Alles Wat Je Moet Weten Over Een Muilkorf Voor Honden

Klik om te stemmen!
[Totaal: 4 Gemiddeld: 4.8]

Voor velen onder ons is een muilkorf maar een angstaanjagend ding. Niet alleen dat, maar het is ook zielig en vervelend voor de hond. Toch? Niet altijd, en het is lang niet altijd zo dat dit enkel wordt gebruikt omdat je geen zin heb om je honden op te voeden. Integendeel zelfs. 

Wat is een muilkorf?

Een muilkorf voor honden is een korf of band voor om de snuit van de hond. Sommige mensen vinden dat een muilkorf bij een hond er heftig uitziet, maar het kan een handig hulpmiddel zijn. Niet iedere hond heeft natuurlijk een muilkorf nodig, maar in sommige gevallen kan het echt een uitkomst bieden. Hieronder vind je problemen waarvoor je een muilkorf kunt gebruiken, welke soorten er zijn en hoe je jouw hond eraan laat wennen.

Waarom een muilkorf?

Een van de bekendste redenen voor de aanschaf en gebruik van een muilkorf is bijten. Als een hond bijt kan dit erop wijzen dat hij zich angstig voelt en het bijten gebruikt als verdediging. Het bijtgedrag kan ook voorkomen wanneer je hond een sterke jachtdrift heeft. Wanneer je hond een keer heeft gebeten is de kans groter dat hij dit weer zal doen dan wanneer je hond nog nooit heeft gebeten. Om nare verwondingen te voorkomen kun je een muilkorf gebruiken. Het is natuurlijk belangrijk om uit te zoeken wat je hond zo angstig maakt en hem hier goed in te begeleiden.

Lees ook: Effectieve tips om je hond bijten af te leren

Wanneer je hond bij het minste of geringste blaft kan dit ontzettend frustrerend zijn en soms zorgen voor problemen met de omgeving. Door te blaffen probeert je hond je iets duidelijk te maken. Wanneer je een muilkorf gebruikt tegen het blaffen zal het blaffen misschien afnemen, maar zal de hond op een andere manier proberen zijn boodschap over te brengen. Probeer er dus altijd achter te komen wat de reden is dat je hond zoveel blaft.

Lees ook: Oplossing voor blaffende hond

Sommige honden zijn echte alleseters, maar dan ook echt alles. Een bekend probleem is het eten van poep door honden. Er zijn echter ook honden die oneetbare voorwerpen en (voor de hond) giftige levensmiddelen eten. Dit is natuurlijk erg gevaarlijk voor de gezondheid van je hond. Het afleren van ongewenst eetgedrag is vaak lastig, maar het gebruik van een muilkorf kan hierbij helpen. Door de muilkorf ben je er zeker van dat je hond geen schadelijke middelen binnen krijgt en kun je opnieuw het gewenste gedrag proberen aan te leren.

Lees ook: Wat mogen honden niet eten

Verschillende soorten muilkorven

Wanneer je een muilkorf wil gaan gebruiken kun je kiezen uit verschillende soorten. Zo is er de nylon muilkorf: een stevig bandje voor om de snuit van je hond, die bevestigd wordt met een bandjes achter de oren. Door dit bandje wordt de bek van de hond helemaal gesloten, wat handig is tegen bijten, blaffen en eten. Doordat de nylon muilkorf de bek helemaal sluit is drinken en hijgen ook niet mogelijk voor de hond. Deze muilkorf is dus niet geschikt voor warme dagen of lange wandelingen.

Dan is er ook nog de leren muilkorf met een hele duidelijke “korf” waar de bek van de hond in gaat. Bij de juiste bevestiging kan de hond niet meer bijten. Door de ruimte in de korf is er bewegingsruimte voor de bek om te hijgen en te drinken. De leren muilkorf is daarmee iets comfortabeler voor de hond dan de nylon muilkorf. Een muilkorf met “korf” is, naast leer, ook in andere materialen verkrijgbaar zoals kunststof. Voor optimaal effect is het natuurlijk belangrijk dat de muilkorf goed passend is en niet kan afglijden of verschuiven. De muilkorf moet natuurlijk ook niet te strak zitten.

Waar moet je rekening mee houden bij het kiezen van een muilkorf?

Bij het uitkiezen van een muilkorf is het belangrijk om te letten op de maat en het draagcomfort. Kies de muilkorf uit alsof je hem zelf zou moeten dragen voor een paar uur per dag. Dan wil je natuurlijk geen knellende of schurende bandjes. Voor de juiste maat moet je het breedste gedeelte van de snuit meten (net onder de ogen) en de afstand van de basis van de neus (net onder de ogen) tot het puntje van de neus.

Periodiek controleren van de muilkorf

Na de aanschaf van een muilkorf is het van groot belang om deze regelmatig te controleren op slijtage, beschadigingen of ongemakken voor de hond. Een goed passende muilkorf die in goede staat verkeert, zorgt niet alleen voor effectiviteit, maar ook voor het comfort van je hond. Hier zijn enkele aspecten waarmee je rekening moet houden bij het periodiek controleren van de muilkorf:

  • Inspectie van het materiaal: Controleer regelmatig of het materiaal van de muilkorf nog in goede staat verkeert. Zowel nylon als leer kunnen na verloop van tijd slijten, vooral bij dagelijks gebruik. Scheuren, losse stiksels of andere beschadigingen kunnen de effectiviteit van de muilkorf verminderen en ongemak veroorzaken voor de hond.
  • Bevestigingsmechanisme: Controleer de sluitingen, gespen of andere bevestigingsmechanismen om er zeker van te zijn dat ze nog stevig en goed functionerend zijn. Een goed werkend bevestigingsmechanisme zorgt ervoor dat de muilkorf op zijn plaats blijft en voorkomt dat de hond deze kan afwerpen.
  • Pasvorm: Let op of de muilkorf nog steeds goed past. Soms kan het nodig zijn om de maat aan te passen naarmate de hond groeit of verandert. Een te strakke muilkorf kan ongemak veroorzaken, terwijl een te losse muilkorf zijn doel kan missen.
  • Comfort voor de hond: Observeer het gedrag van je hond tijdens het dragen van de muilkorf. Als je merkt dat je hond ongemak of irritatie vertoont, is het belangrijk om te onderzoeken wat de oorzaak kan zijn. Misschien is er iets aan de muilkorf dat wrijving veroorzaakt of drukpunten creëert.
  • Reiniging: Houd de muilkorf schoon door regelmatig vuil, modder of andere verontreinigingen te verwijderen. Sommige muilkorven kunnen in de wasmachine worden gewassen, terwijl andere wellicht handmatige reiniging vereisen. Een schone muilkorf voorkomt huidirritaties en zorgt voor een hygiënische gebruikservaring.

Je hond trainen met de muilkorf

Je wil natuurlijk dat je hond de muilkorf niet gaat zien als straf of vervelend voorwerp, maar hoe ga je dit aanpakken? Laat je hond eerst voorzichtig kennismaken met de muilkorf. Doe dit door de muilkorf op een enthousiaste manier te presenteren, zoals je bij speelgoed zou doen, en je hond er aan te laten ruiken. Probeer daarna of je hond zijn neus in de muilkorf wil steken en beloon hem hiervoor. Zo kun je langzaam opbouwen naar het volledig bevestigen van de muilkorf. Doe dit op een zachte, rustige manier en blijf lief en enthousiast alsof je hond een nieuw trucje leert. Ook hierna beloon je de hond weer.

Klik om te stemmen!
[Totaal: 4 Gemiddeld: 4.8]
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties