Effectieve tips om je hond bijten af te leren

Honden die bijten, het blijft iets waar veel baasjes zich zorgen om maken. In bepaalde gevallen is dit uiteraard niet meer dan terecht, maar toch moet er meteen een misverstand de wereld worden uit geholpen. Het is namelijk absoluut niet zo dat een hond die sporadisch eens bijt meteen als agressief moet worden bestempeld. Alle honden bijten namelijk wel eens in hun enthousiasme of uit speelsheid. Vooral bij puppy’s zal je kunnen vaststellen dat ze maar wat graag hun tandjes zetten in alles wat ze tegenkomen. Dit bijtgedrag is heel normaal voor een hond en hoeft dan ook absoluut niet meteen een aanleiding te zijn om je zorgen te maken. Dit gegeven neemt uiteraard niet weg dat het bijtgedrag van je hond aandachtig in het oog moet worden gehouden.

Wanneer is er sprake van een bijtprobleem bij honden?

Wanneer je als baasje moet vaststellen dat je hond zonder enige aanleiding regelmatig bijt naar mensen of andere honden is er wel sprake van een bijtprobleem. In dit geval is het niet zo dat je er goed aan doet om het probleem te negeren, want op een goede keer loopt het misschien fout af. Wanneer je hond bijvoorbeeld een kind gaat bijten kan dit er voor zorgen dat jij geconfronteerd wordt met een veroordeling. Daarnaast is de kans groot dat deze misstap voor je hond de doodstraf betekent. Om dergelijke problemen en pijnlijke situaties te voorkomen is het belangrijk om de oorzaak van het bijtgedrag van je hond te proberen doorgronden. Redenen voor je hond om te bijten zijn met name:

  • Angst
  • Irritatie, maar ook een groot enthousiasme
  • Agressie, bijvoorbeeld wanneer je hond wordt uitgedaagd
  • Jaloezie, met name door een gebrek aan aandacht
  • Pijn en ziekte, een hond die zich niet goed voelt kan erg agressief uit de hoek komen

Veel baasjes die een hond hebben met een bijtprobleem vinden er geen andere oplossing voor dan hem te straffen. Het straffen van een hond die bijt zal op termijn echter nooit de oplossing betekenen. Probeer de oorzaak van het probleem te doorgronden en daar op in te spelen. Bijt een hond uit jaloezie? Dan geef je hem misschien gewoon te weinig aandacht en kan dit probleem in geen tijd worden verholpen. Ben je van mening dat het bijtgedrag wordt veroorzaakt door een medisch probleem als artritis? Breng dan zo snel mogelijk een bezoek aan de dierenarts en laat dit controleren.

Hoe honden bijten afleren?

Door de jaren heen zijn er door hondenexperts verschillende methodes uitgedokterd die baasjes kunnen helpen om hun hond zijn of haar bijtgedrag af te leren. We hebben de vier belangrijkste tips op dit vlak nog even voor jou op een rijtje gezet.

  • Een vaak beproefde methode is het voeren van de hond terwijl de eetbak op de schoot van het baasje is terug te vinden. Plaats je hond vervolgens dichtbij de bak, maar probeer te voorkomen dat de hond wordt aangeraakt. Blijf tijdens het voederen rustig tegen hem praten. Voorkom situaties waarin de hond gestresseerd raakt.
  • Heb je het idee dat je hond je wil bijten? Ga dan bij hem zitten en praat op een rustige manier tegen je viervoeter. Kom echter niet te dichtbij. Het is in dit geval vooral belangrijk om het vertrouwen van je hond te winnen. Je doet dit door de beweging van een kwispelende hondenstaart na te doen. In het meest ideale geval gebeurt dit door je vinger op deze manier tegen je been heen en weer te laten bewegen. Je zal merken dat dit vanzelf een kalmerende werking heeft op je hond.
  • Heeft je hond te kampen met specifieke angsten waardoor hij bijtgedrag vertoont? Probeer dan te achterhalen waar deze angsten precies door worden veroorzaakt. Is je hond bang van mensen? Nodig dan enkele hondenliefhebbers uit en laat ze naar je aangelijnde hond komen. Dit moet gebeuren zonder dat ze de hond proberen aan te raken, want dan kan het omgekeerde effect worden bereikt. Op het ogenblik dat zijn vertrouwen in de mens sterker is geworden kan er vervolgens worden gestart met het voorzichtig aanraken van je hond. Op termijn zal dit zijn angst en doorgaans ook zijn vervelende bijtgedrag doen verdwijnen.
  • In bepaalde gevallen en vooral bij grote, agressieve honden is het een goed idee om gebruik te maken van een muilkorf. Dit is vooral het geval wanneer je niet weet hoe je hond in bepaalde situaties gaat reageren. Zijn er kinderen bij betrokken waar je hond slecht op reageert? Dan is een muilkorf eigenlijk een absolute must. Er kan wat tijd overheen gaan vooraleer je hond de aanwezigheid van de muilkorf gewend raakt. Zorg er in ieder geval wel voor dat hij gewoon comfortabel kan blijven ademen en drinken. Het gebruik van een muilkorf kan er op termijn voor zorgen dat het bijtgedrag van de hond wordt afgeleerd.
5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Margaretha
Margaretha
2 jaren geleden

Mijn hond gaat heel erg blaffen als de bel gaat als er iemand binnen komt wil hij bijten ik voel me hier door hopeloos hij blijf ook veel blaffen als hij wat hoort

Jenny
Jenny
1 jaar geleden
Antwoord aan  Margaretha

Wij hebben de deurbel eruit gehaald wil niet zeggen dat blaffen direct stopt maar haalt een hoop spanningen weg

eerdekens maria
eerdekens maria
1 jaar geleden

mijn hondje komt uit spanje, en heeft heelveel bang, er mag niemand tekort bij mij komen of hij bijt, hij moet altijd het laatste woordt hebben, en bijt en blaft op iedereen, hier in huis, als er iemand komt moet ik hem in de bench zetten, of ze zijn gebeten, voor ons is het het een hele lieve hond

Download Het Puppy Dagschema

Heb je een puppy of ben je van plan om een puppy te kopen? Dan is het Puppy Dagschema een must-have. Vul je e-mail in en ontvang GRATIS het Puppy Dagschema.

Wij spammen niet