Oplossing voor blaffende hond

Klik om te stemmen!
[Totaal: 2 Gemiddeld: 4]

Blaffen is voor een hond heel normaal. Toch kan het door het baasje evenals door andere mensen als storend gedrag worden aanzien. Het gebeurt dan ook niet zelden dat blaffende honden wordt gestraft. Dit is echter absoluut niet de juiste manier om een blaffende hond te benaderen, in tegendeel. Als baasje begrijpen waarom je hond op dat ogenblik blaft is de sleutel tot het oplossen van het probleem. Op deze manier kan je het blaffen van je hond inperken zonder dat hij (of zij) er een slecht gevoel door krijgt. Hoe je dat precies kan doen en waarom honden nu precies zoveel blaffen kom je te weten op deze pagina.

Waarom blaffen honden?

In eerste instantie is het belangrijk om te begrijpen waarom honden blaffen. Veel mensen vinden het vervelend wanneer een hond continue blaft, maar we hebben er geen probleem mee dat wij als mens continue en vaak hard praten. Is er een verschil? Eigenlijk niet? Wij als mensen praten om iets duidelijk te maken aan anderen of in het ergste geval om ruzie te maken. Dit geldt ook voor een hond. Een hond die blaft wil bepaalde gevoelens uiten, iets duidelijk maken of zorgen voor een afschrik effect tegenover bijvoorbeeld andere honden die hij niet leuk of eng vindt. Het blaffen bestraffen is dan ook geen correcte aanpak. Het is vooral belangrijk om als baasje te begrijpen waarom je hond blaft en daar op in te spelen. Zo krijgt je hond niet het gevoel dat zijn emoties worden genegeerd (we zouden dit als mens ook niet fijn vinden), maar kan het geblaf toch heel wat minder worden.

hond-blaffen

Bestaat er een oplossing voor een blaffende hond?

Er zijn zeker en vast oplossingen om een hond te doen stoppen met blaffen of hem in ieder geval uitsluitend te doen blaffen wanneer hij daar een commando toe krijgt. Veel mensen leren hun hond bijvoorbeeld het commando ‘spreek’ aan. Dit zorgt er voor dat je hond in bepaalde gevallen, bijvoorbeeld wanneer hij naar buiten moet zijn stem kan laten horen. Je kan er echter niet omheen dat een hond zich ook in andere gevallen laat horen. Zoals reeds aangegeven in een eerder stukje op deze pagina is het dan vooral belangrijk om te begrijpen waarom je hond blaft. Heeft hij honger? Geef hem eten en het blaffen zal stoppen. Verveelt hij zich? Maak dan even een wandeling of laat hem wat spelen in de tuin. Vergis je niet, een hond die blaft heeft veelal iets nodig of wil iets duidelijk maken aan zijn baasje. Hij doet het dus niet om vervelend te doen, maar om een oplossing te vinden voor zijn of haar probleem.

Mijn hond blaft om alles, is dat normaal?

Het is ondertussen wel duidelijk dat blaffen voor een hond vrij normaal is. Hij vindt het even normaal als wij het als mens normaal vinden dat we praten. Dit betekent echter niet dat het fijn is wanneer je hond echt om alles blaft. Leer hem daarom op een andere manier om aandacht te vragen. Een hond die naar buiten wil en daarom blaft zal zich niet alleen laten horen, maar kan bijvoorbeeld ook met z’n pootje aan de deur of het raam krabben. Een hond die wil spelen kan niet alleen blaffen, maar kan z’n speeltje ook naar jou brengen om het weg te gooien. Je kan je hond perfect aanleren om in bepaalde situaties niet te blaffen, maar op andere manieren om aandacht te vragen. Het spreekt echter voor zich dat je hier wel de nodige tijd voor moet voorzien.

Mijn buren klagen over mijn blaffende hond, wat nu?

Het komt zeer vaak voor dat een hond die alleen thuis is continue gaat blaffen. Dit is niet vervelend voor jou als baasje omdat je op dat ogenblik buitenshuis bent, maar de buren kunnen er horendol van worden. Dit is wel een belangrijk probleem dat de nodige aandacht verdient. Je hond kan in deze situatie om verschillende redenen continue blaffen. Misschien verveelt hij zich gewoon en wil hij op deze manier zijn ongenoegen uit, maar het kan ook gebeuren dat hij zich niet veilig of eenzaam voelt. Vooral bij jonge honden is het belangrijk om ze te leren alleen zijn. Je hond zal dan begrijpen dat je niet altijd thuis kan zijn, maar je na het werk wel gewoon terugkomt. Om er zeker van te zijn dat een hond zich niet verdrietig of achtergelaten gaat voelen is dit erg belangrijk. Voelt een hond zich beter op z’n gemak als hij alleen thuis is? Dan zal je merken dat het geblaf vanzelf minder wordt.

Klik om te stemmen!
[Totaal: 2 Gemiddeld: 4]
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties