Bijt Jouw Hond In Meubels? 10 Tips Om Je Meubels Te Beschermen

Klik om te stemmen!
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Voor sommige honden is het de normaalste zaak van de wereld. Gewoon lekker op de bank ploffen en daar liggen naast het baasje. Of in de favoriete stoel gaan liggen om bij de familie te zitten.

Het is natuurlijk harstikke leuk als je hond ook overal op en bij mag, maar dat wil toch wel voor slijtage zorgen van je dure meubilair. De makkelijkste oplossing? Zorg dat je hond niet overal op mag. Maar wat als je het prima vindt dat je hond op bank mag maar toch weinig slijtage wilt? Hier zijn 10 simpele manieren om te zorgen dat je hond wel op het meubilair mag zonder alles te beschadigen.

Waarom Kauwen Honden op Meubels? Een Diepere Blik op Gedrag.

Honden die hun tanden in meubels zetten, het is een uitdaging die veel eigenaren herkennen. Maar waarom doen ze dit eigenlijk? Laten we een diepere duik nemen in het gedrag van onze harige vrienden en proberen te begrijpen wat er zich achter dit kauwgedrag verschuilt.

1. Verveling en Gebrek aan Stimulatie
Onze honden zijn intelligente wezens die net als wij behoefte hebben aan mentale en fysieke uitdagingen. Wanneer ze zich vervelen of niet voldoende gestimuleerd worden, kan kauwen een manier zijn om de tijd te doden. Het is essentieel om hun omgeving te verrijken met interactief speelgoed, puzzels en regelmatige lichaamsbeweging om dit gedrag te voorkomen.

2. Angst en Stress
Net als mensen kunnen honden kauwen als reactie op angstige of stressvolle situaties. Identificeer mogelijke stressoren in hun omgeving en creëer een rustgevende atmosfeer. Denk aan veilige zones en geef ze een plekje waar ze zich kunnen terugtrekken.

3. Tandpijn en Gezondheidsproblemen
Soms is kauwgedrag een teken van tandpijn of andere gezondheidsproblemen. Een regelmatig bezoek aan de dierenarts kan dit soort problemen opsporen en behandelen. Zorg ook voor kauwspeeltjes die de mondhygiëne bevorderen.

4. Natuurlijke Kauwbehoefte
Kauwen is voor honden een natuurlijk instinct dat niet genegeerd moet worden. Zorg voor geschikte kauwspeeltjes en botten om aan deze behoefte te voldoen. Hiermee voorkom je dat ze hun tanden in je favoriete stoel zetten.

5. Gebrek aan Gedragsregels en Training
Een goed opgevoede hond is minder geneigd tot ongewenst gedrag. Zorg voor duidelijke gedragsregels en investeer in training met positieve versterking. Dit helpt niet alleen bij kauwproblemen, maar draagt ook bij aan een gelukkige relatie tussen jou en je hond.

Dus, de volgende keer dat je die tandafdrukken in je bank ontdekt, bedenk dan dat er misschien meer achter zit dan je denkt. Begrip van het waarom is de eerste stap naar een oplossing die niet alleen je meubels beschermt, maar ook het welzijn van je pluizige metgezel waarborgt.

1. Gebruik een deken over je meubels

Dit is wellicht gelijk de beste tip. Het is (in sommige gevallen) goedkoop en kost zeker het minste tijd. Bedek je meubels met een hondendeken. Dat hoeft natuurlijk niet gelijk een plastic deken te zijn zoals degene die altijd bij oma over de bank lag. Maar hier zijn tegenwoordig tal van moderne opties voor. Je kunt de meubels bedekken met wasbare dekens of slipcovers.

Je hond heeft ongetwijfeld een favoriete plek om op te gaan liggen, waarschijnlijk ergens op de bank. Zorg dat deze plek goed bedekt is met iets wat gemakkelijk te onderhouden en te wassen is.

Niet iedereen vind dit de mooiste of fijnste optie, maar het is in ieder geval een stuk fijner dan elke dag de bank van top tot teen te moeten stofzuigen. Als je toch een dekking wilt die er een beetje netjes uit ziet kun je het beste gaan voor een hondendeken. Deze hebben over het algemeen een wat luxere uitstraling dan een deken en komen in vele maten en vormen.

Bijt jouw hond in meubels? 10 Tips om je meubels te beschermen 1

2. Vermijd kaal hout als je hond graag kauwt

Niet alle honden kauwen op meubels maar voor sommige jonge pups kan hout onweerstaanbaar zijn. Het leren van een hond om niet te kauwen is makkelijker gezegd dan gedaan, vooral als ze het doen terwijl je weg bent.

Als je dan toch houten meubels hebt waarvan je graag wilt dat je hond er niet in bijt dan zijn er producten die ervoor zorgen dat je hond het niet prettig vindt. Spray dit op de poten van je meubels en je hond zal er liever niet meer naar om kijken. Een goed voorbeeld hiervan is de bittere appel spray.

Is je hond toch nog in staat om alles kapot te maken terwijl je weg bent dan kun je het beste een bench aanschaffen en beginnen met benchtraining. Zorg er hoe dan ook voor dat je hond niet alles kapot kan maken terwijl je weg bent, niet alleen is het vervelend voor de meubels maar het is ook nog eens gevaarlijk voor je hond.

3. Kies huisdiervriendelijke materialen

De twee meest populaire keuzes voor huisdiervrije meubelmaterialen zijn leer en microfiber. Als je toch geen nieuwe meubels wilt of kan kopen kijk dan toch even terug bij tip 1. Alles kan altijd nog bedekt worden.

Leren meubels zijn fijn voor iedere honden eigenaar omdat het makkelijk schoon wordt met een simpel doekje. Daarnaast houdt leer geen haren vast. Ook is leer meer geurbestendig dan andere materialen. Als er krassen op komen kun je deze altijd repareren met producten die gemaakt zijn voor het herstel van leer.

Microfiber meubels zijn waarschijnlijk de beste keuze voor elke honden liefhebber dankzij de duurzaamheid. Door de structuur van microfiber is het moeilijk om vies te worden en is het ontworpen om vocht te stuiten. Toch zullen de haren van je hond nog steeds eraan blijven plakken. Ook is microfiber redelijk makkelijk schoon te maken. Net zoals bij het leer kun je met een vochtig doekje al een heel end komen. Net zoals bij leer blijven bij microfiber geurtjes niet in de stof hangen. Dit is dan ook voor vele huisdier eigenaren de eerste keuze.

4. Regelmatig borstelen om haarverlies te voorkomen

Zoals altijd is voorkomen beter dan genezen. Bij haarverlies is dat niet anders. Er zijn honden die weinig haarverlies hebben maar dat zal niet voor iedere hond opgaan. In dit geval is het handig om je hond vaak en regelmatig schoon te maken. Het borstelen met een hondenborstel en wassen van je hond zorgt dat haren en geuren minder snel kunnen verspreiden.

Regelmatig de nagels van je hond knippen zal zorgen dat hij niet in staat is om al je meubels kapot te krassen. Vergis je niet, ook al zijn de nagels geknipt dan kunnen ze alsnog vlijmscherp zijn.

Heb je dit allemaal gedaan? Dan geeft dat natuurlijk geen enkele garantie. Hoewel het allemaal zal bijdragen aan een fijner huis is het geen perfecte oplossing. Je hond zal nog steeds verharen, de nagels kunnen nog steeds in de meubels komen en je hond zal altijd een bepaalde geur verspreiden. Toch kom je hier een heel eind mee.

5. Stem de kleuren van je meubilair af met je hond

Hoe vaak je ook schoonmaakt, hoe goed je alles ook voorbereid je zult altijd haren tegenkomen. Je heb immers een hond in huis lopen. Dat levert dan ook de nodige haren met zich mee. Een gekke, maar nuttige tip is dan ook: stem de kleuren van je hond af met die van je meubels. Als ze dan toch op de bank zitten zie je ze tenminste niet zo heel erg snel zitten.

6. Maak gebruik van het binnen komen in je huis

Hoe logisch dit ook lijkt, het wordt toch vaak vergeten. Zorg dat je bij het binnenkomen van je huis de poten van je hond ook schoonmaakt. Je veegt zelf toch ook je voeten schoon? Sommige zullen zelfs een ‘bijkeuken’ hebben waar een kraantje staat, maak daar dan gerust gebuik van en zorg dat de poten van je hond schoon zijn voordat ze de rest van het huis betreden.

Heb je geen bijkeuken? Wees dan creatief, je kunt altijd een klein dekentje neerleggen en daar je hond helemaal schoonmaken. Zorg dat alles wel in de buurt ligt want anders is je hond zo weg. Het is dus handig om handdoeken in de buurt te hebben liggen.

7. Koop een hondenmand

Bijt jouw hond in meubels? 10 Tips om je meubels te beschermen 3

Waarom zou je hond nog op de bank komen liggen als hij zelf een heerlijk eigen bed of mand heeft? Het kan een grote investering zijn maar wel de moeite waard. Als je niet wilt dat je hond op jouw bank komt liggen dan is een goed alternatief voor de hond wel zo prettig.

Er zijn een hele hoop opties als het gaat om een hondenmand. Er zijn orthopedische bedden, verwarmde bedden, bedden met kussens en ga zo maar door. Een hondenmand uitkiezen is dus niet heel erg makkelijk. Het is dan ook verstandig om jezelf hierover goed te laten informeren.

Niet iedere hond zal verheugd zijn op je nieuwe aanwinst. Het kan wel helpen als je de mand naast de zijn favoriete plek legt, zoals naast de bank of naast de stoel. Heeft je hond de neiging overal op te moeten letten zet de mand dan op een plek neer waar hij alles goed kan overzien.

8. Houdt bepaalde deuren gesloten

Wil je niet dat je hond op je bed komt te liggen? Zorg dan dat de deuren gesloten zijn. Als je er niet van houdt dat je hond overal maar heen kan terwijl je op werk ben zorg dan dat je de deuren sluit voordat je vertrekt.

Het is mogelijk om je hond in de gaten te houden met hiervoor bestemde camera’s zodat je ook op werk alles in de gaten kunt houden. Natuurlijk is een benchtraining nog altijd een makkelijkere optie.

9. Kies modulaire meubels

Toch op zoek naar een nieuwe bank maar niet tevreden met de andere opties? Probeer dan een meubel uit te zoeken waarvan je bepaalde onderdelen na een tijd makkelijk kan vervangen. Bijvoorbeeld een bank met verwisselbare kussens.

10. Zorg dat je altijd tape in huis hebt liggen

Als je al deze tips van harte hebt genomen en alles uitgevoerd zal je merken dat je alsnog haren tegenkomt. Je vind ze in de kastjes, onder de bank, op de TV en zelfs naast je tandenborstel. Het is onvoorstelbaar maar het lijkt haast op een ware kunst van onze trouwe viervoeter.

Een handige tip om al deze haren makkelijk weg te halen (zonder dure spullen aan te schaffen) is een rol tape. Plak deze zo rond je hand dat de plakzijde aan de buiten kan zit en ga zo door je hele huis heen. Het is even een karwei maar je neemt hiermee wel alle haren op.

Hoe zorg jij voor een huis vrij van haren?

Heb jij nog tips doen we absoluut moeten weten? Laat vooral een reactie achter zodat we elkaar een beetje kunnen helpen. We horen graag elke tip!

1. Waarom kauwen honden eigenlijk op meubels?

Honden kunnen kauwen op meubels om verschillende redenen, waaronder verveling, angst, tandpijn, natuurlijke kauwbehoefte, of een gebrek aan gedragsregels en training.

2. Hoe kan ik voorkomen dat mijn hond op meubels kauwt vanwege verveling?

Voorkom verveling door de omgeving van je hond te verrijken met interactief speelgoed, puzzels en regelmatige lichaamsbeweging. Dit helpt hen mentaal en fysiek gestimuleerd te blijven.

3. Wat moet ik doen als mijn hond kauwt vanwege angst of stress?

Identificeer mogelijke stressoren en creëer een rustige omgeving. Overweeg veilige zones waar je hond zich kan terugtrekken. Soms kan professionele hulp, zoals gedragstherapie, nuttig zijn.

4. Welke kauwspeeltjes zijn het meest geschikt voor mijn hond?

Kies kauwspeeltjes die de mondhygiëne bevorderen, zoals rubberen speeltjes of natuurlijke botten. Zorg ervoor dat het formaat en de stevigheid geschikt zijn voor de grootte en het kauwgedrag van je hond.

5. Is gedragstraining echt belangrijk om kauwproblemen op te lossen?

Ja, gedragstraining is cruciaal. Duidelijke gedragsregels en positieve versterking dragen bij aan een goed opgevoede hond en verminderen de neiging tot ongewenst kauwgedrag. Consistentie is hierbij essentieel.

Klik om te stemmen!
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties