De Mijlpalen In Het Eerste Jaar Van Je Puppy

Klik om te stemmen!
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Een nieuwe hond kan zeer spannend zijn, zeker als het je eerste hond is, zo zal je hond allerlei mijlpalen bereiken die voor jou en je hond nog onbekend zijn. Dit alles in een rap tempo.

Vanaf puppy tot volwassen hond zijn er veel momenten die je hond vormen tot het karakter die ze later vertonen. Leuke herinneringen, minder leuke herinneringen en uiteraard de vele wandelingen samen.

Het exacte pad dat een hond doorloopt van puppy kan bij elke hond net even anders zijn, maar één ding is zeker, bij de tijd dat je hond 2 jaar is heeft hij negen zeer duidelijke puppy mijlpalen bereikt. Weten welke dat zijn en wat je kan verwachten? Mooi, want wij hebben ze even op een rij gezet:

De dag van de adoptie

Dit is waarschijnlijk de belangrijkste dag in het leven van je puppy, en natuurlijk ook belangrijk voor jou als kersverse hondenbezitter. Dit is de tijd waarin ze zelf het huis moeten verkennen, en waarop je ze introduceert aan alle nieuwe speeltjes die ze krijgen.

Natuurlijk heb je alles netjes voorbereid en ben je voorzien van zaken zoals een bench, kussen, mand, voederbak, voeding en kauwspeelgoed (je kan natuurlijk ook je meubels beschikbaar stellen 😉).

Deze dag, en eigenlijk de komende dagen, vergen veel geduld. Je nieuwe puppy kan natuurlijk nooit direct begrijpen wat de bedoeling is van deze ervaring. Hij kan de regels nog niet kennen en zal hierdoor een beetje gestrest kunnen zijn.

Wees duidelijk in wat je wil, maar geef vooral voldoende liefde.

Tip: lees ons blog, de eerste 24 uur met je puppy.

De mijlpalen in het eerste jaar van je puppy 1

Eerst keer met je puppy naar de dierenarts

Eigenlijk heel logisch, je moet naar de dierenarts. Een puppy zal vaccinaties nodig hebben dus je moet sowieso langs. Een bijkomend voordeel is dat je weet waar je wezen moet voor het geval dat het een keer nodig is.

Vergeet vooral niet alle papieren mee te nemen die je hebt gekregen tijdens de adoptie. Een hond krijgt zijn eerste vaccinaties tijdens hun 7de week. Dus als je puppy ouder is dan zijn zal hij de eerste kuur al hebben gehad.

De volgende kuur komt bij 10 weken. Bekijk vooral even het puppy-vaccinatieschema zodat je weet wanneer je moet vaccineren.

Het einde van de zindelijkheidstraining

Nog druk bezig met de zindelijkheidstraining? Hou vol. Over het algemeen is een hond zindelijk bij maand twee tot drie.
Een paar kleine tips:

  • Train je hond regelmatig en consistent. Een goede training is het halve werk (en dan hebben we het niet enkel over de zindelijkheidstraining.
  • Zorg ervoor dat een plasje niet wordt misbruikt om aandacht te krijgen. Dus, ben je zijn ongelukje aan het opruimen? Maak dan geen contact met je hond. (Ook niet straffen dus!)
  • Vier de momenten dat het wel lukt, zo krijgt je puppy een positief signaal op het juiste moment.

Lees het blog: je hond zindelijk krijgen met een bench.

Beginnen met de socialisatie

Wanneer kan je het beste beginnen met socialisatie? Het antwoord is eigenlijk simpel, na de 7de week kan je al beginnen. Dan heeft hij namelijk de eerste vaccinatieronde al gehad.

Een puppy leert het beste te socialiseren met andere honden tot ze drie maanden zijn. Zorg er dus voor dat je dit traint vanaf week 7 tot en met maand 12.

Natuurlijk moet je daarna ook nog ermee bezig blijven, maar tussen week 7 en 12 kunnen ze het beste leren.

Geen idee hoe je het beste je hond kan laten socialiseren? Ga naar een puppycursus, of ga vooral langs familieleden die een hond hebben. Ook kan het helpen om naar een hondenpark te gaan en daar even een tijdje rond te lopen.

Ze verliezen hun eerste tandjes

Ook honden hebben melktanden en ook zij zullen deze vervangen voor een nieuw setje ‘volwassen’-tanden.

Het verliezen van de melktanden begint rond de vierde maand. Je zal de tanden niet heel veel tegen komen, deze slikken ze over het algemeen door.

Rond de zevende maand zal er een niet set tanden zijn doorgekomen. Het volwassen set tanden. Het is dan ook handig om rond dit moment te leren zijn tanden te poetsen.

Reageren op hun eigen naam

Over het algemeen duurt het vier maanden voordat een hond door heeft wat zijn naam is. Dit gaat eigenlijk vrijwel vanzelf, hier hoef je geen specifieke training voor te volgen (buiten het feit omdat je natuurlijk al bezig bent met het trainen van je puppy.

Kleine tip: zorg dat je (zeker in het begin) consistent blijft met zijn naam en vermijd afkortingen of andere bijnamen.

De mijlpalen in het eerste jaar van je puppy 3

De castratie of sterilisatie

Een puppy kan al na acht weken worden gesteriliseerd of gecastreerd.

Toch komt het vaker voor om dit te doen tussen de zesde en negende maand. Dit heeft ook de voorkeur.

Het beginnen met de puppycursus

De puppycursus is voor iedereen een aanrader, ook als je al een training thuis hebt gedaan. Rond maand zeven is een hond er klaar voor om te trainen met andere honden. Dit is goed voor de socialisatie en voor het leren van gehoorzaamheidscommando’s als ‘zitten’, ‘blijven’ en ‘af’.

Je hoeft niet zitten wachten tot je hond zeven maanden is. Je kan in principe thuis al aan de slag gaan met het trainen. Hierdoor zal je hond alleen maar beter reageren wanneer hij volwassen wordt.

De allereerste verjaardag

De grootste mijlpaal van het hele jaar, de verjaardag! Als het goed is heb je ondertussen alle bovenstaande mijlpalen al gehad en heb je (hopelijk) een goed getrainde hond in huis. Nu ben je dus helemaal klaar als hondeneigenaar.. toch?

Nee tuurlijk niet, de tienerjaren van een hond zal ook nog aardig wat van je aandacht eisen.

De mijlpalen in het eerste jaar van je puppy 4

De allereerste verjaardag

De grootste mijlpaal van het hele jaar, de verjaardag! Als het goed is heb je ondertussen alle bovenstaande mijlpalen al gehad en heb je (hopelijk) een goed getrainde hond in huis. Nu ben je dus helemaal klaar als hondeneigenaar.. toch?

Nee tuurlijk niet, de tienerjaren van een hond zal ook nog aardig wat van je aandacht eisen.

De mijlpalen van een volwassen hond

En nu? Helemaal niks meer? Er komen nog zat mijlpalen, maar die zijn voor elke volwassen hond weer anders. De eerste keer een marathon rennen, de eerste keer dat er een gezinsuitbreiding is of wellicht een nieuwe hond in het huis.

Wat het ook is, geniet er van!

Klik om te stemmen!
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties