Puppy Ontwikkeling: Van Week 10 Tot 2 Jaar

Klik om te stemmen!
[Totaal: 11 Gemiddeld: 4.4]

Ook al ziet hij er misschien volwassen uit, de ontwikkelingsstadia van puppy’s duren van de geboorte tot een jaar of zelfs twee voordat hij als volwassen hond wordt beschouwd. De grootste veranderingen in puppyontwikkeling vinden plaats vanaf de geboorte tot de leeftijd van twaalf weken.

De jeugdperiode van je puppy

De juveniele puppyperiode begint over het algemeen op de leeftijd van tien weken en duurt tot de puberteit en het begin van geslachtsrijpheid. Het is in deze periode dat puppy’s de consequenties van gedrag leren en bepalen wat het meest geschikt is voor bepaalde omstandigheden.

Puppy’s op deze leeftijd hebben grenzeloze nieuwsgierigheid, verbitterde koppigheid en enthousiaste genegenheid. Neem aan dat je puppy alles begrijpt en je zult niet teleurgesteld zijn, dit is het ideale moment om te beginnen met trainen.

Bijna elk moment van ontwaken wordt doorgebracht in het spel, wat niet alleen heel leuk is voor de puppy’s maar ook een goede oefening is voor het leven van honden. Puppy’s leren belangrijke hondenactiviteiten te doen zoals, jagen, rennen, bijten en vechten. Sociale vaardigheden en hondenetiquette worden geleerd door interactie met nestgenoten en moeder. Puppy’s leren hun beet te remmen wanneer ze door elkaar worden gebeten en leren de taal van de hond. Door middel van spel ontdekken ze dominante en onderdanige houdingen en bereiden ze zich voor op het leven in de wereld.

10-16 weken: De rebelse pup

Puppy’s testen hun grenzen tijdens deze periode van een paar dagen tot enkele weken. Deze honden dagen eigenaren uit om te zien wie de baas is en elke training die ze hebben geleerd lijkt te zijn ‘vergeten’. De pup is in dit stadium te vergelijken met een rebelse tiener.

Een deel hiervan heeft te maken met kinderziektes. Pups verliezen melktanden vanaf ongeveer drie maanden oud. Er kan ongemak ontstaan als de permanente tanden losbarsten en puppy’s meer geneigd zijn om op alles en nog wat te kauwen om de pijn te verlichten.

Dit gedrag kan ook worden beïnvloed door hormonen. In tegenstelling tot veel andere soorten kan het testosteronniveau van een mannelijke pup vanaf de leeftijd van 4 tot 10 maanden vijf keer hoger zijn dan dat van een volwassen hond. Op deze manier herkennen volwassen honden dat het om een jongere hond gaat en dat hij moet leren hoe het gaat in het honden leven. De volwassen honden zorgen ervoor dat de jonge hond is opgevoed voordat hij te groot is geworden.

Zelfs pups die gesteriliseerd en gecastreerd zijn kunnen de “Oh ja? Wat maakt mij dat uit”-houding ontwikkelen. Eigenaren die alles goed hebben gedaan kunnen deze moeilijke, frustrerende fase nog steeds meemaken. Dus zorg dat je de hond aan de lijn houd en onder controle. Bied consistente en geduldige training en zeg tegen jezelf: “hij test mij, het zal beter worden.”.

Vier tot zes maanden

Pups groeien zo snel gedurende deze periode dat je elke dag veranderingen opmerkt. Je pup kan je niet alleen testen en uitdagen, maar dit is ook de periode waarbij ze ontdekken waar ze staan in de rest van de roedel. Er wordt wat gekibbeld en gevochten, dit doen ze om dominantie te bepalen. Het is een honden regel dat de oudere dieren de pup willen limiteren en aangeven wat de grenzen zijn. In feite neemt het testosteronniveau van een on-gecastreerde mannelijke pup toe bij de 4de of 5de maand.

Puppy’s kunnen in deze periode soms ook een andere fase van angst ervaren. Het kan tot een maand duren en het kunnen er meer dan één zijn. Vooral bij honden van de wat grotere rassen kan dit veel voorkomen. Dit is heel normaal en niets om je zorgen over te maken. Het gaat gepaard met de groeispurt en zal zich kenmerken door wat lichte agressie, beschermd gedrag voor zijn speeltjes en het territorium. Zorg ervoor dat je het angstige gedrag niet met meer aandacht beloont, en weet hoe je met je puppy moet omgaan. Juist om deze reden is het dan ook raadzaam om een training te volgen zodat je weet waar je aan begint, deze fase kan heel bepalend zijn. Het is het beste om de angst te negeren.

Jeugd: zes tot twaalf maanden

Het grootste deel van de groei van de pup eindigt in deze periode maar hij kan doorgaan met het verkrijgen van spiermassa en lichaamsgewicht. De vacht van de pup wordt vervangen door een volwassen vacht.

Het testosteronniveau bij mannelijke pups stijgt 5 – 7 keer hoger dan bij een volwassen hond bij de leeftijd van 10 maanden en daalt geleidelijk tot een volwassen niveau binnen 8 maanden. Dit herinnert de volwassen honden eraan dat het om een pup gaat die nog altijd op z’n plaats moet worden gezet. Het kan dus voorkomen dat er aanzienlijk meer contact is tussen een volwassen en jouw pup in deze tijd. Vrouwelijke pups kunnen al vanaf maand 5 of 6 in de oestrus terechtkomen en jongens beginnen in deze periode geïnteresseerd te zijn in seks.

Puppies op deze leeftijd lijken te exploderen met hoge energie en zullen het goed doen met gestructureerd spelen en oefenen. Training en voortdurende socialisatie zijn van vitaal belang om ervoor te zorgen dat jouw hond zich beleefd kan gedragen met andere honden, katten en mensen van alle groottes, leeftijden en uiterlijk.

Sociale volwassenheid: tussen één en twee jaar

Afhankelijk van het ras zal je hond op deze leeftijd fysiek volwassen zijn. Kleine honden zijn veel eerder volwassen dan een grotere hond. De sociale volwassenheid van een pup kan ook afhankelijk zijn van zijn of haar ervaring met andere dieren. Socialisatie en training blijven gedurende het hele leven van je hond een belangrijk onderdeel. Het continue blijven trainen en oefenen is een vitaal onderdeel voor elke hond, jong of oud.

Klik om te stemmen!
[Totaal: 11 Gemiddeld: 4.4]
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Nicole
Nicole
2 jaren geleden

Hoi mijn pup Luna van 21 weken begin opeens heel de nacht in de bench te blaffen
Dit heeft ze nooit gedaan weten jullie waar dat aan kan liggen(angst)?