De 10 Meest Voorkomende Problemen Bij Honden

Klik om te stemmen!
[Totaal: 2 Gemiddeld: 4.5]

Blaffen, bijten, kauwen en andere veel voorkomende gedragsproblemen bij honden worden vaak verkeerd begrepen of verkeerd behandeld door hondenbezitters. Misschien ben je een kersverse hondenbezitter of overweeg je om een hond te nemen. Goede kennis van de meest voorkomende gedragsproblemen bij honden is altijd handig voor elke hondenbezitter. Uiteraard is het altijd handig om een goede gehoorzaamheidstraining te volgen zodat je de meeste van deze problemen kan voorkomen of beheersen.

De 10 meest voorkomende problemen bij honden 1

1. Overlast van een blaffende hond

De meeste honden blaffen of janken tot op zekere hoogte, dit is onvermijdelijk. Echter wordt overmatig geblaf beschouwd als een gedragsprobleem. Voordat je het geblaf kan corrigeren bepaal je waarom je hond blaft. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van blaffen:

 • Waarschuwing
 • Speelsheid of opwinding
 • Aandacht zoeken
 • Angst
 • Verveling
 • Reageren op andere honden

Leer overmatig blaffen te beheersen. Wees consistent en vooral geduldig. Overweeg ook om de ‘stil’ commando’s aan te leren. Toewijding en aandacht voor jouw hond kunnen een lange weg gaan.

De 10 meest voorkomende problemen bij honden 2

2. Een hond die overal aan zit te kauwen

Kauwen is een oerinstinct voor alle honden; het is slechts een deel van de manier waarop zij als soort functioneren. Kauwen kan echter snel een gedragsprobleem worden als jouw hond vernietiging in het huis veroorzaakt. Denk vooral eens aan die mooie bank in huiskamer, maar dan vol met gaten en kapotte poten. De meest voorkomende redenen waarom honden kauwen zijn:

 • De puppy krijgt tandjes
 • Verveling of overmatige energie
 • Angst
 • Nieuwsgierigheid (vooral aanwezig bij puppy’s)

Moedig jouw hond aan om op de juiste dingen te kauwen (zoals een kong) door veel kauwspeeltjes te geven. Houd persoonlijke spullen uit de buurt van je hond. Als je niet thuis bent, houd de hond dan in de hondenbench of beperk het gebied waar hij mag komen.

Als je jouw hond betrapt op het kauwen van spullen corrigeer dan snel met een scherp of hard geluid. Vervang hetgeen waar hij op kauwt dan snel met kauwspeelgoed. Een van de belangrijkste dingen die je kan doen is ervoor zorgen dat je hond voldoende lichaamsbeweging krijgt zodat deze energie niet kan worden ingezet om te gaan kauwen.

De 10 meest voorkomende problemen bij honden 3

3. Een hond die overal gaat graven

Iedere hond, jong of oud, zal als het maar even kan een gat gaan graven. Dat hoort nou eenmaal bij hun instinct. Bepaalde rassen, zoals terriërs, zijn hier gevoeliger voor dan andere rassen. Over het algemeen graaft een hond een gat vanwege een van deze oorzaken:

 • Verveling of overmatige energie
 • Angst
 • Jacht instinct
 • Comfort zoeken (zoals nestelen of afkoelen)
 • Verbergen van bezittingen (zoals botten of speelgoed)
 • Ontsnappen of juist toegang krijgen

Als je hond je tuin opgraaft kan het behoorlijk vervelend voor je worden. Probeer als eerste de oorzaak van het graven te bepalen zodat je het probleem beter kan aanpakken. Besteed meer tijd aan je hond en zorg dat hij al z’n energie kwijt kan door meer te bewegen. Mocht het toch allemaal niet lukken en blijft jouw hond toch graven? Leer hem dan om op een specifieke plek te graven, zoals bijvoorbeeld een zandbak.

De 10 meest voorkomende problemen bij honden 4

5. Een hond met verlatingsangst

Verlatingsangst is een van de meest besproken gedragsproblemen bij honden. Dit uit zich onder andere in vocalisatie (blaffen), kauwen, ongepast urineren en ontlasting. Niet al deze reacties zijn het resultaat van verlatingsangst. Een hond heeft voornamelijk last van verlatingsangst wanneer:

 • De hond angstig wordt als zijn baasje zich klaar maakt om te vertrekken
 • Er wangedrag plaats vindt in de eerste 15 tot 45 minuten nadat zijn baasje vertrekt
 • De hond zijn baasje continue volgt
 • De hond zijn baasje continue probeert te raken en in de buurt wil zijn

Wanneer je hond echt last heeft van verlatingsangst dan is het lastig om hiervan af te komen. Het vereist een specifieke aanpak per hond en kan verholpen worden met training en gedragsmodificatie. Medicatie kan in extreme gevallen ook helpen maar zou wel een laatste redmiddel moeten zijn.

De 10 meest voorkomende problemen bij honden 5

5. Overal ongepast urineren

Het kan wel eens gebeuren maar als je hond ongepast urineert is dat wel het meest frustrerende wat je kan overkomen. Het kan gaan stinken, je vloer kan erdoor kapotgaan of het brengt je in vervelende situaties als je op bezoek bent. Heeft jouw hond hier veel last van? Ga dan eerst even langs de dierenarts om uit te sluiten dat het om gezondheidsproblemen gaat. Als er geen medische oorzaak wordt gevonden probeer dan de reden van het gedrag te achterhalen. Ongepast urineren kan komen door:

Helaas hoort ongepaste urineren bij de opvoeding van een puppy. Dus mocht jouw hond nog jonger zijn dan 12 weken moet je vooral niet vreemd opkijken dat dit kan gebeuren. Echter wordt het wel een probleem wanneer je hond al wat ouder is en nog steeds in huis plast. Veel honden hebben serieuze gedragsaanpassingen nodig om hen van de gewoonte af te brengen, omdat je vaak de perceptie van zichzelf moet veranderen.

De 10 meest voorkomende problemen bij honden 7

6. Bedelen om voedsel aan tafel

Ondanks dat bedelen een slechte gewoonte is zijn er veel hondenbezitters die dit gedrag juist aanmoedigen. Dit kan leiden tot spijsverteringsproblemen en obesitas. Honden smeken omdat ze van eten houden. Tafelresten zijn echter geen snoepjes en eten is geen liefde. Ja, het is lastig om die lieve blik van je hond te weerstaan, maar ‘één keer’ toegeven betekent op langer termijn een probleem. Wanneer je jouw hond leert dat bedelen is toegestaan zit je hier voor een lange tijd aan vast, en het afleren is verdomd moeilijk.

Voordat je gaat zitten om te eten kun je een gebaar maken naar jouw hond om aan te geven dat hij naar zijn plaats moet gaan. Laat dit bij voorkeur een plek zijn waar hij je niet gaat aanstaren. Wanneer het gezin helemaal klaar is met eten kun je hem een traktatie geven voor zijn goede gedrag.

De 10 meest voorkomende problemen bij honden 8

7. Ergens achteraan rennen

Elke hond zal op een gegeven moment ergens achteraan rennen. Dit hoort bij hun oerinstinct en is niet noodzakelijk een fout in de opvoeding. Veel honden zullen andere dieren, mensen en auto’s achtervolgen wanneer ze de kans krijgen. Helaas kan dit nogal vervelende gevolgen hebben. Hoewel je het niet kan voorkomen dat je hond gaat proberen te jagen kan je wellicht stappen ondernemen om een eventueel ongeluk te voorkomen. Overweg de volgende stappen om een naar ongeluk te voorkomen:

 • Houdt je hond ten alle tijden aan de lijn.
 • Train jouw hond om te komen wanneer hij wordt geroepen
 • Hou een hondenfluitje bij je om de aandacht van de hond te trekken
 • Blijf alert en let op potentiële triggers zoals joggers

Ondanks dit alles kan het nog altijd fout gaat. Een goede opvoeding en een eventuele specifieke training om dat aandacht van jouw hond te krijgen zijn nog altijd de beste tips.

De 10 meest voorkomende problemen bij honden 9

8. Tegen mensen aan springen

Puppy’s springen omhoog om hun moeder te kunnen bereiken en te groeten. Later ontwikkelt dit zich door te springen tegen mensen om deze te begroeten. Honden kunnen ook springen om dominantie uit te oefenen. Een springende hond kan zowel vervelend als gevaarlijk zijn.

De beste methode om af te komen van tegen mensen op springende honden is vrij simpel. Draai eenvoudig weg en negeer de hond. Maak geen oogcontact, spreek of raak de hond niet aan. Wanneer hij weer ontspant en stil blijft kan hem gaan belonen. Deze methode is vrij effectief en werkt snel.

De 10 meest voorkomende problemen bij honden 10

9. Honden die bijten

Ook het bijten van honden komt vanuit hun oerinstinct. Puppies bijten omdat ze op deze manier hun omgeving leren kennen en hun plaats in de ‘pack’ leren kennen. Hondenbezitters moeten op hun buurt de pup laten zien dat bijten niet acceptabel is. Buiten het gedrag van puppies komt de bijten volwassen honden ook nog wel eens. Hun motivatie is vaak anders en kan je vinden in:

 • Angst of defensiviteit
 • Bescherming van eigendom
 • Pijn of ziekte
 • Dominantie
 • Vals instinct

Hoewel het ééne ras duidelijk gevaarlijker kan zijn dan het andere geloven velen dat het ras niet enkel verantwoordelijk is voor het bijten. Juist de hondenbezitters zijn door middel van opvoeding voor een groot deel verantwoordelijk voor het gedrag van hun hond.

De 10 meest voorkomende problemen bij honden 11

10. Een hond met agressie

Grommen, tanden tonen, vooruitschieten en bijten zijn allemaal vormen van agressie. Het is belangrijk om te weten dat elke hond de potentie heeft om agressief te worden, ongeacht het ras of zijn geschiedenis. Hoe aardig jouw hond ook is naar jou toe een agressieve aanval kan op elk moment plaatsvinden. De redenen voor het agressieve gedrag kan voortkomen uit:

 • Angst of defensiviteit
 • Bescherming van eigendom
 • Pijn of ziekte
 • Dominantie
 • Vals instinct

Mocht jouw hond agressief zijn en niet om één van deze redenen dit uiten dan gaat het om een algemene agressie. In dit geval is het belangrijk om de dierenarts te raadplegen. Het kan namelijk te maken hebben met de algemene gezondheid van de hond. Ga ook samen met een hondenspecialist aan de gang om zijn gedrag te trainen. Het is zeer belangrijk dat dit gedrag niet genegeerd wordt.

Klik om te stemmen!
[Totaal: 2 Gemiddeld: 4.5]
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
may
may
3 jaren geleden

Bedankt voor uitleeg vriendelijk
Dank groetjes