Waarom Is Mijn Hond Bang Voor Kinderen En Wat Kan Ik Eraan Doen?

Klik om te stemmen!
[Totaal: 3 Gemiddeld: 5]

Sommige honden houden niet van kinderen. Andere zijn zelfs bang voor hen. Wij volwassenen weten dat kinderen niet bedreigend of gevaarlijk zijn, maar je hond kan daar nog weleens over twijfelen. Voor een hond die niet is opgegroeid met kinderen kunnen ze druk en luid overkomen. De drukke bewegingen van een kind kunnen zelfs een angst of prooi reactie voor een hond veroorzaken. De grootte, geluiden en bewegingen van een kind kunnen vreemd of bedreigend zijn voor een hond.

Om erachter te komen hoe kinderen overkomen bij een hond zullen we ons moeten inleven in de hond. Honden communiceren met hun lichaam en geluiden omdat ze geen andere manier kennen. Deze manier van communiceren kennen ze alleen uit de wereld waaruit ze zijn opgegroeid, hoogstwaarschijnlijk zonder kinderen. Daarom kan het dus ook voor een hond overkomen als raar gedrag en wellicht niet eens menselijk.

Hoe komt het dat mijn hond bang is voor kinderen?

Een kind praat over het algemeen in een hogere taal dan volwassenen. Daarbij kan een kind willekeurig en ruig zijn in zijn bewegingen. Kinderen kunnen zich snel verplaatsen en soms wat onstabiel zijn in hun gedrag. Ze kunnen een hond onbedoeld pijn doen en zelfs soms op je hond vallen. Daarbij kan het voorkomen dat de ouders nogal sporadisch reageren in angst voor veiligheid van hun kind. Dit alles kan bijdragen aan de intensiteit van de situatie.

Honden zijn afhankelijk van lichaamstaal in hun omgeving. Een kind kan voor een hond nogal gemengde signalen sturen want dit is niet hoe mensen de neiging hebben om te corrigeren.

Tijdens de groei- en ontwikkelingsfases van een hond leert de hond hoe hij als hond is en hoe hij met mensen moet omgaan. Als er in deze periode geen kinderen aanwezig zijn dan kan de hond leren dat ze een bedreiging zijn. Toch kun je hier zeker wat aan doen. Probeer je hond al in een eerdere fase om te gaan met kinderen. Als je hond al wat ouder is ook dan is het mogelijk om te oefenen.

Leer je hond omgaan met kinderen

Probeer in de aanwezigheid van kinderen je hond te trainen door te vragen of je hond wil gaan zitten en rustig te blijven. Beloon dit gedrag wanneer het goed gaat. Zorg er dus altijd voor dat je de favoriete van snacks van je hond mee neemt in zo een situatie. Wees in deze situatie bewust van je eigen gedrag. Doet je hond toch iets onverwachts? Reageer dan niet meteen door de hond te straffen, deze reactie alleen maar uit zijn instinct en hetgeen wat hij heeft geleerd.

Omdat honden niet kunnen praten zul je als zijn baasje zijnde voor je hond moeten spreken. Indien je hond communiceert dat hij ongemakkelijk is in een situatie (vermijd oogcontact, loopt weg of kijkt weg) zal hij feller gaan reageren (blaffen of heftig reageren). Dit hoeft niet te gebeuren als de signalen vroeg worden opgepakt en je als baasje de nodige aandacht geeft.

Als baasje is het je verantwoordelijkheid om te herkennen wanneer je hond ongemakkelijk is en daarop te reageren. Zoals altijd met honden is je dierenarts de eerste en beste bron voor je hond. Als je hond bang is voor kinderen heb je mogelijk extra hulp nodig bij een dierenarts.

Klik om te stemmen!
[Totaal: 3 Gemiddeld: 5]
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties