Effectieve tips om je hond bijten af te leren

Klik om te stemmen!
[Totaal: 6 Gemiddeld: 4.7]

Honden die bijten, het blijft iets waar veel baasjes zich zorgen om maken. In bepaalde gevallen is dit uiteraard niet meer dan terecht, maar toch moet er meteen een misverstand de wereld worden uit geholpen. Het is namelijk absoluut niet zo dat een hond die sporadisch eens bijt meteen als agressief moet worden bestempeld. Alle honden bijten namelijk wel eens in hun enthousiasme of uit speelsheid. Vooral bij puppy’s zal je kunnen vaststellen dat ze maar wat graag hun tandjes zetten in alles wat ze tegenkomen. Dit bijtgedrag is heel normaal voor een hond en hoeft dan ook absoluut niet meteen een aanleiding te zijn om je zorgen te maken. Dit gegeven neemt uiteraard niet weg dat het bijtgedrag van je hond aandachtig in het oog moet worden gehouden.

Wanneer is er sprake van een bijtprobleem bij honden?

Wanneer je als baasje moet vaststellen dat je hond zonder enige aanleiding regelmatig bijt naar mensen of andere honden is er wel sprake van een bijtprobleem. In dit geval is het niet zo dat je er goed aan doet om het probleem te negeren, want op een goede keer loopt het misschien fout af. Wanneer je hond bijvoorbeeld een kind gaat bijten kan dit er voor zorgen dat jij geconfronteerd wordt met een veroordeling. Daarnaast is de kans groot dat deze misstap voor je hond de doodstraf betekent. Om dergelijke problemen en pijnlijke situaties te voorkomen is het belangrijk om de oorzaak van het bijtgedrag van je hond te proberen doorgronden. Redenen voor je hond om te bijten zijn met name:

  • Angst
  • Irritatie, maar ook een groot enthousiasme
  • Agressie, bijvoorbeeld wanneer je hond wordt uitgedaagd
  • Jaloezie, met name door een gebrek aan aandacht
  • Pijn en ziekte, een hond die zich niet goed voelt kan erg agressief uit de hoek komen

Veel baasjes die een hond hebben met een bijtprobleem vinden er geen andere oplossing voor dan hem te straffen. Het straffen van een hond die bijt zal op termijn echter nooit de oplossing betekenen. Probeer de oorzaak van het probleem te doorgronden en daar op in te spelen. Bijt een hond uit jaloezie? Dan geef je hem misschien gewoon te weinig aandacht en kan dit probleem in geen tijd worden verholpen. Ben je van mening dat het bijtgedrag wordt veroorzaakt door een medisch probleem als artritis? Breng dan zo snel mogelijk een bezoek aan de dierenarts en laat dit controleren.

Hoe honden bijten afleren?

Door de jaren heen zijn er door hondenexperts verschillende methodes uitgedokterd die baasjes kunnen helpen om hun hond zijn of haar bijtgedrag af te leren. We hebben de vier belangrijkste tips op dit vlak nog even voor jou op een rijtje gezet.

  • Een vaak beproefde methode is het voeren van de hond terwijl de eetbak op de schoot van het baasje is terug te vinden. Plaats je hond vervolgens dichtbij de bak, maar probeer te voorkomen dat de hond wordt aangeraakt. Blijf tijdens het voederen rustig tegen hem praten. Voorkom situaties waarin de hond gestresseerd raakt.
  • Heb je het idee dat je hond je wil bijten? Ga dan bij hem zitten en praat op een rustige manier tegen je viervoeter. Kom echter niet te dichtbij. Het is in dit geval vooral belangrijk om het vertrouwen van je hond te winnen. Je doet dit door de beweging van een kwispelende hondenstaart na te doen. In het meest ideale geval gebeurt dit door je vinger op deze manier tegen je been heen en weer te laten bewegen. Je zal merken dat dit vanzelf een kalmerende werking heeft op je hond.
  • Heeft je hond te kampen met specifieke angsten waardoor hij bijtgedrag vertoont? Probeer dan te achterhalen waar deze angsten precies door worden veroorzaakt. Is je hond bang van mensen? Nodig dan enkele hondenliefhebbers uit en laat ze naar je aangelijnde hond komen. Dit moet gebeuren zonder dat ze de hond proberen aan te raken, want dan kan het omgekeerde effect worden bereikt. Op het ogenblik dat zijn vertrouwen in de mens sterker is geworden kan er vervolgens worden gestart met het voorzichtig aanraken van je hond. Op termijn zal dit zijn angst en doorgaans ook zijn vervelende bijtgedrag doen verdwijnen.
  • In bepaalde gevallen en vooral bij grote, agressieve honden is het een goed idee om gebruik te maken van een muilkorf. Dit is vooral het geval wanneer je niet weet hoe je hond in bepaalde situaties gaat reageren. Zijn er kinderen bij betrokken waar je hond slecht op reageert? Dan is een muilkorf eigenlijk een absolute must. Er kan wat tijd overheen gaan vooraleer je hond de aanwezigheid van de muilkorf gewend raakt. Zorg er in ieder geval wel voor dat hij gewoon comfortabel kan blijven ademen en drinken. Het gebruik van een muilkorf kan er op termijn voor zorgen dat het bijtgedrag van de hond wordt afgeleerd.
Klik om te stemmen!
[Totaal: 6 Gemiddeld: 4.7]
Abonneer
Laat het weten als er
guest
14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Margaretha
Margaretha
4 jaren geleden

Mijn hond gaat heel erg blaffen als de bel gaat als er iemand binnen komt wil hij bijten ik voel me hier door hopeloos hij blijf ook veel blaffen als hij wat hoort

Jenny
Jenny
4 jaren geleden
Antwoord aan  Margaretha

Wij hebben de deurbel eruit gehaald wil niet zeggen dat blaffen direct stopt maar haalt een hoop spanningen weg

eerdekens maria
eerdekens maria
3 jaren geleden

mijn hondje komt uit spanje, en heeft heelveel bang, er mag niemand tekort bij mij komen of hij bijt, hij moet altijd het laatste woordt hebben, en bijt en blaft op iedereen, hier in huis, als er iemand komt moet ik hem in de bench zetten, of ze zijn gebeten, voor ons is het het een hele lieve hond

Chris
Chris
4 maanden geleden
Antwoord aan  eerdekens maria

Vandaag een gedragsdeskundige op visite gehad. Voor één van mijn chihuahua’s die hapt naar onbekenden. Zij zei dat het beste is om de hond in een bench te doen bij visite. En als ik bijvoorbeeld op de bank zit, kan ze wel op mijn schoot. Je doet anders toch geen plezier voor haar, en straks gaat ze bijten, dan ben je verder van huis.
Naar mij, mij ouders is ze heel lief. Maar zij is zeer onzeker naar anderen. Prima, de andere chihuahua kan dan wel los.

Bodhi
Bodhi
2 jaren geleden

Mijn pup 8mnd bijt mijzelf in situaties die rustig zijn. Ik praat rustig tegen hem en toch vliegt ie mij regelmatig uit t niets aan. Hij heeft alles wat ie kan wensen. Dus ik ben ten einde raad. Ik merk wel dat t steeds erger wordt. Ik denk soms dat ie kortsluiting heeft en t zelf niet eens beseft. Als ie mij heeft gebeten is ie meteen onderdanig, maar ik weet intussen niet meer wat ik kan doen om het hem gemakkelijk te maken. Hij is ook niet ziek. Daarbij blaft ie ook nog eens uit den treuren als ik weg ga. Soms moet ik naar mijn werk en volgens mijn buren wordt ook dat steeds erger. Wie weet raad?

Dominique
Dominique
2 jaren geleden

Mijn naam is dominique
ik ben 34 jaar oud
heb hond die blacky heet hij is 4 jaar oud en hij is erg agersief binnen en buiten hij begint naar honden te bijten en ben overal zoeken en ik weet geen raad meer wat ik moet doen ik zelf vertouw me eige hond niet meer hij heeft al 2 honden aangevallen
ik heb alles geprobeerd training alles dat help allemaal niet weet iemand andere raad wat ik kan doen

Yvonne
Yvonne
1 jaar geleden
Antwoord aan  Dominique

Probeer anders met een honden fluisteraar, ik heb die ooit eens geraadpleegd en heb daar ook veel van geleerd en inzicht gekregen. In ieder geval wil een hond een baas boven zich, en is dit niet een echte baas dan neemt de hond het heft in handen!

Chris
Chris
4 maanden geleden
Antwoord aan  Dominique

Zijn die andere honden ook van jouw? Zo nee, waarom dan los? Gewoon aan de lijn. Een hond hoeft niet vrienden met andere honden te zijn als hij/zij dat niet wil.

patrik lievens
patrik lievens
2 jaren geleden

hond is agressief naar andere honden.Is ooit aangevallen door een andere hond als ze nog maar 8 maand Krijg nu geen vat op haar om dat te kunnen ombuigen naar speels gedrag tegen andere honden.

Lien
Lien
2 jaren geleden

mijn pup bijt me om te spelen. maar begrijpt niet dat hij moet stoppen als ik. auw, stop, foei, zeg.
enkel als mn man fysiek (en heel dominerend) straft (waarbij de hond vaak piept) stopt hij.

Lis
Lis
1 jaar geleden

Mijn hond is bang voor mensen op straat. Als ze komen aanlopen begint hij al te grommen ik corrigeer hem dan. Maar hij heeft nu 2 keer gebeten. 1 keer op eigen territorium en 1 keer op straat omdat hij schrok van iemand die ons van achter inhaalde. Ik weet even niet zo goed wat ik hiermee aan moet. Hebben jullie tips ?

Chris
Chris
4 maanden geleden
Antwoord aan  Lis

Mijn hondje snapt, ik ga wat verder langs mensen. Ja je leert het niet af. Hond gewoon aan de lijn en bij je houden. En mensen je hond niet zomaar laten aaien.
Als ze maar lief is naar mij vind ik het belangrijkste.

Noortje
Noortje
11 maanden geleden

Onze hond bijt van zich af als ik iets probeer te verzorgen. Een wond, teek of iets simpels als iets plakkerigs in z’n vacht. Ik probeer het stap voor stap. Maar na 2 voorzichtige pogingen kan ik eigenlijk nooit verder komen.

Yvonne
Yvonne
10 maanden geleden
Antwoord aan  Noortje

Met kleine stapjes het vertrouwen winnen denk ik. Even de hond bij je roepen en even controle uitvoeren. Als die het even toelaat direct prijzen en weer laten gaan. Dit iedere keer bijv 3x daags doen. Evt een heerlijke beloning ( stukje kaas geven ). Later wat langer controleren en zeer zeker belonen en praten hoe braaf de hond is. Als er dan echt iets is, is de hond het al gewend.
misschien is dit het proberen waard? Succes