het zeker mis. Het idee dat de mens standaard wordt gezien als ‘pack-leader’ komt voor uit een onjuist onderzoek naar honden en wolven. Probeer uit te zoeken hoe je hond je respecteert en bouw daarop verder.
7. Verkeerde timing
Je hond kan niet begrijpen dat hij iets goed heeft gedaan tenzij je het op een manier vertelt die hij kan begrijpen. Hier komt goede timing ten goede. Veel trainers raden aan om een klikker of een kort woord te gebruiken (zoals “ja”) om het gewenste gedrag aan te geven. Als dit goed gevolgd wordt door een traktatie of beloning zal je hond gauw begrijpen dat dit gewenst gedrag is. Dit mag echter niet te laat zijn want dan weet je hond niet meer waarom hij nou de beloning krijgt.
Ditzelfde geldt voor het straffen. Ondanks dat straffen moet worden vermeden of ten minste minimaal moet blijven willen sommige mensen dit alsnog toepassen. Let hierbij dan wel op dat je dit snel na de actie doet. Zo niet dan zal je hond niet begrijpen waarom hij wordt gestraft en dit koppelen aan een andere actie. Straf je je hond dus te laat omdat hij heeft geplast op de grond? Dan zal hij aangeleerd krijgen gestraft te worden wanneer er plas op de grond ligt. Maar dat leert je hond niet te snappen dat hij niet mag plassen.
8. Je hond roepen voor iets onaangenaams
Net zoals mensen is het voor een hond niet leuk om naar iemand toe te gaan wanneer je weet dat je gestraft wordt. Niemand wordt graag op het matje geroepen om dan geschreeuw aan te horen. Elke keer dat de hond naar jou toe moet komen om gestraft te worden zal je hond leren dat hij gestraft wordt wanneer je hem roept. Uiteindelijk ontmoedig je hiermee de wil om naar jou toe te komen. Een sterke herinnering is het belangrijkste middel van een hond om te leren. Dan wil je dus niet dat deze herinnering onprettig is.
Mocht je toch iets moeten doen wat je hond niet wil (zoals in bad of nagels knippen) ga dan gewoon naar hem toe en pak hem op. Als je boos bent geworden probeer dan eerst zelf kalm te worden voordat je een commando geeft aan je hond. Onthoud juist op dat moment dat een straf of schreeuwen niet helpt wanneer de actie al heeft plaatsgevonden.
9. Versterking van het verkeerde gedrag
Een van de meest voorkomende en onbedoelde fouten die je kunt maken tijdens de opvoeding van je hond is het versterken van verkeerd gedrag. Voorbeelden hiervan zijn: je hond troosten wanneer hij bang is, iets toelaten wanneer hij blaft of flink schreeuwen wanneer hij iets verkeerd doet.
Honden zijn sociale beesten en willen dan ook graag aandacht van je krijgen. Het geven van aandacht aan je hond kan een teken zijn dat hun huidige gedrag goed is en dat hij daar vooral mee door moet gaan. Voor een hond is zelfs negatieve aandacht ook fijne aandacht, het is toch beter dan niets. Het beste wat je dus kunt doen, wanneer je hond ongewenst gedrag vertoont, is het negeren.
Let op; als het ongewenste gedrag zelf belonend is, zoals het kapot kauwen van de meubels dan is negeren niet de beste oplossing. Probeer dan de aandacht van je hond te trekken naar een gezonde goede activiteit en beloon deze positief.
10. Situatie gedrag
Zoals vele andere hondeneigenaren zal je zoveel mogelijk thuis trainen. Hier is in eerste instantie niks mis mee maar kan later wel voor verwarring zorgen. Zodra jij je hond heb geleerd om bij het woord ‘Zit’ te gaan zitten in de woonkamer zal dit ook het gedrag zijn dat hij uitvoert. Als je dus samen in het park bent of buiten loopt kan het woord ‘Zit’ verwarrend zijn.
Om dit te voorkomen is het handig om zoveel mogelijk te trainen op andere locaties. Oefen de ‘Zit’ ook buiten of bij andere. Zo voorkom je verwarring.
Daan lanceerde DeHondenwereld.nl, waar praktische inzichten over honden gedeeld worden. Samen met Kyra bieden we nuttige tips voor hondenouders, van opvoeding tot productkeuzes. Of je nu nieuw bent in deze wereld of ervaren, ontdek eenvoudige adviezen en verken de hondenwereld samen met ons! 🐾